Новата коалиция на хаоса не влиза в парламента и блокира

...
Новата коалиция на хаоса не влиза в парламента и блокира
Коментари Харесай

Нинова с тревога за приемането на бюджета: Трябва да подкрепим хората в кризата

Новата коалиция на хаоса не влиза в Народното събрание и блокира страната

„ В понеделник Кирил Петков ще внесе оставката на целия Министерски съвет. Такава е конституционната процедура и след това следва връчване на мандат на „ Продължаваме промяната “. Това съобщи вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ и добави, че в случай че мандатоносителят ги предложения на диалози за общо ръководство, социалистите ще свикат своя Национален съвет, който да вземе решение.

„ По-важно е всъщност да се подходи – първо държавните въпроси, партийните на второ място. По-важно е на подобен Национален съвет да се разиска план за съдружно съглашение, т.е. защо ще се събираме с Политическа партия и чак по-късно ще приказваме персонално “, сподели още Нинова.

По думите й вотът на съмнение е минал математически, само че смислово множеството български жители са се убедили, че претекстовете за икономическа и финансова политика са били безусловно несъстоятелни. „ Защото България е финансово постоянна, тъй като запаса е над 9 милиарда, при дължим най-малко от закона 4.5 милиарда Защото дълга понижава от 33 на 30. Имаме стопански напредък за първото тримесечие макар всички рецесии от 4%, растеж на износа от 14, растеж на потреблението от 5. Макроикономическите и финансовите индикатори са положителни за България и в подобен миг да се желае избор на съмнение тъкмо по такива политики е несъстоятелно. И мисля, че ние оборихме тези причини в зала задоволително безапелационно “, разяснява вицепремиерът и изрази подозрение, че по всяка възможност същинските аргументи са били други.

Тя напомни, че в обръщението си към Народното събрание и отчитайки макроикономическата и финансова непоклатимост е признала, че имаме 2 казуса. „ Трябва да си го кажем, и ние като държавно управление, и цялото общество. Това са цените и приходите на хората, бедността и неравенствата. И тъкмо в този момент, когато това държавно управление внесе актуализацията на бюджета, с която се опитваме да подпомогнем и хората, и бизнеса – ни се изиска избор на съмнение “, добави ръководителят на Българската социалистическа партия.

„ Признаваме, огромен проблем са цените и приходите. Ето нашето предложение по какъв начин да ви подкрепим. Преизчисление на пенсиите, данъчни облекчения за млади фамилии с деца, ваучерите за храна на служащите се усилват от 1.0 на 1.2 милиарда Подкрепа за бизнеса – изземване свръхпечалбите на енергийните сдружения за поддръжка на стопанската система. Признали сме казуса, предлагаме решение – те смъкват държавното управление “, обърна се от ефира на БТВ Корнелия Нинова към българските жители.

Вицепремиерът на стопанската система дефинира помощта за бизнеса като помощ за работни места и изрази задоволство от това, че работодателските организации са приели ограниченията след извършени диалози. „ Подкрепата за тока, която още от януари се предложи, и която уповавам се в този момент да мине актуализацията на бюджета, с цел да се продължи, докара точно до този растеж на стопанската система с 4.1% “, добави Нинова и призна, че една от грешките на кабинета е била в това, че не са дали задоволително предсказуемост и предвидимост.

„ Самите ние не знаехме по какъв начин се движат цените и какво ще стане от войната. Те желаеха дълготрайна предвидимост, а ние им решавахме казуса месец за месец. Ние проблемите на стопанската система ги взехме решение, помогнахме за бизнеса. Но не им дадохме спокойствието, с цел да могат да си възнамеряват дълготрайно производството “, сподели още министър Нинова за проблемите, които стоят пред България.

Корнелия Нинова дефинира Македония като изкуствено вдигната тематика. „ Сигурно повече от месец се говореше по какъв начин Кирил Петков еднолично взима решения и ще съобщи националния интерес. Не е това повода за разпада на обединението. Пари и ползи са повода. Едни 3 милиарда за пътища, може би ползи да не се приключват едни съществуващи публични поръчки. Да не се стопира потока към компании, които до момента обслужват разнообразни министерства и организации. Бяха наранени статуквото и досегашното разположение на тези лобистки ползи. Мисля, че се сплотиха, с цел да смъкват държавното управление и началото на смяната “, безапелационна бе тя за аргументите довели до разпад на ръководещата коалиция.

„ Аз мислих, че ще изкараме по-дълго, тъй като имахме положително държавно съглашение. Имахме единодушие по значими политики и имах вяра, че ще го създадем. Ето закрихме профилираните съд и прокуратура, следва ни промяна в КПКОНПИ, промяна на управлението на КПКОНПИ. Уви, двама от сътрудниците не се схванаха “, добави вицепремиерът.

„ Ние сме задоволени от работата на това държавно управление, въпреки и за малко. Безплатните детски градини стават посредством промени в закона. Онзи ден взехме фамилиите, които не могат да си дадат децата на градина, тъй като няма места, да получат компенсации. Увеличението на минималната работна заплата, на майчинството, на компенсацията на втората година за гледане на дете, на ваучери, парите за спортни площадки за деца, измененията в пенсионната промяна. Всичко това става в следствие смяна на закони “, съобщи Нинова във връзка с свършеното от кабинета и акцентира, че социалистите са били общественият дирек и поръчител в него, като в признатия бюджет 1/3 или 20 милиарда от всички разноски в страната са били за обществени придобивки, а с настоящата актуализация се плануват още 2 милиарда лв. за тази цел.

„ Не единствено законите за правосъдната промяна бяха обсъждани мъчно и аз диря повода в неналичието на съгласуваност. В елементи познавам и в елементи изнесох и изживях борбата с колекторските компании. Февруари месец сме изработили Закона за колекторските компании в Министерство на стопанската система. 4 милиарда лв. се въртят в тези обороти, хората ги изтормозват по села и градове, с цел да им вземат последните левчета. От февруари месец закона е подготвен. Сега сме края на юни, занапред през днешния ден ми донесоха да подпиша поправките за второ четене. Разчитам това като неприятна съгласуваност по процеса на взимане на решения. Въпреки че съответно за колекторските компании не изключвам и друга интервенция, защото този закон 3 пъти потегля и не стига до край. Естествено е, че 4 милиарда лв. ще се съпротивляват “, безапелационна бе тя за някои от аргументите довели до закъснение на избрани промени.

Корнелия Нинова сподели, че не има вяра и на 1 дума от това, което Борисов приказва. „ 5 години сме му яли попарата. Гледаме дейностите. Неговата парламентарна група втори ден блокира страната. Казвам страната, тъй като блокира кворума в Народното събрание “, добави тя за държанието на ГЕРБ.

„ Какво демонстрират последствията от вота? Мина, падна държавното управление. Следствието – безпорядък и липса на опция. Те не могат да предложат ръководител на Народното събрание, а за какво тогава смъкнаха Никола Минчев като нямат опция? Политическа рецесия и шокиращата безнаказаност “, съобщи вицепремиерът във връзка с държанието на новото болшинство и следствията от вота на съмнение.

„ Скъпи пенсионери, в случай че до петък не бъде признат Закона за ДОО няма да имате нарастване на пенсиите от 1-ви юли, за което показвам страдание. Хвърлихме всички старания, направихме всичко от себе си. Ето тези – „ Възраждане “, „ ИТН “, Движение за права и свободи и ГЕРБ няма да одобряват на време актуализацията на бюджета, само че и няма да може на време да преизчисли новите пенсии и вие няма да може да ги получили в точния момент от 1-ви юли. Моля ви, помнете кой е виновен за това. Най-важното е ДОО-то на следващия ден, тъй като Национален осигурителен институт има потребност от преизчисление. Това е доста комплицирана система на преизчисление на над 2.5 млн. пенсионери и изисква време. Ако до 27-ми този бюджет не бъде оповестен в държавен вестник те нямат време до 1-ви да преизчислят пенсиите “, обърна се Корнелия Нинова към българските пенсионери.

Вицепремиерът не е оптимист по повод актуализацията на бюджета и изрази паника за наближаващите тежки есен и зима. „ Ще оставим хората на гладно, ще надигнем страната пред рецесии, тъй като до доскоро желаех информация от Народното събрание и имаше импортирани над 130 оферти сред двете четения. Това е тотално безредие “, добави Нинова следствията от безотговорното държание на новата коалиция на хаоса.

„ Една от офанзивите към нас беше, че не сме загрижени за цените и инфлацията. Предложихме таван на цените и ни скочиха, а през вчерашния ден ни нападнаха за какво са високи цените. Вторият метод е да понижим налозите. Предстои да се одобри понижаване на акциза, понижаване на Данък добавена стойност и унищожаване на данък на горива. Това също зависи от Народното събрание, който би трябвало да го реши “, безапелационна бе тя и добави, че от дейностите на обединението на хаоса е блокиран и Закона за енергетиката, чиято съществена цел е изземването на свръхпечалбите на енергийните сдружения и тяхното преразпределение към компаниите, с цел да се избегне банкрут и увеличена безработица.

По отношение на законодателните промени, които са нужни за Плана за възобновяване и резистентност Корнелия Нинова съобщи: „ Тези 22 и повече съпътстващи други са към 50 закона, което е готовата законодателна рамка. Към този миг не сме ги внесли, само че и при тези плаващи болшинства не съм оптимист, че това ще се случи. “

„ Новата коалиция на хаоса и на блокажа не влиза в Народното събрание и не се движи нищо. Внесена е смяна в Закона за публичните поръчки с нова методика, в която се регистрира инфлацията. И общини и всичко е блокирано, а те не влизат в Народното събрание, нямат кворум 2 дни “, разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия за дейностите на новата четворна коалиция.

В умозаключение Корнелия Нинова съобщи, че ще бъде огромен проблем разпускането на Народното събрание и назначението на длъжностен кабинет. „ Само българското Народно заседание може да трансформира закони. Нищо не може да направи служебния кабинет без работещо Народно заседание. Тези закони, ще останат на трупчета за есента или когато има нов кабинет и няма да бъдат признати. Тоест парите по Плана за възобновяване няма да дойдат. Това също е другата огромна опасност за дълготрайната вероятност за България. Затова ние сме срещу предварителни избори и да се направи опит в този момент в този парламент да се сформира още веднъж кабинет. Бихме желали с първия мандат това да се случи. Не чакаме нищо за 3-я мандат, президента Радев взема решение “, приключи тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР