NOVAТова отчете заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваОколо

...
NOVAТова отчете заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваОколо
Коментари Харесай

1000 случая на насилие над деца са регистрирани у нас само за тази година

NOVA

Това регистрира заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова

Около 1000 са записаните случая на принуждение над деца през 2019 г. от Агенцията за обществено подкрепяне. Най-голям брой случаи са регистрирани в София, Монтана, Варна, Велико Търново.Това регистрира през днешния ден заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова пред делегатите на двудневната районна конференция, ориентирана към попречване и справяне с насилието над деца, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Организатори на форума са УНИЦЕФ, в партньорство с Министерство на труда и обществената политика, Държавна организация за протекция на детето, Световна здравна организация, Обединение " Детство без принуждение " (България) и Child Protection Hub.

Най-важната стъпка за премахването на насилието над децата е законодателната самодейност,подчерта зам.-министър Русинова. Тя означи, че в българското законодателство акцентът е подложен върху въпросите, свързани с предварителна защита на насилието, координацията сред институциите и поддръжка на децата, потърпевши от принуждение и техните фамилии. Именно по тази причина комплексните старания на всички органи за протекция на детето обезпечават отбрана от разнообразни форми на корист, изясни Русинова, представена в известието.

Тя бе безапелационна, че не може да има принуждение над децата в 21-ви век. 

В изявлението си зам.-министър Русинова показа новия Закон за обществените услуги, който отделя обществените заплащания от обществените услуги. Подготвя се и подзаконовата нормативна уредба към него. Предстои правенето на национална карта на обществените услуги, съгласно която ще се построяват новите центрове за дневна и 24-часова поддръжка и грижа.

Министерството на труда и обществената политика е поело ангажимент с европейски средства да обезпечи поддръжка на доставчиците на обществени услуги, подсети тя. Прогнозите са, че през идващия програмен интервал средствата за България от Европейския обществен фонд ще се усилят със 70 на 100. През сегашния програмен интервал към 27 % от средствата са ориентирани към обществено включване и тази наклонност ще се резервира, сподели заместник-министър Русинова.

За предварителна защита на насилието и работата с жертви на принуждение би трябвало разширение и основаване на спомагателните услуги, които да бъдат финансирани с европейски средства и държавния бюджет. Важна част от процеса е построяването на добра мрежа от експерти, които да поемат случаите на локално равнище, акцентира Русинова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР