Нова схема за измами с обезщетения за безработица беше засечена

...
Нова схема за измами с обезщетения за безработица беше засечена
Коментари Харесай

Схемата Френска безработица: Цяла година по 1800 лв. помощи заради една седмица фиктивна работа

Нова скица за измами с компенсации за безработица беше засечена от работодателските организации в България, след серия от съмнителни искове за обезщетения на хора с едноседмичен стаж в чужбина.

Схемата е станала известна с името " френската безработица ", както я назовава Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Тя съставлява проведена машинация, с която хора са извозвани с рейсове от България до Франция, записват се на фиктивна работа и биват съкращавани единствено след седмица.

В контракта им е записано, че са работили на минималната за Франция заплата - тя обаче e над 3000 лева и наближава българския оптимален застрахователен приход.

Това се оказва задоволително, с цел да предявят претенции за компенсации за безработица в България на оптималната за нашата страна ставка - сега тя 1800 лева и от 1 януари ще се усили още повече.

Велев даде следния образец:
Максималният застрахователен приход (МОД) от 1 януари ще стане 3750 лева.Максималният размер на компенсацията за безработица е 60% от тази сума, или 2250 лева месечно, без дължими налози.Той има право на 2250 лева (чисто) всеки месец за интервал от 1 година, в случай че в последното си работно място в чужбина се е осигурявал на сума над българския МОД даже и единствено за една седмица.В взаимозависимост от по-ранния насъбран стаж - тези помощи може да се получават сред 9 и 12 месеца.За съпоставяне - тази сума е равностойна на чистото заплащане, която един действителен служащ би получил, в случай че брутната му заплата е към 2900 лева
Той изясни повода за възникването на схемата с " междина " в европейското законодателство за съгласуване на системите за обществено обезпечаване. Това не е първият сходен случай - засичан е и с българи в Испания и Англия (преди Brexit).

Българският Кодекс на общественото обезпечаване взема за база междинния размер на заплащането за последните 24 месеца и пресмята 60% върху него като вероятно обезщетение за безработица.

Но във Франция размерът на компенсацията се дефинира съгласно заплатата, която човек е получавал последния месец. Когато този човек стане незает във Франция и се прибере в България, получава обезщетение на база на парите, които е получавал за последната си работа.

Според Велев - български юристи провеждат схемата, записват свои компании във Франция и употребяват фиктивни " служащи " за източване на системите на двете страни.

България покрива разноските и търси обезщетения от френска страна. Засега френският дипломат не е дал отговор на сигналите от бизнеса.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР