Новата 2024 г. се задава с пълна сила, а светът

...
Новата 2024 г. се задава с пълна сила, а светът
Коментари Харесай

The Economist със смразяваща прогноза за 2024 г.

Новата 2024 година се задава с цялостна мощ, а светът към момента не може да се отърси от проблемите натрупали се през актуалната година. Сега е и моментът да се вършат прогнози, да се насочат обещания и молебствия, да се чертае бъдещето, което става все по-несигурно с напредъка на човешката цивилизация.

Без да употребява свръхестествена интервенция, само че с напъните на десетки свои създатели, авторитетното списание " Икономист " дава " предвижданията " си за 2024 година.

Демокрацията в заплаха
Повече от половината население на планетата живее страни, където ще има национални избори през 2024 година - за първи път в историята на демокрацията се случва нещо сходно.

По груби калкулации гласоподавателите са над 2 милиарда души и те имат правото да вземат участие на вота допълнително от 70 страни - от Англия до Бангладеш и от Индия до Индонезия.

Вместо да бъде празник за демокрацията обаче годината се обрисува съдбоносна в негативно отношение. Много от изборите ще дадат още години власт на нелиберални управници, а в други към момента превъзходство имат корумпираните и некомпетентните, твърди " Икономист ".

Много от вотовете са единствено фасада, с която ще се затвърди властта на към този момент ръководещи - подобен е казусът с Беларус, по този начин е и в африкански страни. Предизвестена е и борбата за президентския пост в Русия, където Владимир Путин се готви да вземе трети следващ, и пети общо, мандат. За задачата той си обезпечи безкрайна избираемост посредством промени в конституцията на страната, направени през 2020 година

Разбира се освен неприятни вести чакат изборната 2024 година. В Мексико да вземем за пример за първи път ще изберат жена за президент, защото две дами са с най-големи шансове да се борят за най-високия пост в страната.

Британските гласоподаватели пък най-сетне, след много години блуждаене из дебрите на популизма, ще имат опцията да преценят сред двама способени претенденти за премиерския пост. След 14-годишно ръководство на консерваторите най-вероятно на власт ще се върнат лейбъристите, само че това няма съвсем никакво значение отвън Англия.

Разбира се, че нищо не може да се съпостави с американските президентски избори, където ще има реванш сред двама застарели мъже, които към този момент не се харесват на по-голямата част от жителите на страната. Самото кандидатиране на Доналд Тръмп е задоволително, с цел да подкопае американската народна власт като образец за света.

Втори мандат на Тръмп ще трансформира Съединени американски щати в нерешителен сътрудник, който ще залага на изолационизма и то във времена на дълбоки геополитически проблеми. Неговото клатушкане по властнически водачи, най-много възхищението му от Владимир Путин, допуска, че войната в Украйна може да бъде завършена небрежно, само че за сметка на Киев.
Нов международен ред (безпорядък)
2023 година е към края си, а тя е раздирана от войни в Африка, от съветската инвазия в Украйна и спора сред Израел и " Хамас ". Сами по себе си тези събития са задоволително избухливи, само че като се комбинират с идните президентски избори в Съединени американски щати, 2024 година дава обещание да бъде съдбоносна за международния ред, основан след края на Втората международна война.

20-те години на 21 век са рискови, тъй като отслабва ролята на Запада в международния Брутният вътрешен продукт. Вече е под 50%, което е невиждано от 19 век насам. Държави като Турция и Индия се афишират срещу международните организации, основани след 1945 година с изказванието, че не отразяват техните достижения и желания. Китай и Русия пък напряко работят за неуспеха на системата на интернационалните връзки от 20 век.

Въпреки че американската стопанска система към момента се държи на равнище, краят на огромната й световна доминация към този момент се вижда. Съюзниците на Съединени американски щати - Европа и Япония са в условен стопански спад.

Новата динамичност е такава на неустойчивост. През 90-те години на предишния век доста страни се втурнаха по тренда на свободна пазарна стопанска система и основана на правила глобализация. Сега същите тези страни са застрашени от популизъм и предпочитание за повече интервенция на страната в стопанската система. Резултатът съгласно " Икономист " са три закани, които се обрисуват за 2024 година.

Първата е, че се оформя прекомерно огромна зона на безотговорност, където великите сили и международните институции към този момент не чинят. От Червено море до Атлантическия океан да вземем за пример, в редица африкански страни, през последните 36 месеца имаше военни преврати. Подкрепяни от Иран групировки безчинстват безнаказано в Близкия изток. През 2024 година доста евентуално е зоните на безотговорност да се разширят.

Второ, три страни подкопават международния ред и към този момент никой не може да направи нищо по въпроса. Те несъмнено са Русия, Китай и Иран. Те нямат доста общо, за разлика от западните страни, а Китай е доста съществено интегриран в световната стопанска система. Въпреки това ползите им се пресичат - всички те желаят да сложат завършек на превъзходството на Съединени американски щати в интернационалните връзки, като в това време се пробват да избегнат към този момент наложени или идни наказания. Китай купува съветски и ирански нефт.

Нито една от тях не се опълчва на дейностите на " Хамас " или на войната в Украйна. Сътрудничеството им от ден на ден се ориентира и към софтуерната сфера. Китай сполучливо заобикаля потреблението на западни активи, като половината от търговията му по света към този момент е в юани. Русия купува ирански дронове и ги употребява мощно в Украйна, а си сътрудничи с Китай в тихоокеанския район. Предстои да се види до каква степен ще стигнат тези " съдействия " през 2024 година.

И не на последно място опасност е и крехкостта на обединението на западните страни. Реакцията към нашествието на Русия в Украйна беше вдъхновяваща - Америка и Европа се сплотиха, публичното мнение поддържа напъните на ръководещите, а правилата на международния ред бяха предпазени уместно. Но в този момент, при застоя във военните дейности на украинска територия, се появяват пукнатини.

В Съединени американски щати републиканците са разграничени по въпроса с финансирането на Украйна. Конфликтът сред Израел и " Хамас " става още по-сериозен мотив за разделяне - Европейският съюз желае прекъсване на огъня, Америка блокира напъните за такова в Организация на обединените нации, а това дава съображение да се заприказва за двойни стандарти. Колко ли други спорове ще разделят западните съдружници през 2024 година?
Ще има ли мир в Близкия изток?
През отиващата си 2023 година палестинският спор подпали още веднъж поугасналото напрежение в Близкия изток. От новата 2024 година се чака да покаже дали този пожар ще бъде овладян, защото за погасяване към този момент и дума не може да става. Анализатори настояват, че макар пролятата кръв, войната сред Израел и " Хамас " може да се трансформира в мотив за разбъркване на пластовете и за реализиране най-сетне на по-трайно урегулиране на палестинския проблем.

Разбира се доста са и факторите, които могат да влошат ситуацията. Един от тях е самата война, в която умират към този момент хиляди палестинци, в това число дами и деца. " Хамас " не може да победи Израел, само че и не е нужно да го прави. Достатъчно е единствено да оцелее и това ще издигне групировката в очите на палестинците.

А в случай че Израел изгуби интернационалната поддръжка, получена откакто беше подло нападнат от ислямските екстремисти, може да му се наложи да приключи боевете по-рано в сравнение с му се желае. Друга заплаха е и разрастването на спора посредством по-сериозно присъединяване на терористичната " Хизбула ", окопала се в прилежащ Ливан, а също и посредством включване в спора на палестинците от към този момент релативно незасегнатия Западен бряг на р. Йордан.
Европейският съюз и Украйна
Вече стана ясно, че в случай че не стане знамение, украинската контраатака ще се провали и то с гръм и тропот. Резултатите от нея, след месеци на яростни, въпреки и лимитирани по територия, боеве не са тези, които Киев и интернационалната общност чакат.

В началото на ноември Русия остава във притежание на 18% от територията на Украйна, близо половината от която завзе още през 2014 година, когато анексира Крим и заграби елементи от източен Донбас. Сега към този момент има и новозавладените от февруари 2022 година насам земи.

Това значи, че Украйна и подкрепящите я западни страни би трябвало да са подготвени да поддържат дълга война на безсилие. Русия във всеки случай е подготвена за това. Владимир Путин чака Запада да се умори и да понижи или въобще се откаже от закрилата, която предлага на Киев.

Руският самовластник не е стеснен от публично мнение, разход на запаси, морални задръжки. А и руснаците така и така показват доста дребна или съвсем никаква опозиция против войната, макар понесените жертви, частично тъй като режимът съумя да се оправи с неподходящия резултат на западните наказания, или най-малко по този начин наподобява. Но в Европа, сходно на Америка, се отваря заплахата гласоподавателите и политиците да се уморят от тежестта, която понасят поради Украйна.

За момента нито Русия, нито Украйна имат интерес към реализиране на мир, при който обстановката на фронта ще остане такава каквато е. За Киев да се елементарни с по този начин значими територии, най-много на юг, е недопустимо, даже единствено от икономическа позиция, а за Москва към този момент войната наподобява повече на неуспех, т.е. тя не управлява ситуацията, както чака през цялото време. Затова и не се чака която и да е от двете страни да договаря за мир при такива условия.
Изборите в Съединени американски щати - с национално, само че и с световно значение
Президентските избори през 2024 година ще бъдат един тип реванш сред сегашния жител на Белия дом Джо Байдън и някогашния Доналд Тръмп. Дали двамата ще се изправят един против различен ще стане дефинитивно ясно през самата 2024 година, когато приключат предварителните избори на техните демократическа и републиканска партии. По традиция властващият президент е претендент за втори мандат на партията си, тъй че при демократите нещата наподобяват решени. Но предрешена като че ли е и борбата в границите на републиканската партия, където Доналд Тръмп към този момент няма, а очевидно няма и да има сериозен противник от своя лагер.

При това състояние се обрисуват една по-малко значими първоначални избори за републиканците, което значи, че вниманието на гласоподавателите ще е ориентирано не толкоз към Тръмп претендента за президент, колкото към Тръмп обвинения по няколко каузи. Екипът на милиардера ще се концентрира да го показа като жертва на ляв скрит план, целящ да му попречи да завоюва втори мандат, а това е мощна мотивация за неговите последователи, хем да подаряват пари за акцията му, хем да отидат с най-голямо предпочитание да гласоподават за него.

" Икономист " признава, че една от обичаните политически техники на Доналд Тръмп е да обръща каквито и да било обвинявания към него против обвинителите си. И по този начин, макар че ще е на подсъдимата пейка във федерален съд, той ще може да твърди, че въпросният съд е най-голямата опасност за Америка.

Едва ли някоя присъда на федерален съд ще бъде издадена и доказана до 5 ноември 2024 година, датата на изборите, защото юристите на Тръмп ще създадат всичко допустимо да бавят делата или да апелират вероятно произнесени решения на магистратите. Така за първи път в своята история Съединени американски щати ще има на бюлетината си името на претендент, който е обвинен по федерални и щатски процеси.

Управлението на Байдън е по-стабилно и евентуално по-успешно от това, което беше по времето на Тръмп, само че тематиките, които изискват най-вече от вниманието му наподобяват непредвидими, какъвто е да вземем за пример казусът с войната сред Израел и " Хамас ". Втори мандат извоюван от Доналд Тръмп обаче занапред се планува като ужасна вероятност пред Съединени американски щати, най-малко що се отнася до традициите на демократичната народна власт. Нови назначения в голямата администрация на Съединени американски щати, смяна във външната политика, поврат в отношението на страната към климатичните промениЕ са единствено част от проблемите, пред които най-голямата международна мощ ще се изправи.
Какво ще се случи с стопанската система?
През 2023 година международната стопанска система показва изненадващо положително справяне с многочислените провокации, за които се очакваше безусловно да я стопят. Икономическият растеж на Съединени американски щати евентуално се е повишил (което ще стане дефинитивно ясно от занапред предстоящите данни за годината). Европа съвсем изцяло се отърва от зависимостта си от съветски газ, без това да се трансформира в икономическа злополука. Инфлацията по света спадна без да има огромно повишаване на безработицата. " Мекото кацане ", което някои икономисти чакаха се сбъдна.

Само че международната стопанска система ще остане в нежно положение и през 2024 година Очаква се инфлацията да е още по-ниска, само че тя към момента остава висока по отношение на предкризисните равнища. Не се знае дали огромните стопански сили ще съумеят да избегнат рецесията, която е най-плашещата алтернатива за ръководещи и ръководени.

А в случай че рецесията ще бъде цената, която би трябвало да се заплати, с цел да спаднат цените и да се укроти инфлацията, то тази цена е прекомерно висока. Засега пазарът на труда наподобява във форма, а и растежът на заплатите в доста браншове продължава. Но пък едно друго предизвикателство към този момент изгря на хоризонта - цената на петрола.

Точно когато наподобява, че шоковете с доставките на запаси, почнали с пандемичната обстановка и войната в Украйна, са преодолени, цената на барел петрол набъбна с една трета от лятото насам, поради понижаване на производството от страна на Саудитска Арабия и други страни. Благодарение на спора в Израел няма и късмет за момента цената да спадне, а това значи нова опасност за повишаване на инфлацията.

Най-важните централни банки евентуално няма да покачват повече главните лихвени проценти, само че скоро няма и да ги смъкват, а това удря спирачка в нормалното кредитно финансиране на бизнеса и на страната. Дори стабилната американска стопанска система се поддържа посредством извънредно високи равнища на взимане на заеми от страна на държавното управление. Дефицитът на страната на годишна база към този момент доближава 7%, което е плашещо.
Изкуственият разсъдък набира сили
Когато ChatGPT бе пуснат за първи път в края на 2022 година той бързо се трансформира в сензация. Само за два месеца стотици милиони консуматори по света към този момент го използваха за най-разнообразни цели.

Много набъбна и търсенето в Гугъл по тематиката " изкуствен интелект ", а в последна сметка вложителите подеха ентусиазма на обществеността и взеха решение де трансферират пари в този бизнес. Той несъмнено ще става все по-доходоносен, само че това няма да се случи по този начин бързо както някои чакат, написа " Икономист ".

Потенциалът е незабравим. Според консултантската компания " МакКинзи " три четвърти от бизнеса към този момент употребява така наречен " генеративен изкуствен интелект " и това се отразява на четири типа интервенции, където човешкият фактор става все по-малко важен - връзката с клиенти, маркетинг и продажби, софтуерно инженерство и развойна активност.

Юристите са доста грубо наранени, тъй като вместо да се съветват с тях, доста консуматори към този момент употребяват системи от сорта на ChatGPT, които имат достъп до всякаква информация, в това число правна. С написването на един въпрос може да се извади подготвен маркетингов текст. Много софтуерни инженери към този момент употребяват готовите принадлежности предлагани им от изкуствения разсъдък.

Преминаването към потребление на ИИ става все по-лесно, защото не изисква напъните, които софтуерният прогрес е претендирал в предишното. Например при навлизането на персоналните компютри в живота и бизнеса, работодателите трябваше да закупят доста хардуер. При електронната търговия също - търговците трябваше и към момента би трябвало първо да влагат в техническа и логистична инфраструктура преди да предложат услугите си онлайн.

Много бизнеси скоро ще открият, че могат да работят със експерти по ИИ, с цел да основат принадлежности, които неимоверно да улеснят работата им. А колоси като Microsoft и Гугъл вкарват генеративния ИИ в софтуера си, което значи, че скоро всеки ще може да употребява въпросните благоприятни условия даже единствено когато отвори даден документ.
Енергийната промяна
Преходът към самостоятелен от въглеродните горива свят би трябвало да се отрази позитивно на всяка страна по света, най-малко на доктрина. Ще се разчита по-малко на вноса на горива и ще се избегне инфлацията, която този запас има наклонност да основава. Износителите на метали нужни за производството на електрически автомобили, турбини и големи количества електричество ще получават големи средства от търговия.

Дори страните експортьорки на нефт могат да се надяват на ярко бъдеще, в случай че съумеят да преустроят рафинериите и продуктопроводите си, както и в случай че се възползват от опциите за произвеждане на сила от слънце и вятър. Това е на доктрина.

На процедура прекосяването към нулеви въглеродни излъчвания ще бъде доста турбулентно, предвижда " Икономист ". Промяната в моделите на консумация на сила и преобразуването на комерсиалните потоци ще основат нови печеливши, само че и нови губещи.

През 2024 година това разграничение, до момента маскирано от коронавирус пандемията, отслабналата международна стопанска система и свиването на растежа на Китай, ще стане по-видно. Но печеливши и губещи ще има и в двата лагера - и на производителите на изкопаеми горива и на тези, които основават зелена сила.

През интервала на промяна (кой ли знае какъв брой дълъг ще е той?!) светът ще продължи да употребява мощно въглеродни енергийни източници. Международната организация по енергетика планува, че търсенето на нефт ще доближи върха си преди 2030 година, само че изоставането при зелената сила през 2023 година може би към този момент трансформира тази прогноза.

Междувременно натискът от страна на вложителите и подозренията в дълготрайното търсене вършат по този начин, че единствено държавни петролни компании в Персийския залив и в Латинска Америка харчат доста за нови доставки. Все по-малко експортьори ще печелят от ден на ден пари от продажбата на нефт. А в един прелестен ден ОПЕК (Организацията на страните експортьорки на петрол), в която има съществени различия по енергийната промяна, може да се срине, позволявайки на страни с ниски разноски и нехаещи за екологията да станат водещи търговци на петрол.
" Бичът на " стелтфлацията "
Безплатен обяд няма. Ще ви го каже всеки икономист. А в случай че си купите обяд в някоя верига за бързо хранене, ще разберете, че даже и подправките не са безвъзмездни. В някои страни заведенията за хранене към този момент взимат в допълнение пари за кетчупа и други овкусители. Но публичното хранене не е единственият бранш, в който се демонстрира тази скрита инфлация, или " стелтфлация ", както я назовава " Икономист ". Списанието си задава въпроса дали 2024 година ще е повратна що се отнася до тази наклонност?

Класически образец в това връзки е техниката на " развързване ", която най-умело ползват нискобюджетните авиолинии. Още с възникването си те започнаха да постановат спомагателни такси за услуги, които другояче бяха включени в пакета, който си купуваме с билета за аероплан. Първо бяха храната и чекирането на багаж, след това се добави изборът на място и така нататък

В последно време нещата излизат отвън надзор. Някои авиолинии в този момент постановат и " такса за софтуерно развиване " за привилегията да си запазите място онлайн, която по някакви странни условия зависи от дистанцията, което изминавате във въздуха. Други ви вземат пари за разпечатване на билета, за чекиране на багажа на летището или по тази причина, че ви дават одеяло по време на полет.

Порочната процедура се популяризира, както се вижда. Хотелите ви вземат " такса за настаняване ", заведенията за бързо хранене начисляват спомагателни пари за опаковката и други А и спомагателното възнаграждение не е единствено в областта на услугите - случва се и при стоките, изключително когато става въпрос за по-сложни артикули. BMW да вземем за пример вкара в Съединени американски щати месечна такса от 18 $ за задействане на стоплянето на седалките при някои коли, като предложи " безграничен " достъп до настройката против еднократно възнаграждение на 415 $.

Дали ще бъде ескалация на боен спор, преначертаване на международната енергийна карта или напредък в потреблението на изкуствен интелект - 2024 година сигурно ще донесе доста нови спорни събития. Светът към този момент се трансформира със зашеметяваща скорост и нищо не вещае застой в една нова, изпълнена с толкоз доста упования година.

Източник: Standatnews.com
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР