Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите

...
Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите
Коментари Харесай

Министър Денков: Началото на следващата учебна година може да е по-рано от 15 септември


Новата образователна година стартира на 15 септември, само че не престават диалозите дали началото на идната (2023/2024 година) да е по-рано - от 7 септември, сподели пред публицисти министърът на образованието и науката акад., предава bTV.

По думите му концепцията е да се употребява една спомагателна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през образователната година, като ваканционни дни.

Той изясни, че задачата е да се сътвори темп на учене-почивка-учене-почивка, както е в по-добрите просветителни системи.

За да стане това, са нужни промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, следва и обществено разискване. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде потребно, увери просветителният министър.

От първи до шести клас нашите деца учат доста по-малко от техните връстници в чужбина, уточни просветителният министър. И добави, че може да се прибавят две седмици в края на образователната година. 

„ Те ще бъдат употребявани за планово образование, за нови форми на обучение и за преговор на образователния материал. Целта е учениците да могат да завършат образователната година, като са усвоили материала, който са учили през годината “, изясни министър Денков.

Днес просветителният министър, вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха образователен автоцентър " Макгахан " и " Водородно учебно заведение за зелено бъдеще " в Професионалната гимназия по превоз " Макгахан " в столицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР