Новата 2021-ва година започна под знака на ваксината срещу COVID-19.

...
Новата 2021-ва година започна под знака на ваксината срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Първите ваксинирани срещу COVID-19 обясниха как се чувстват

 Новата 2021-ва година стартира под знака на имунизацията против COVID-19. Докато у нас имунизацията тече редом с дебата " за “ и " срещу “, други страни към този момент натрупаха прочут опит. Англия първа в света употребява имунизацията на Pfizer  и BioNTech. А английското контраразузнаване МИ-5 посъветва да не се огласяват авансово местата за имунизиране, с цел да се избегне бойкот от съперници на процеса, предава NOVA,

В Обединеното кралство имунизацията стартира от най-възрастните. 91-годишната Джийн Лей е измежду първите имунизирани. До 84-годишна възраст е работила като съветник в магазин. Сега живее сама, само че щерка й Сандра постоянно идва да я вижда по време на пандемията. Идва с нея и до центъра за имунизация. А самата Сандра пази топъл спомен за България от времето, в което пътуванията не бяха заплаха.

“Прекарах две доста щастливи седмици в Банско през 2012 година Беше фантастично ", спомня си Сандра.  Тя обаче към този момент не пътува, с цел да пази майка си. Досега за отбрана двете са разчитали на изолацията.

" Плета доста. Решавам своята кръстословица всеки ден и като цяло виждам да съм заета. Когато щерка ми ме посещава, ме извежда на разходка. Липсва ми това, че не мога да се кача на рейса и да отида до центъра на града, само че би трябвало да се съблюдават разпоредбите и тъкмо това върша, тъй като не желая да бъда в тежест на никого ", споделя Джийн.

От тук насетне ще разчитат вместо на изолираност, на имунизация, през която старата жена е предходна преди малко.

" Усещаш единствено, когато иглата влиза и по-късно лек напън, когато вкарват самата течност в тялото. Това е единственото нещо. Аз се имунизирам всяка година, с цел да се предпазя от грип през зимата поради възрастта си и постоянно съм била добре ", споделя Джийн за процеса на имунизацията.

За да няма безпорядък, във Англия са създадени доста строги графици за работа. Хората получават известия къде и в какъв брой часа да се появяват за инжекция.

" Обадиха ми се по телефона предходната седмица, с цел да кажат, че имам непокътнат час за имунизация през днешния ден и попитаха дали бих пристигнала. Казах, да, апелирам и това беше. Ще получа втората доза след три седмици, с цел да се ускори резултатът от имунизацията ", съобщи Джийн.

Голяма част от познатите на Джийн също имат желание да се имунизират. Според нея тайните теории, че имунизирането е опит за надзор на жителите са надалеч от истината: " Всичко е намерено. Щеше да има съществени проблеми, в случай че нямахме имунизацията. Иначе нямаше да останат доста хора. Да се надяваме, че ще се отървем от вирус по някое време идната година, в случай че всички вършат това, което би трябвало и се имунизират. Просто да са деликатни и да се пробват да не предават заболяването, в случай че са инфектирани ", поучава старата дама.

Според Британското държавно управление повече от половин милион жители са имунизирани след началото на акцията на 8 декември. А до януари за доставка са планувани общо 5 млн. дози, които ще стигнат за предотвратяване на два милиона и половина души. Това са най-уязвимите възрастни хора над 80 година и медици на първа линия. Сред тях е и Любомир Кунторов, който е клиничен фармацевт в Коронавирус поделение.

“В Англия предпочитано се имунизират старите хора. Започнаха със старешки домове и хора с високорисков статус. Те получиха писмо да си стоят у дома, подписано от Борис Джоунсън. Миналия петък бяха направени към 500 000 такива имунизации. От тази седмица стартират имунизациите във всички лечебни заведения ", съобщи Любомир Кунторов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР