Нови 15 млн. лв. държавни средства отпуска правителството за довършване

...
Нови 15 млн. лв. държавни средства отпуска правителството за довършване
Коментари Харесай

"Арена Бургас" гълта още милиони държавна пара

Нови 15 млн. лева държавни средства отпуска държавното управление за дотъкмяване на спортната зала " Арена Бургас ". С този транш цената на строящото се към този момент над 7 години многофункционално оборудване в бургаския кв. " Изгрев " ще скочи до фантастичните 79 млн. лева Поскъпването е повече от двукратно спрямо в началото оповестената цена от 38,4 млн. лева и инвестицията към този момент настига по мярка тази за двойно по-голямата " Арена Армеец София ", издигната в столицата против 90 млн. лева в интервала 2009-2011 година

Най-новата финансова инжекция в плана е заложена като финансов разход в закона за държавния бюджет през 2022 година В оповестения на уеб страницата на финансовото министерство проектодокумент в частта за осъществяване на политики в област " Спорт и юношески действия " са записани 17 млн. лева като " вложения в създаване на спортни обекти, в т. ч. дотъкмяване на спортна зала " Арена Бургас ".

Макар тук да не е посочена точната планувана сума за оборудването по това перо, тя е конкретизирана напълно ясно в в допълнение направената презентация на бюджета, озаглавена  " Бюджет за жители "  . В този банален вид се подчертава върху обезпечените спомагателни средства в бранш " Младеж и спорт ", като се цитират и въпросните 17 млн. лева -  " за вложения в създаване на спортни обекти, в т. ч. 15,0 млн. лева за дотъкмяване на спортна зала " Арена Бургас " .
 


 

ХРОНОЛОГИЯ

Първата копка на строителната площадка на мястото на бивше военно отделение в Бургас беше направена на 14 декември 2014 година, няколко месеца откакто търгът по оповестената поръчка беше извоюван от обединяване " Дворана " ДЗЗД (в него с по 47% участваха софийските фирми  " Водстрой 98 " и банкрутиралата впоследстиве " Понсстройинженеринг ", вътре е и бургаската " Билдникс " ) с препоръчана оферта от 38 397 364 лева с Данък добавена стойност.

Първоначалната вноска от 5 млн. лева беше отпусната на Община Бургас от държавното управление на Пламен Орешарски. Прогнозната стойност беше надмината още през 2016 година, когато вторият кабинет на Бойко Борисов преведе нови 35 млн. лева, като залата по проект трябваше да е подготвена в края на 2018 година

Вместо това, през ноември 2018 година - когато градежът беше до средата, страната отпусна още 18 799 067 лева с претекста, че се постановат спомагателни укрепвания, дренажи, непредвидени разноски за интериорно осветяване, увеличение на дебелината на покритието на залата, на броя асансьорни шахти и т. н.

През август 2020 година пък капиталът на държавното сдружение, стопанисващо обекта - " Академика 2011 " ЕАД, беше повишен с още 5 млн. лева, обезпечени за " доставка и монтаж на цялостно съоръжение за разнообразни типове спорт в " Арена Бургас ". В оповестената по това задание социална поръчка лъснаха скандално повишени цени за атлетическо съоръжение като например  електронен стартов револвер за 200 000 лева

Така цената на залата в Бургас скочи до 63,8 млн. лева, а със сегашните нови 15 млн. лева цената ще нарасне до 78,8 млн. лева - за оборудване с очакван потенциал от 7200 седящи места. За съпоставяне, столичната зала " Арена Армеец " побира аудитория сред 13 500 и 15 500 фенове, според от спортното събитие и над 17 000 души за концерти.

ЗАГАДКА

Основният въпрос е какво постанова похарчването на още 15 млн. лева, които на процедура съставляват 1/4 от към този момент вложените държавни средства в " Арена Бургас ". Особено като се има поради, че предишното лято служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов разгласи, че главният градеж е завършил и остават единствено " козметични довършителни работи, за които парите са към този момент обезпечени ".

" Към днешна дата не е належащо в допълнение финансиране за довеждане докрай на залата " , гласеше и формалното мнение на " Академика 2011 " в отговор на изпратено питане за напредъка на залата през май 2021 година По това време се смяташе, че " средата на юни " е реален период за разкриване на обекта.

Оттогава минаха нови 7 месеца, само че тържественото рязане на лента в бургаския кв. " Изгрев " по този начин и не се вижда на хоризонта. От изявление на новия състезателен министър Радостин Василев пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта на 19 януари пък стана ясно, че и размерът на финалната сметка също остава с отворени мащаби.

" Това е образец за това по какъв начин могат  да бъдат изхарчени 65 млн. лева и в действителност да нямаме работещ, работещ състезателен обект  - съобщи министърът пред депутатите. - За страдание, сега информациите за положението на обекта - дали е кадърен за Акт 15 и Акт 16, тъй като към момента ги няма, са спорни. От " Академика ", която е притежател на залата, настояват, че залата не се нуждае от повече средства за нейното довеждане докрай, което съгласно отчета на представителя на министерството, който беше на място, напълно не е по този начин. Предвид изключителната социална значителност на този проблем най-вероятно ще се наложи в сдружението " Академика " по този въпрос и в самото осъществяване на самата зала да бъдат ангажирани други институции в страната, които да открият в последна сметка за този интервал от време какво се е свършило и какво не се е свършило. "

Пред депутатите министър Василев анонсира и контрактуваните нови средства от централния бюджет за дотъкмяване на " Арена Бургас ", въпреки и без да загатва съответната сума.

" Ако се постанова тази година и се окаже - а то съвсем несъмнено е, че няма да бъде подготвена залата, в случай че не се отделят спомагателни средства, да бъдат отделени средства и залата да бъде приключена през тази година - съобщи той пред комисията на 19 януари. - Та, да, за този обект ние ще му намерим най-вероятно, съвсем несъмнено, въпреки всичко още не е гласуван държавният бюджет. Ние, като министерство, имаме зелена светлина, коригирали сме нашия бюджет на министерството във връзка с няколко пера и настрана сме помили министъра на финансите в централен бюджет да бъде планувана опция за тази зала. Но разберете, че повече в корупционни модели - аз не споделям, че тя е подобен, аз не желая да сипвам средства безспир. "

Съвсем смущаващо е, че в умозаключение министър Василев предвижда нова социална поръчка за дотъкмяване на залата:

" По отношение на оборудването на залата, то е обект на друга социална поръчка, която беше медийно отразена през разнообразни интервали. Там, знаете, има  избрани стойности, които са шокиращи . И в тази връзка ще възложим инспекция освен на финансови институции, а и на други, които се занимават с сходен вид дейности. Та по-скоро ще има финансиране за залата, само че то ще бъде планувано или усвоено, когато е допустимо да знаем какъв брой ще ни би трябвало. Сигурно ще се наложи за довършването на този обект да се направи друга социална поръчка. И по този начин, към момента има една неустановеност, само че тя е измежду целите ни, според съдружно съглашение, което планува реновиране на държавните парцели, които са част от собствеността на министерството на спорта, посредством едно от обвързваните му сдружения. Мога да бъда и по-краен, само че към този момент резервираме този звук, с цел да не дефинирам там какво е ставало в тази зала. Не съм аз сега органът. "
    Така наподобява " Арена Бургас " извън - привидно приключената, само че очевидно към момента надалеч от откриването си зала в крайморския кв. " Изгрев ".  YouTube / skyPoint     Явор Евтимов,   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР