Новата комисия за противодействие на корупцията трябва да се занимава

...
Новата комисия за противодействие на корупцията трябва да се занимава
Коментари Харесай

Министър Зарков представи концепция за нова антикорупционна комисия

Новата комисия за противопоставяне на корупцията би трябвало да се занимава единствено и само с следствие и доказване на корупция по високите етажи на властта.

Необходима е институция с ясни функционалности. Само по този начин можем да отговорим на въпроса на българските жители и европейски институции за присъдите за корупция по високите етажи на властта.

Това съобщи министърът на правораздаването Крум Зарков през днешния ден по време на представянето на  „ Концепция за промени в Закон за противопоставяне на корупцията, импортиран в 47-ото Народно заседание “.
 изображение
Във форума взеха присъединяване заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства  Атанас Пеканов, заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова, представители на посолства на страните членки на Европейски Съюз у нас, на Върховния касационен съд, ДАНС, Националния институт на правораздаването и неправителствени организации.

Липсата на задоволително неоправдателни присъди за корупционни закононарушения през днешния ден се дължи и на това, че КПКОНПИ се занимава с доста неща, само че не и дейно с антикорупция, съобщи още министър Зарков. Той напомни, че това е повода за основаването на законопроекта за нова проверяваща организация, импортиран от част от ръководещото болшинство в 47-мото Народно заседание.

Запазеното и надграденото

От концепцията на импортирания законопроект се резервират и надграждат две значими неща – проверяващата функционалност на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и опцията тя да апелира възможни отводи на прокуратурата да образува досъдебни производства по нейни преписки, когато е събрала задоволително доказателства за осъществено закононарушение.  

Новата комисия няма да се занимава с установяването на спор на ползи, нито с нелегално добито имущество. Тези функционалности остават в друга комисия, по настоящия закон за КПКОНПИ.

Начинът на избиране – гаранция за самостоятелност от политическата власт

Тъй като комисията ще проверява висшите етажи на властта, би трябвало да се подсигурява нейната самостоятелност от политическата власт, акцентира министърът. Затова измененията преди всичко са свързани с метода, по който се избират, надлежно назначават членовете й от разнообразни органи.

Предвижда се новият орган да е от пет индивида, с мандат от 5 години:

– Двама членове, избирани от Народното събрание

– Един, назначаван от президента

– По един член, избиран от общите събрания на висшите съдилища – Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

„ Избор извънредно единствено от Народното събрание, т.е. от болшинството, излъчило и изпълнителната власт, за нас не е положително решение. Важно е да се подчертае, че зад всяка една от процедурите ще бъдат планувани особени правила за номинации и разискване на кандидатурите, които интензивно включват гражданското общество, заинтригувани институции и други, тъй че да се обезпечи в действителност един транспарантен избор на новите комисари “, сподели Зарков.

Предлага се да се отстрани и опцията за отзоваване на членове на комисията от тези, които са ги номинирали или избрали по всевъзможен различен аршин, с изключение на справедлива неспособност да извършват отговорностите си.

Ротация на ръководителите

„ Ще предложим ръководителят на тази комисия да бъде избиран на ротационен принцип всред членовете, като всеки от тях е ръководител за една година. Така комисията в действителност ще работи като групов орган и ще се подсигурява вътрешен надзор “, изясни министърът.

Редуциране на „ подопечните “

Новите стеснени функционалности на комисията допускат деликатно да се уточняват „ подопечните “ й обществени длъжности, посочи Зарков. Затова се редуцира описът с  висшите обществени длъжности до тези, които фактически упражняват изпълнителната власт и върху които корупционният напън е най-силен. „ Няма да видите президента и магистрати, по простата причина, че за тях е очакван различен парламентарен ред “, сподели министърът. В листата остават депутатите, Министерски съвет, управленията на значими институции.

Прецизира се и кръгът от закононарушения, по които ще работи комисията. Това ще са закононарушения, свързани с упражняването на власт или укриването на приход., като рушвет, длъжностни присвоявания, закононарушения по работа, изпиране на пари и други.

Министър Зарков заключи: Това, което направихме, е да вземем свършеното дотук и да внесем спомагателни гаранции за независимостта на органа от политическата власт, с цел да работи дейно в границите на българското законодателство. Той добави, че предложенията ще бъдат комуникирани както с Европейска комисия, по този начин и с българските управляващи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР