Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от

...
Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ отново първи, но и Петков и Василев влизат в следващия парламент

Новата групировка към Петков и Василев набира 9% поддръжка от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред съперника за второто място. 43% от всички интервюирани считат, че „ ИТН “ носи най-голяма отговорност, че не се сформира кабинет. Това сочат последните социологически данни на организация "Тренд ".

Проучването, което е направено през септември и е финансирано от "24 часа ", записва рекордно ниска за последните няколко години оценка за работата на Народното събрание. Само 12% от всички интервюирани имат позитивно мнение за активността на последното Народно заседание, до момента в който 77% дават негативна оценка.

Отчита се и лека ерозия в поддръжката по отношение на служебното държавно управление и президента. 35% правят оценка позитивно работата на кабинета, до момента в който 44% са на противоположното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец.

Работата на президентската институция е оценена позитивно от 46%, до момента в който 35% дават негативна оценка.

Дебатът за отговорността за неуспеха при сформиране на постоянно държавно управление се трансформира в главен в последните седмици.

По тази причина е тествано публичното усещане за това кой е виновен за неуспеха.

43% от всички интервюирани са на мнение, че „ ИТН “ носи най-голяма отговорност за това, че не се сформира кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), Българска социалистическа партия (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и Движение за права и свободи (1%).

Теренът на изследването е сбъднат в миг, в който политическият план на Кирил Петков и Асен Василев не беше разгласен публично, само че имаше ясни знаци в посока на неговата реализация.

"Именно заради тази причина си позволихме да заложим два разновидността в предоставения лист с обединения на всеки респондент. Там заложихме един лист без групировка към Кирил Петков и Асен Василев и втори с тяхно наличие. Поради формалното оповестяване на двамата някогашни служебни министри, че ще вземат участие на идните парламентарни избори, взехме решение да публикуваме резултатите от листата, в който те участват. Правим ангажимента, че респондентите са били сложени в обстановка да дават отговор за хипотетична политическа групировка и може да се чака динамичност в идващите седмици, откакто този политически план добие по-ясен облик ", изясняват още от "Тренд ".

Моментната електорална фотография измежду деклариращите, че ще гласоподават на идните избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%.

По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи обединения съгласно тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „ ИТН “ (17.5%) и Българска социалистическа партия (16.6%). Като втора група се обрисуват Движение за права и свободи (9.3%), групировка към Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%).

В трета група, която остава под парламентарната преграда, само че с резултат над 1% се включват „ Изправи се! Ние идваме “ (3.8%), Възраждане (2.9%) и Вътрешна македонска революционна организация (2.2%).

53% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на идните парламентарни избори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР