Нова наредба цели да осъвремени изискванията за качество и контрол

...
Нова наредба цели да осъвремени изискванията за качество и контрол
Коментари Харесай

Нови изисквания за бетонни и стоманобетонни сгради и съоръжения

Нова разпоредба цели да осъвремени условията за качество и надзор при осъществяването на бетонни и стоманобетонни здания и уреди. Тя е оповестена за публично разискване от районното министерство.

Целта е изцяло да размени в този момент настоящата разпоредба от 1994 година, която

съдържа условия, свързани с остарели строителни практики и анулирани български държавни стандарти “.

Освен това, новата разпоредба ще реализира и хармонизация на националното законодателство с условията на еврорегламента за техническите спецификации.

Предвижда се новите условия да стартират да се ползват 6 месеца след обнародването на наредбата. Така през този интервал всички участници в строителството – държавните и общинските органи, браншовите организации и бизнеса – ще могат да се срещнат с новите правила.

Процесът по въвеждане в употреба на градеж, почнал преди влизането в действие на наредбата, се довършва по досегашните условия и ред. За почнало произвеждане по въвеждане в употреба се смята датата на внасяне на искане пред способния орган според Закона за устройство на територията. 
Изискванията
В проектодокумента са основани условия за приемане на бетонни и стоманобетонни структури, отговарящи на настоящите нормативни условия за резистентност на постройките и оборудванията, за пожарна сигурност, за запазване на околната среда и други

Освен това се регламентират монолитното осъществяване на структури от подготвени бетонни и стоманобетонни детайли, контролът на качеството, документирането и приемането на изпълнените структури.

Предвидени са диференцирани стойности на допустимите отклонения за строителни структури, проектирани в сходство с условията на Европейската система за планиране на строителни структури – Еврокод и на Нормите за планиране на бетонни и стоманобетонни структури (НПБСТБК).
Мотивите
Записано е, че с развиването на технологиите осъществяването на строително монтажните работи (СМР) бързо се трансформира както софтуерно, по този начин и по повод условия и цели за стабилно строителство, включени в европейските и национални политики.

Стандартите за строителни артикули и осъществяване на СМР се актуализират регулярно на всеки 5 години. Именно поради това нормативната база с условия към градежите следва да дава отговор на актуалните повишени условия към строителния бранш и политики за реализиране на зелен преход, се показва още в документа.

С цялата проектонаредба, може да се запознаете тук.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР