Нова песен на Бийтълс излиза днес благодарение на изкуствения интелект,

...
Нова песен на Бийтълс излиза днес благодарение на изкуствения интелект,
Коментари Харесай

Сякаш Джон отново е сред нас. Нова песен на Бийтълс излиза с помощта на изкуствения интелект

Нова ария на " Бийтълс " излиза през днешния ден с помощта на изкуствения разсъдък, заяви Агенция Франс Прес. Оригиналният запис е изработен от Джон Ленън.

Песента Now and Then " ще събере " митичната четворка от Ливърпул 53 години след раздялата ѝ. 

Песента ще излезе през днешния ден тъкмо в 14:00 ч. по Гринуич. Заради предварителните поръчки в онлайн магазина на групата виниловите плочи и касетите към този момент са изчерпани. " Това евентуално е последната ария на " Бийтълс ", в която се чуваме всички. Истинска ария на " Бийтълс ", сподели 81-годишният Пол Маккартни в малко видео, оповестено онлайн  в сряда вечер. 

Now And Then е последната ария на " Бийтълс ", написана и изпята от Джон Ленън. Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар са работили по нея. Четири десетилетия по-късно Пол и Ринго са съумели да я завършат. 

Заглавието е измислено от Джон Ленън при записа на демоверсията през 70-те години в Ню Йорк. Музикантът е погубен през 1980 година През 1994 година брачната половинка му Йоко Оно дава лентата на останалите членове на групата. Съществуващата технология не разрешава гласът на Джон Ленън да звучи с нужното качество, по тази причина парчето остава в архива. 

През 2021 година режисьорът Питър Джаксън снима документалната поредност Get Back. Гласът на Ленън е ангажиран от касета и разграничен от звука на пианото благодарение на новите технологии. " Отново чухме гласа на Джон, чист като кристал ", сподели Пол Маккартни. 

Към истинската демоверсия е прибавен запис на електрическа и акустична китара, изработен от Джордж Харисън през 1995 година Харисън умря през 2001 година Песента е приключена през предходната година в студио в Лос Анджелис с прибавяне на барабани от Ринго Стар, пиано и баскитара от Пол Маккартни, както и гласовете на двамата живи бийтълси. 

" Беше доста вълнуващо. Сякаш Джон още веднъж е измежду нас ", сподели 83-годишният Ринго Стар. 

През април 1970 година, шест месеца след излизането на албума Abbey Road и месец преди излизането на Let it Be, групата афишира раздялата си. Десетте години дружно раждат 14 албума, съвсем 1 милиарда продадени плочи и голям брой филми. 

Джон Ленън умира през 1980 година, а Джордж Харисън - през 2001 година Независимо от тяхната гибел " бийтълманията " остава жива. Употребата на изкуствен интелект дава опция желанието на почитателите за събиране на групата да се сбъдне. 

В изявление за Би Би Си през юни т. година Маккартни описа за работата по записа.

" Работим по последната ария на " Бийтълс " - това е демоверсия на Джон (...) Няма нищо изкуствено или синтетично, всичко е същинско. Изчистили сме някои записи. "

Съществуването на демото е било авансово известно, а Пол Маккартни не е крил желанието си да даде нов живот на песента. По думите на Маккартни планът не е бил приключен поради нежеланието на Джордж Харисън. 

След Now and Then следва преиздаването на " Червения албум " със записи от 1962-1966 година и " Синия албум " със записи от 1967-1970 година Датата, на която компилациите би трябвало да се появят, е 10 ноември, осведоми Българска телеграфна агенция.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР