Новата 2023 г. ще е белязана от социално напрежение на

...
Новата 2023 г. ще е белязана от социално напрежение на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: 2023 г. ще е белязана от социално напрежение на световно ниво

Новата 2023 година ще е белязана от обществено напрежение на международно ниво, изрази опасенията си ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, представена от Франс прес, защото въздействието на финансовото стягане върху заетостта " занапред следва ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Едва 12 януари е и към този момент имаме образци в Бразилия, Перу, Боливия, Колумбия, Англия и въпреки и аргументите да са разнообразни, е налице отчетливо обществено напрежение ", сподели Георгиева.

Тоест, в случай че покачването на лихвите се отрази в последна сметка на пазарите на труда, което е разумна последица от задачата за закъснение, то това би могло да прерасне в в допълнение напрежение, предизвести шефката на интернационалната институция.

Кристалина Георгиева посочи, че обстановката не е покрай усъвършенстване поради " продължаващата упорита инфлация ", пред която " работата на централните банки към момента не е завършила ", намеквайки в същото време, че " рецесията без подозрение не е свършила ".

Въпреки че икономическото закъснение през 2023 година ще е по-сериозно, в сравнение с предвиждаше МВФ в последните си изявления през октомври, националните трудови пазари потвърждават до този миг устойчивостта си, съобщи тя. Според нея това е плюс.

Това се изяснява главно с " обстоятелството, че държавните управления са работили бързо, с цел да окажат финансова помощ на популацията, което се сблъсква със скока в цените на питателните артикули и електрическата енергия, само че пространството за деяние се свива ".

" Докато хората имат работа, макар че цените са високи, те използват, което е подкрепило стопанската система през третото тримесечие, най-много в Съединени американски щати и Европа, само че ние знаем, че последствията от финансовото стягане занапред предстоят " във връзка с безработицата, упорства шефката на МВФ.

Междувременно въздействието от покачването на лихвите върху задлъжнелите страни също ще е трагично, означи Георгиева, чиято институция предизвестява от няколко месеца за риска към 60 на 100 от нововъзникващите и разрастващите се пазари да потънат в рецесия на суверенния дълг.

" За страните с високо ниво на задлъжнялост, чиито излъчвания са номинирани в долари, последствията ще са трагични. Когато се прибави и обезценка в засегнатите страни, това ще докара ди обилни компликации за популацията ", разяснява ръководещият шеф на МВФ.

Тя употребява мотива, с цел да подсети за нуждата от бързо преструктуриране на дълга на тези страни. По този мотив МВФ ще има среща на високо ниво през февруари с главните кредитори Китай, Индия, Саудитска Арабия и частния бранш.

МВФ обаче продължава да счита, че " световната криза може да бъде избегната ", даже в случай че избран брой страни записват спад на Брутният вътрешен продукт, в случай че не е налице спомагателен удар, сподели ръководещият шеф на финансовата институция.

Според нея, в случай че Китай продължи с смяната на коронавирус политиката си, то икономическо възобновяване в средата на годината " би могло да бъде най-важния фактор за стопански напредък през 2023 -а " акцентира Георгиева.

От друга страна устойчивостта на американската стопанска система разрешава да се избегне срив на международно ниво, сподели тя, наблягайки изключително слабата безработица и потреблението, което остава стабилно, а също така е налице и изместване на разноските от стоките към услугите и това също поддържа активността.

" Това дава опция да се предвижда, че Съединени американски щати биха могли да избегнат криза, а при положение, че е налице техническа криза, то тя ще незначителна ", сподели Георгиева.

МВФ обаче продължава да счита, че " световната криза може да бъде избегната ", даже в случай че избран брой страни записват спад на Брутният вътрешен продукт, в случай че не е налице нов потрес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР