Новата година често е време на надежда и радост. Докато

...
Новата година често е време на надежда и радост. Докато
Коментари Харесай

Помните ли този ден през 2020 година?

Новата година постоянно е време на вяра и наслада. Докато хората подвигаха чаши, любуваха се на фойерверки и прекарваха време с другари и семейство на 31 декември 2019 година, те не знаеха какво ги чака през идващите месеци и даже години.

В среднощ ново инфекциозно заболяване, което щеше да стане известно като COVID-19, към този момент се разпространяваше като горски пожар. Светът беше на път да изпадне в една от най-смъртоносните пандемии в историята, която щеше да отнеме живота на над 7 милиона души по целия свят.

В началото на декември 2019 година няколко души в китайския град Ухан започнаха да изпитват признаци, сходни на пневмония. Пациентите не се повлияха добре от познатото до този миг лекуване.

До края на годината китайският офис на Световната здравна организация (СЗО) беше известен и наблюдава случаите до пазара на едро за морски блага “Хуанан ” в Ухан. Пазарът беше затворен на Нова година и единствено 10 дни по-късно беше доказана първата известна гибел, породена от новия вирус.

СЗО стартира да тества проби от новото заболяване и скоро го разпознава като Коронавирус, породен от вируса SARS CoV-2. Официалното му име беше оповестено като COVID-19.

До ден сегашен произходът на новия вирус остава противоречива тематика. Двете най-популярни теории допускат, че вирусът или е предаден от животни на хора на пазара за морски блага в “Хуанан ”, или че е бил пуснат от Института по вирусология в Ухан.

Така или другояче, доникъде на януари вирусът към този момент е минал границите и е разпознат в Тайланд. Разпространението беше почнало.

На 31 януари в Йорк бяха документирани първите случаи на COVID-19 в Обединеното кралство. Първата гибел във Англия обаче към този момент беше настъпила ден преди този момент, само че беше публично оповестена едвам няколко месеца по-късно.

Тъй като инфекциите започнаха да се популяризират в страната, държавното управление на Борис Джонсън разгласи, че първото национални ограничения ще стартират на 23 март. По това време COVID-19 се е популяризирал в 114 страни и към този момент е предизвикал над 4000 смъртни случая, което накара СЗО публично да разгласи вируса за пандемия.

COVID-19 доближи и България

Първият потвърден случай на заболяването в България бе от 8 март 2020 година На 13 март у нас бе разгласен цялостен " локдаун ".

Със затворени граници, спрени полети и дебаркирали кораби, светът стартира да се затваря. В доста страни по света заповедта за оставане вкъщи беше законово наложена. Училища, заведения и магазини, които не са от първа нужда, бяха затворени. Само основни служащи получиха достъп до работните си места, а останалите хората се приспособиха към живота вкъщи.

Zoom срещите, домашното образование и общественото разграничаване се трансфораха в норма.

За да се оправят с ограничаващия темперамент на новия си живот, хората се обърнаха към обществените медии, с цел да търсят човешко взаимоотношение. Вирусните трендове се популяризират съвсем толкоз бързо, колкото вирусът с изображения на домакински бананов самун, който се върти, дружно с онлайн уроци по извършения онлайн с Джо Уикс. Tiger King на Netflix се трансформира в новата световна фикс идея, до момента в който онлайн игрите станаха очевидци на повишаване на играчите, защото приятелите се стремяха да останат свързани виртуално.

След като доста предприятия бяха затворени, милиони хора се оказаха без работа. В отговор държавното управление на Обединеното кралство вкара скица за отпуск, с цел да помогне краткотрайно да покрие заплатите на хората.

“Локдаунът ” завърши през юни 2020 година, само че още две национални забрани ще влязат в действие през идващите месеци.

Като част от отговора за справяне с пандемията от COVID-19, бяха основани и готови полеви лечебни заведения с хиляди кревати. Болниците трябваше да одобряват пациенти с COVID-19, в случай че обичайните лечебните заведения се претоварят.

Започна конкуренция сред фармацевтичните компании за разработване на ваксина против COVID-19. Процесът на създаване, одобрение и стартиране на ваксина нормално лишава десетилетие. Въпреки това моменталното световно изпитание докара до производството на няколко ваксини против COVID-19 единствено за осем месеца. Светът скоро се срещна с имена на ваксини като Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford-AstraZeneca.

През декември 2020 година стартира най-голямата акция за ваксини в историята, защото възрастните и най-уязвимите хора станаха първите, които получиха инжекцията.

През май 2023 година СЗО разгласи, че COVID-19 към този момент не е световен проблем за здравето. Въпреки че пандемията завърши и имунизациите сполучливо понижиха смъртността на заболяването, COVID-19 към момента беше част от живота, със опасността от нови разновидности, изискващи непрекъснато наблюдаване.

Към днешна дата и съгласно данните на Единен информативен портал от COVID-19 у нас за починали 38 741 души.
Смъртните случаи са най-високи измежду възрастните хора.
Мъжете имат най-висока смъртност, до момента в който децата и тези под 20 години са с най-ниска, сочат данни от Обединеното кралство.
Глобалният пейзаж се промени доста след пандемията. Нещо, което в миналото се смяташе за лимитирано в историческите книги, в този момент беше непрекъсната опасност.

Наред с наследството от премеждия, стопански вреди и обществени катаклизми, COVID-19 разкри неналичието на подготовка на света за пандемии. Тъй като учените имат вяра, че изменението на климата евентуално ще усили риска от широкомащабни епидемии, поуките, извлечени от COVID-19, ще се окажат жизненоважни в бъдеще.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР