Нова система, която дава информация за качеството на въздуха в

...
Нова система, която дава информация за качеството на въздуха в
Коментари Харесай

Нова система следи качеството на въздуха в реално време

Нова система, която дава информация за качеството на въздуха в действително време в цялата страна бе показана през днешния ден от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Тя е създадена от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) и към този момент е налична на уеб страницата на организацията. Системата употребява географски карти за показване на измервателните пунктове от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, а информацията, с която разполага, е от 2015 година досега. С нея може да се прави обзор на измерваните от даден пункт концентрации на съответните замърсители като данните за измерените концентрации се пресъздават благодарение на графики.

Освен обзор на данни в действително време, има и опция за правене на справочна информация за измерените средночасови, средноденонощни и средногодишни стойности на съответните замърсители. Показателите, за които може да бъде направена справочна информация посредством системата, са: фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5), серен диоксид, азотен диоксид, озон и метеопараметри. Още в този момент, ТУК можете да тествате по какъв начин работи.

„ Това е поредна стъпка, която подхващаме по най-важния приоритет, който сложих още преди две години, встъпвайки в служба – възстановяване на качеството на въздуха и информиране на обществото. Защото качеството на въздуха е директно обвързвано с качеството на живот и здравето на хората “, изясни министър Димов.

Той подсети, че първата стъпка за по-добро информиране на обществеността за качеството на въздуха е направена през 2018 година, когато данните, които се получават от мониторинговата система в България, са свързани с Европейската организация по околната среда.

„ Преминахме всички проби и тази връзка към този момент работи доста добре. Втората стъпка осъществяваме в този момент - да има онлайн информация на уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда в действително време от всички пунктове за данните, които замерваме “, акцентира Нено Димов.

В графиката по дифолт постоянно се показват данните от последните 24 часа, а в системата са заредени и всички от 2015 година насам. За всеки индикатор има влияние върху човешкото здраве, като източник на тази информация е Министерството на здравеопазването, добави Росалина Инджиева, шеф на Дирекция „ Информационно обслужване, технологии, интернационално съдействие и връзки с обществеността “ в Изпълнителна агенция по околна среда.

За първите три месеца на 2019 година най-вече дни със замърсяване на въздуха с фини прахови частици са измерени в Смолян. Следват Горна Оряховица, жк „ Тракия “ в Пловдив, Монтана, Никопол, жк „ Надежда “ в София. Почти няма замърсявания в Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, Стара Загора. Единственият проблематичен за България замърсител са фините прахови частици, като превишенията на нормите се регистрират съвсем напълно през зимния сезон, уточни Валери Серафимов, шеф на Дирекция „ Мониторинг и оценка на околната в среда “ в Изпълнителна агенция по околна среда.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР