НОВАТА ПОРЕДИЦА НА МАРИЦА - Строителите на съвременния ПловдивСъс своите

...
НОВАТА ПОРЕДИЦА НА МАРИЦА - Строителите на съвременния ПловдивСъс своите
Коментари Харесай

Васил Караилански - предприемачът-хамелеон

НОВАТА ПОРЕДИЦА НА " МАРИЦА " - " Строителите на актуалния Пловдив "

Със своите бързо разрастващи се стопански зони и безработица под 4% Пловдив се трансформира в привлекателно място освен за работа, само че и за живеене. Демографската картина в региона е доста по-благоприятна от общата за страната. Причината? Градът притегля чисти мигранти от други области. Чуждестранните студенти също са огромна и платежоспособна група, заинтригувана да купува жилища поради високите наеми.

Всички тези фактори поддържат ентусиазма в строителния отрасъл. И напълно разумно огромните планове в Пловдив са жилищни. Кои са пловдивчаните, които влагат в имотния бизнес, и къде строят през днешния ден? Как вложителите работят с локалната администрация и има ли " богоизбрани " в сектора. Разказваме ви в новата си поредност.

„ Всеки един бизнес е потребен, когато е издигнат в вярното време. Това се реализира с една-единствена формула - труд, труд и единствено труд. Правилно систематизиране на вложенията и основаване на добър екип ”. Собственикът на бизнес компания „ Микрон ” Васил Караилански е човек, който знае какво приказва. Той е ревизирал своя бизнес модел в годините. И се е убедил, че всеки подробност от него е пътят към сполучливото предприемачество.

Неговата компания “Микрон ” потегля в зората на демокрацията, когато Караилански създава продукция за родните военни фабрики. После избира прохождащия по това време бизнес с петрола. Навлизането на пазара ни на огромните вериги с бензиностанции обаче го принуждава за направи нов завой и по този начин неговата компания се осъществя сполучливо в хотелиерството и в строителството на жилищни здания. „ През всичките тези години пазарът ни е подсказвал какво да вършим, значимо е да усетиш момента ” - такава е равносметката на бизнесмена през днешния ден.

Най-големият план на „ Микрон ” до момента е комплекс „ Южен лъх " в пловдивския регион „ Южен ”. Днес компанията влага в бутиковия 8-етажен хотел на “Мария Луиза ”, тъкмо против църквата " Света Петка ". Екипът му развива редом и лична птицеферма и зърнобаза в с. Трилистник.

В зората на соца

Началото на „ Микрон ” е в далечната 1989 година. Бизнесът на Караилански по това време е изцяло легален - по Указ 56, който даваше опция на инициативните хора да натрупат персонално положение. Чрез контракт с военни фабрики стартира произвеждане на железни произведения. За задачата основава личен и добре оборудван завод, наема служащи, на правилото бригада към дружество. Произвежда железни произведения, машини - в това число и за военните ни фабрики, като „ Дунарит ”, Русе, „ Експал България “ АД - Габрово и „ Електрон ” в Трявна. В годините на прехода обаче, когато военната промишленост се срутва, този пазар в един миг остава в безтегловност. Тогава Караилански потегля да търси ново занятие.

Марката „ Микрон ” и петролът

В началото на 90-те Васил Караилански стартира да основава верига от бензиностанции. По това време тя е най-голямата в Пловдив.

„ Нямах пари, с цел да купя подготвена бензиностанция. Тогава си споделих: за какво да не я построя самичък. Така се стартира ”, споделя Караилански. До края на предишния век „ Микрон ” към този момент има 12 бензиностанции - в Пловдив и района - плюс още 10 газстанции. Първата бензиностанция е издигната в с. Стряма, втората - в Бяла река, Първомайско. След това идва ред и на Пловдив.

Освен с търговия на дребно с горива компанията прави и доставки на едро. Печели търгове на общини и предприятия и годишно продава над 15 000 тона горива. „ Бяхме № 1 в Пловдив и в района в търговията с горива. Захранвахме цялата община с нафта: учебни заведения, детски градини, пансиони ”. Периметърът на активността им обгръща Пловдив, само че доближава и Карлово, Хасково, Пазарджик, Хисаря. С навлизането на огромните западни вериги бензиностанции обаче Караилански последователно се отдръпва от петролния бизнес. Отначало дава бензиностанциите чартърен, след това ги разпродава. Главен покупател на основаната база е гръцката „ Еко Елда ", която смъква табелите на „ Микрон " и слага своите - бензиностанции „ Еко ".

Хотели и строителство

По това време „ Микрон ” навлиза в хотелиерството. Първият им хотел е четиризвездният „ Калина гардън " в Слънчев бряг. Сградата - едноетажна сграда - е вдигната още в годините на социализма и е измежду първите хотели в емблематичния през днешния ден курорт. „ Сринахме го до основи и проектирахме всичко още веднъж ”, описват от компанията. Днес „ Калина гардън ” предлага 4-звезден разкош, разполага с 900 кревати върху разгърната повърхност от 30 000 квадрата. За шест месеца в годината наемат към 130 индивида, които да обслужват туристите.

След това строят втория си хотел, този път в Банско. През 2007 година 5-звездният „ Гинес ", който е единствено на 300 метра от лифта за пистите в Банско, е измежду номинираните в категория " Ваканционни хотели " за Сграда на годината 2007. Като архитектура хотелът наподобява на Рилския манастир - той има четири корпуса, развити към затрупан вътрешен двор - атриум, в центъра на който една колона, умалено копие на Айфеловата кула, крепи стъкления покрив. В него има и богато обзаведен СПА център.

За разлика от курортите в Пловдив предприемачът залага на постройките с жилищни и публични функционалности. В средата на 90-те години в активите на бизнесмена влиза печалноизвестният блок „ Пежос " на бул. „ Източен ". Купува го от общината и го трансформира в бизнес център - един от знаковите за града. Следва друга крупна инвестиция - жилищно-търговският комплекс „ Южен лъх " на бул. „ Южен ". За да го построят, от „ Микрон ” купуват земята от голям брой дребни притежатели на преференциални цени. В началото теренът е жалка панорама, трансфорат в сметище от шубраци, спомнят си от екипа. Днес булевардът пред „ Южен лъх " напряко свети от свежите цветове на блокчетата. Това е един от първите комплекси от затворен вид под тепетата. В него с изключение на 250 жилището има още поликлиника, магазини, ресторант, аптека, банков клон, фризьорски салон и офиси.

Днес елегантните дребни кооперации са непокътнати марка в бизнеса на строителна компания „ Импулс Пропърти груп ” - част от холдинга „ Микрон ”. Управлява я синът на Васил Караилански - Иван Караилански. Наскоро младият бизнесмен стартира строителството на дребна бутикова постройка на бул. „ Мария Луиза ”. Освен нея приключва друга жилищна постройка на ул. „ Пере Тошев ” и започва още два нови плана - единият е за дребна кооперация на ул. „ П. Парчевич ”, а другият - на ул. „ Победа ”, зад ресторант " Ефир ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР