Нови 16 метровлака ще купи Метрополитен ЕАД. Обществената поръчка е

...
Нови 16 метровлака ще купи Метрополитен ЕАД. Обществената поръчка е
Коментари Харесай

Заради санкциите от ЕС Софийското метро ще купува за руските линии влакове, които не са руски

Нови 16 метровлака ще купи " Метрополитен " ЕАД. Обществената поръчка е за 250 млн. лв. и с тях ще бъдат обезпечени осем влака за отклонението на третата линия към регион " Слатина ", а други осем - за първа и втора линия, по които в този момент се движат единствено съветски влакове. Те са известни като " съветските линии ", тъй като са с напълно съветска автоматика и системи за ръководство, създадени от " Метровагонмаш ".

За тях обаче този път ще бъдат купени влакове, създадени в други страни. Причината са глобите към съветски компании, наложени поради войната на Русия в Украйна, написа " Дневник ".

Това не е категорично посочено в поръчката, оповестена на 23 декември. " Няма да вземат участие съветски компании в тази поръчка, тъй като работи европейски правилник, който изисква над 50% от стоката да е създадена в Европейски Съюз, а и във връзка със глобите против Русия не могат да аплайват ", изясни обаче пред " Дневник " Стоян Братоев, изпълнителен шеф на " Метрополитен " ЕАД.

Той сподели, че самите условия към новите влакове не са по-различни от предходни поръчки, когато са купувани съветски.

За пазаруването на осемте нови влака за така наречен съветски метролинии са планувани 140 млн. лв. (без ДДС). Възложителят " Метрополитен " е сложил условие те да са съобразени с настоящата транспортна автоматика, както и да могат да се свързват " с който и да е тип от участващите влакове в този сектор ". Новите мотриси би трябвало да могат да работят, " без да се изисква монтиране на в допълнение стационарно съоръжение по първа и втора метролинии и в диспечерските пунктове ", се показва в заданието.

" На това трасе е допустимо да се движат влакове, които не са съветско произвеждане. Само би трябвало да се създаде един специфичен блок за ръководство, който кореспондира с трасето, и той ще е ангажимент на производителя, спечелил поръчката ", посочи пред " Дневник " Братоев.

Месец след оповестяването на поръчката още не е получена нито една оферта. Крайният период е 23 март. Обикновено пращат всичко в последния миг, разяснява той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР