Нова научна инфраструктура, изградена към Националния университетски комплекс за биомедицински

...
Нова научна инфраструктура, изградена към Националния университетски комплекс за биомедицински
Коментари Харесай

Български специалисти работят по най-високите научни и клинични стандарти

Нова научна инфраструктура, построена към Националния академични комплекс за биомедицински и приложни проучвания беше демонстрирана през днешния ден пред медии, студенти и учени. Проектът е извънредно огромен и упорит, в Комплекса от 2010 година досега се прави изследователска активност със средства, предоставени от Фонд „ Научни проучвания “ към МОН в размер на над 6,23 млн. лева
В структурата му са включени Центърът по молекулна медицина (ЦММ), както и катедри и лаборатории от медицинските университети в София и Пловдив. От 2014 година университетският комплекс е единствената в България научна конструкция с интернационална валидация.

" С направеното по плана студенти и учени от двата водещи медицински университета имат достъп до характерна инсталация за осъществяване на цялостни геномни проучвания, на цялостни метаболитни, на цялостни протеомни проучвания " – уточни пред Радио София координаторът на плана и изпълнителен управител на ЦММ проф. Радка Кънева.

СнимкаРъководителят на плана акад. Ваньо Митев не без горделивост акцентира, че експертите в тези научни звена имат повече от 260 изявления в списания с импакт фактор и хиляди цитирания.

Наличната научна инфраструктура, опитът на откривателите и дързостта на младите са отзив, дават вяра и гаранция за последващи интердисциплинарни и фундаментални изследвания, означи проф. доктор Николай Лазаров, ръководител на Изпълнителния съвет на Фонд „ Научни проучвания “.

Това е финалната фаза на плана, само че изгодите са дълготрайни - и за образованието на студенти, и за развиване на младите учени, и за осъществяване на още научни планове и интернационалните стратегии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР