Новата за българския пазар мотоциклетна марка ще бъде представена за

...
Новата за българския пазар мотоциклетна марка ще бъде представена за
Коментари Харесай

Астреко Моторс подписа договор с Moto Morini

Новата за българския пазар мотоциклетна марка ще бъде показана за първи път пред необятната аудитория по време на MOTO EXPO 2024 през април

Преди броени дни Астреко Моторс ЕООД подписа извънреден контракт с италианския производител на мотоциклети Moto Morini. Така компанията става формален представител на тази нова за българския пазар марка. Астреко Моторс е част от Астреко Холдинг ЕАД, в чийто състав влизат компании с над 30-годишен опит в автомобилния и мотоциклетния отрасъл, измежду които и Бултрако АД, формален представител на Honda за страната ни. Първият шоурум на Moto Morini в България ще отвори порти в Астреко център на ул. „ Челопешко шосе “ 40 в София.

87-годишна славна история
Историята на Moto Morini стартира през септември 1937 година, когато след 15-годишно съдействие с Марио Мацети, Алфонсо Морини поема нещата в свои ръце и основава дребна компания в Болоня. През януари 1938 година започва производството на триколки с 350, 500 и 600-кубикови мотори. Изборът навръх този артикул е подбуден от данъчната политика през съответния интервал, когато МПС-та от този вид биват облагани с по-ниски такси, цените им са една трета от тези на дребните камионетки и за ръководството им не се изисква шофьорска брошура. Достъпната цена и отличните индикатори основават добра известност на производителя от Болоня.

Въпреки че бомбардировките от Втората международна война унищожават фабриката на Алфонсо Морини, той не се обезсърчава и стартира всичко изначало. В машините с 2-тактов 125-кубиков мотор той съзира идеалното транспортно средство за следвоенния интервал. Така напролет на 1946 година се появява мотоциклет Moto Morini, въодушевен от немската легенда DKW RT. Моделът е и първият олекотен 125-кубиков мотоциклет в преди малко отърсилата се от фашизма Италия. Когато го показват на ревюто в Милано, мотоциклетът на Moto Morini e наименуван „ триумф на годината “.

Първият туристически модел е допълнен и от спортна версия с увеличена от 4,5 до 5,7 к.с. мощ и оптималната скорост от 75 км/ч на 80 км/ч. Още през цялото време марката се впуска в мотоциклетните спортове със 125-кубиковия си модел, не закъсняват и първите победи. Умберто Масети стартира брилянтната си кариера точно с този дребен мотоциклет и още през 1948 година печели редица надпревари. Спортната версия е с 4 предавки вместо три и с увеличена до сред 8 и 9 к.с. оптималната мощ. Скоростта е към 120 км/ч.

Първа победа в GP и спортни достижения
Осъзнал превъзходството на 4-тактовите мотори, Алфонсо Морини дава зелена светлина за създаването на нов мотоциклет с верижно задвижване за GP шампионата. Степента на втвърдяване е 9:1, а мощността – 12 к.с. при 10 000 об/мин. Масата на машината е 80 кг. Въпреки многочислените трофеи в национални шампионати, това е първият мотоциклет Moto Morini, спечелил GP през 1951 година в Монца с Емилио Мендони.

През 1954 на ход е моделът 175 Settebello, флагманът на марката от Болоня, подобаващ не просто за надпревари, а същински „ бегач на дълги дистанции “. Моторът му е 1-цилиндров, окачването – хидравлично и се потвърждава като същински победител и в двете надпревари. От него са създадени едвам 15 броя, създадена е версия и с 250-кубиков мотор. Достига апогея си през 1962 година с разновидността Aste Corte с оптималната мощ 22 к.с. при 10 500 об/мин.

През 1955 година заводът се мести на нов адрес в Болоня, защото търсенето постанова увеличено произвеждане. Следват още доста победи в разнообразни съревнования.

С името на марката се свързва и великият Анджело Бергамонти в качеството му авариен водач на 175 Settebello, а след това и като директен участник в създаването на Morini 175. През 1966 го виждаме като играч с Corsaro 125, а през 1967 година печели победа за Moto Morini в италианския шампионат.

През 1965 година Moto Morini сполучливо завладява американския пазар. Десет години по-късно Corsaro е допълнен от 125 h с мотор, зависещ на магическата формула 3 1⁄2. Това е извънредно актуален 4-тактов силов елемент с електронно запалване, комбиниран с 6-степенна трансмисия. Макс. мощ е 13,75 к.с. при 9000 об/мин. Ползва същите спирачни дискове като именития модел 3 1⁄2 и реализира скорост от 125 км/ч. В края на 70-те на ход е 500-кубиковата серия на марката.

Възраждането на „ златния орел “
2005-а е годината на възраждането на компанията с емблема, изобразяваща златен орел. Появяват се новите Corsaro 1200 (140 к.с.) и 9 1/2 (948 куб. см, 117 к.с.). През 2013 година Moto Morini става благосъстоятелност на Сандро Капотости и Руджеромасимо Джаноцели, а заводът се мести в Триволцио.

От октомври 2018 година италианският производител е част от Zhongneng Vehicle Group, която прави обилни вложения в създаването и усъвършенстването на нови и сегашни модели и разширението на гамата. През същата година се приготвя и мотоциклетът 650cc X-CAPE.

Днес в гамата на марката участват три модела в лицето на занимателния и атрактивен авантюристичен мотоциклет X-CAPE, допълнен от „ голия “ състезателен SEIEMMEZZO STR и от елегантния „ скрамблер “ SEIEMMEZZO SCR. Съвсем скоро към тях ще се причисли и новата „ къстъм “ машина CALIBRO, състезател, който е оттатък разпоредбите и ще се хареса на непокорните духом.

За Мoto Morini
Мoto Morini e италиански производител на мотоциклети с 87-годишна традиция и доста достижения в мотоциклетния спорт. Компанията е учредена през 1937 година в Болоня от Алфонсо Морини.
За Астреко Моторс
От 2018 година Астреко Моторс е деен състезател на българския авто и мотоциклетен пазар. Компанията е част от Астреко Холдинг.
За Астреко Холдинг
Астреко е група компании с съществена активност в автомобилния отрасъл – импорт и дистрибуция на моторни транспортни средства, гуми, масла и аксесоари. Нашата цел е посредством представяните артикули да подпомогнем в оптималната степен опазването на околната среда и здравето на хората, както и да улесним и усъвършенстваме тяхната подвижност.

*Източник: www.astreco.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР