Новак Джокович спечели за седми път Откритото първенство на Великобритания

...
Новак Джокович спечели за седми път Откритото първенство на Великобритания
Коментари Харесай

Новак Джокович срази Кирьос във финала на Уимбълдън и се доближи на титла от рекорда на Надал

Новак Джокович завоюва за седми път Откритото състезание на Англия по тенис, откакто надигра Ник Кирьос във финала с 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3) за малко над три часа игра.

По този метод той се изравни с легендата Пийт Сампрас, който също има седем трофея на Ол Ингланд Клъб, и остава на една от рекордьора Роджър Федерер с осем. Сърбинът е към този момент еднолично втори по трофеи от Големия шлем с 21, на една пред Федерер и на една зад Рафаел Надал.

Срещата стартира по-добре за австралиеца, който дебютира на край в Шлема след отхвърли на Надал в полуфиналите поради скъсване на мускул в коремната област. 27-годишният тенисист направи пробив в петия гейм на откриващата част и не изпусна самодейността до края след страховит първи начален удар, който остави съвсем без шансове сърбина. Джокера заигра по-активно във втората част и стигна на собствен ред до брейк в четвъртия гейм. Кирьос имаше късмет да го върне при 3-5, когато бе с четири точки за пробив, само че Ноле се измъкна и възвърне паритета. Третият сет бе решен от един-единствен пробив, пристигнал в деветия гейм, при 40-0 в интерес на австралиеца. Джокович не сбърка по-късно на личен сервис и се приближи на сет от купата. В четвъртата част играта бе равностойна и всичко бе решено след тайбрек, в който някогашният номер 1 в света сподели по-солиден тенис и ликува след 7-3 точки.

„ Той е същински господ, няма да неистина. Първо, желая да поздравя Новак и уредниците. Всички подавачи на топки, съдии, публиката – вие бяхте невероятни през последните две седмици. Много съм изтощен сега – целият ми тим е отпаднал от толкоз тенис. Определено се нуждая от дълга почивка, това е най-хубавото ми достижение – може би няма да бъда повече в тази позиция, само че няма по какъв начин да не съм благополучен от представянето си “, разяснява Кирьос.

„ Ник, ти ще се върнеш. Не просто на Уимбълдън, а във финала. Знам, че е мъчно да намериш верните думи след такава загуба, само че ти потвърди за какво си един от най-хубавите тенисисти на тази настилка, а и освен – искам ти всичко най-хубаво. Наистина те почитам доста, свръхестествен състезател, голям гений, в този момент всичко се събира в цялост и виждам, че ти ще можеш да пробиваш до заключителните стадии на шампионатите от Големия шлем. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкоз благи неща за теб “, стартира Джокович.

„ Не знам дали ще го създадем тази вечер, само че се надявам това да бъде една дълга връзка. Не, не би трябвало да отивам на нощен клуб, жена ми няма да го утвърди “, се пошегува той по отношение на вечерята, на която се е схванал да отиде с Кирьос след финала, като спечелилият би трябвало да заплати сметката. „ Загубих думи за това какво значи този шампионат за мен и фамилията ми. Винаги е бил и ще бъде най-специалният шампионат в сърцето ми, вдъхновявал ме е да стартира да играя тенис. Когато бях на пет години, видях по какъв начин Пийт Сампрас печели шампионата, постоянно съм си мечтаел просто да играя тук. Чувствам се блажен от това, че мога да застана още един път тук пред вас с трофея в ръцете си. Това е най-специалният корт, още повече, тъй като можехме да упражняваме преди шампионата – това е конкуренцията с най-голяма история. Искам да благодаря на моя екип, на моето семейство – синът ми липсва, тъй като сега играе сет с Боб Брайън, благодаря ви, длъжен съм ви. Скъпа, честита годишнина, това е моят подарък за теб! “, се обърна той за край с трофея към брачната половинка си Йелена, с която на днешната дата честват осем години дружно.

Джокович завоюва за четвърти следващ път Уимбълдън, откакто през 2020 нямаше издание поради пандемията от ковид. Той изравни Сампрас по трофеи от шампионата – 7, като е на една от рекордьора Роджър Федерер. Джокера се приближи и на една купа от Шлема от Надал, който е с 22. Сърбинът се поздрави и с рекорден чек за спечелилия на стойност 2 млн. паунда, до момента в който Кирьос прибра 1 млн. паунда за присъединяване си във финала. И двамата обаче няма да прибавят точки към ранкинга си поради решението на ATP и WTA след възбраната за присъединяване на съветски и беларуски тенисисти в Лондон заради съветската инвазия на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР