Новата политическа формация на Кирил Петков и Асен Василев породи

...
Новата политическа формация на Кирил Петков и Асен Василев породи
Коментари Харесай

Петков и Василев няма да спасят България. Но могат друго |

Новата политическа групировка на Кирил Петков и Асен Василев породи вълна от реакции. Неочаквано мек се оказа най-сериозният им съперник Борисов. Той съобщи, че било " мъжко " да основат партия, въпреки че не били изключително честни, задето не актуализирали завети от него бюджет. В сериала, който играе водачът на ГЕРБ, има място за един-единствен архизлодей, който в последната сцена би трябвало да бъде надвит в персонален дуел с лазерни мечове и това е президентът Радев. В този смисъл 40 и няколко годишните " момчета " си остават единствено странично отклонение на сюжета.

Неочаквано огромна гняв към двойката обаче разви другояче обраното " Движение за права и свободи ". В престъпния род на " дългата ръка " те привидяха зад тях кръга " Капитал ", който към този момент бил инженирал и ГЕРБ, и Реформаторския блок, и " Да, България ". Двамата съществени докладчици по тематиката, господин Хамид и господин Цонев шеговито се впускат в полето на известната просвета, като назовават Петков " Шугарфейс " - захарно лице, но взето назаем от изверг, както е в едноименния филм с Джон Траволта. (Дали тук няма и малко злоба за външния тип на новите водачи, чудя се?). Изобщо, " Холивуд пере най-добре ", само че какво има за изпиране, аз не разбрах напълно. Посланието е, че цялата работа е лековата, ще мине и замине както другите планове на врага им Прокопиев, въпреки че в случай че ГЕРБ е таман негово пъклено дело, май нещо не се вързва.

Обичайният хейт и други рецензии

На тази лековатост натъртва и госпожа Нинова от висотата на сякаш стогодишната история на партията си, (направила прочее много 180-градусови завои). Яростта на социалистите идва от действителната или измислена заплаха, че новата групировка ще им краде симпатизанти. А нали знаем от един различен деятел, че социализмът се предава по сексуален път. Биология, нашето си е наше! Основната засегнатост идва от убеждението, че президентът също по този начин си е техен, а те двамата виждаш ли " приватизирали " - по израза на Иво Христов - неговия престиж. Е да де, но и господин Радев в този момент отива на избори и някой да не вземе да реши, че той приватизира престижа на сполучливите си служебни министри?

Да не се задълбочаваме в нормалния хейт за това, че били недоносчета, неуспели предприемачи, пристигнали да си изпълнят джобовете, прислужници на Америка и други от сорта. Прекрасната инвестиция на електрически автомобили в Ловеч била в действителност на албанска компания. (Новият началник на борда, заместил проф. Шу тази година, е от албански генезис, само че това не прави компанията албанска, апелирам не се излагайте!). Върхът на всичко, несъмнено, е превръщането на университета Харвард в обидна подготовка от разлютените патриотични злобари. Признавам, мислех че обидата " джендър " е шедьовърът на националния дух, само че " Харвард " към този момент тотално я засенчва.

В дясното пространство офанзивите като че ли отслабват, само че се разпростират подли подводни течения. Десните са най-много ядосани от това, че " Продължаваме промяната " (ПП) отхвърлиха предизборна коалиция и май ще пернат гласове от " Демократична България " и " Изправи се БГ ". Най-силен огън притеглят двете партии, определени за ракети-носителки ( " Волт " и " Средна европейска класа " (СЕК)). Припомнят ни се многочислените превъплъщения на Настимир Ананиев, както и регистрирането от него на запазена марка " Реформаторски блок ", което май не му донесе дивиденти, а единствено подигравки. " Средна европейска класа " пък бива свързвана с националистически обединения - в обществените мрежи качват фотоси на мутри с ланци и други излагащи мемоари.

Със сигурност този избор мъчно може да се отбрани и въпреки всичко позволявам, че не е било елементарно за броени дни да се намерят подобаващи за задачата партии. Това били " най-хубавите опаковки, които се намират на пазара ", сподели един от създателите на Политическа партия, господин Лорер. Само че нали помните казуса, който си сътвори преди време царят със своите мандатоносител(к)и, които след това трябваше да вземат участие в политиката му и нерядко го излагаха. Но при Петков и Василев най-вероятно причина за недомислието е бързането. Ако речем да търсим идейни измерения в избора им, то " Волт " е федералистка групировка, а на федерализма у нас гледат като път към изтриване на потъналата ни в комплексите си нация. Казват, че върша свръх-интерпретация, само че не бих изключил свързаната с национализма СЕК да е била взета за баланс - един тип запуши-уста за родолюбив хейт.

Ужасно нервира поръчката за честност, която издава самомнение и дава обещание бъдещи разобличения. Да прибавим и поръчката няма леви, няма десни, по която си чешат езиците изкушените; прочее и тя ни връща към царя - главорез на дясното в България и несполучливо реактивиран от господин Трифонов тази година. Все отново морализаторските нападки тук са по-умерени, евентуално поради вярата от бъдеща коалиция с Демократична България. Заслужава да се означи разочарованието на културно-либералната общественост от едно изявление на Кирил Петков, в което той отхвърли да застане на страната на еднополовите бракове и нещо смота, че бил леко " традиционалист ". Изобщо по доста тематики упованията са огромни, а отговорите - нееднозначни, както си е редно в една предизборна обстановка.

Никой не чака те да са Левски и Ботев

Не пропущаме и естетиката. Винаги гневният Теодор Ушев атакува към логото им във ФБ: " Нима ще се усещат уютно, държейки речи под това аматьорско недоносче? Нима толкоз им стига интелектът, че да се слагат под този примитивизъм? ". Но има и други естетически гледни точки, които нерядко идват от към дамската публика и са отправени към външния тип на новите политици - да вземем за пример насладата от това, че на терена се появява още една партия " без бръснати глави и шкембета ".

Отношението към новия план доста ми припомня българското антиваксърство. Понеже имунизациите не оказват помощ 100%, автоматически стават нездравословни. Ако погледнем реалистично на плана Петков/Асенов, ще си спестим ненужни разочарования. Едва ли ще вземат 30%, както се надяват, само че и да са сред 10% и 20% ще е добре. Никой не чака от тях да бъдат спасители – най-вероятно те ще изиграят ролята на медиатори сред всички тези партии, които сега са се изпокарали. Ще се появят и нечестни в редиците им, нека са по-малко от преди. Надеждата е да свършат работа, не да бъдат Левски и Ботев. Либералният център, където се целят, е на първо място прагматизъм – съвършените неща дано оставим за един различен свят.

Б. ред. - Статията е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР