Новата учебна година вече започна в много страни, но неравенството

...
Новата учебна година вече започна в много страни, но неравенството
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: 244 милиона деца не посещават редовно училище

Новата образователна година към този момент стартира в доста страни, само че неравенството в достъпа до обучение държи към 244 милиона деца отвън класната стая. Това показват  данни, оповестени в четвъртък от ЮНЕСКО.

 с най-вече деца , които не посещават учебно заведение, 98 милиона. Това е и единственият район, където този брой нараства.

Регионът на Централна и Южна Азия  е на второ място с 85 милиона.

Разликата в % на девойките и момчетата, които не посещават учебно заведение, е намаляла в международен мащаб.

През 2000 година разликата сред половете беше 2,5 процентни пункта измежду децата в начална учебна възраст и 3,9 процентни пункта измежду техните връстници от гимназията.

Тези пропуски са сведени до нула, макар че районните разлики не престават да съществуват.

Четири милиона момчета и девойки в Украйна сега са изправени пред началото на несигурна образователна година, съобщи ръководителят на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Тя приключи тридневно посещаване в страната, където се срещна с възпитаници, родители и учители, белязани от войната, която към този момент е в седмия месец.

" Децата се връщат в учебните заведения - доста от които бяха развалени по време на войната - с истории за опустошения, несигурни дали техните учители и другари ще бъдат там, с цел да ги посрещнат. Много родители се двоумят да изпратят децата си на учебно заведение, без да знаят дали ще бъдат в сигурност ", сподели тя.

Хиляди учебни заведения в Украйна бяха развалени или разрушени заради боевете, като по-малко от 60 % се смятат за безвредни и подобаващи за наново отваряне.
 Училищата в Украйна отвориха порти за първия образователен ден макар войната
Училищата в Украйна отвориха порти за първия образователен ден макар войната

Тази година обаче няма да има разкази за радостна почивка, а за оцеляване

" Никой не може да одобри тази обстановка ", съобщи Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО, като акцентира нуждата от ценене на правото на обучение на всяко дете. С оглед на тези резултати съществува риск задачата за качествено обучение за всички до 2030 година , сложена от Организация на обединените нации, да не бъде реализирана, предизвести тя. Нуждаем се от световна готовност, с цел да сложим образованието на върха на интернационалния дневен ред. "

Азуле ще засегне тематиката и на срещата на върха за образованието, която ще се организира на 19 септември в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш свика срещата на върха за активизиране на дейности и решения, в това число за превъзмогване на загубите на образование заради пандемията от COVID-19.
 УНИЦЕФ: Над 160 милиона деца по света работят
УНИЦЕФ: Над 160 милиона деца по света работят

До края на годината броят им може да се усили с близо 9 милиона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР