Нова методология се подготвя за определянето на обезщетенията при катастрофи.

...
Нова методология се подготвя за определянето на обезщетенията при катастрофи.
Коментари Харесай

Експерти обясниха колко падат обезщетенията за смърт и осакатяване на пътя

Нова методология се приготвя за определянето на компенсациите при произшествия. Тя беше показана от Асоциацията на застрахователите.

Според нея, в случай че до в този момент при случай с лека контузия на възрастен мъж са се изплащали 2000 лв., с новите правила сумата скача до съвсем 5 хиляди.

При гибел на мъж с трима наследници – брачна половинка и две деца и годишен приход от 24 000 лв., компенсацията обаче понижава до малко над 323 хиляди.

„ Целта на методиката е да направи тези вреди предвидими и изчислими, а не да провокира рухване в лимита на изплащаните обезщетения”, означи пред bTV ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев.

Той подсети, че това, което заплащат застрахователите, се отразява на
размера на застраховката „ Гражданска отговорност”.

Нивата на компенсациите, които се оферират от новата методика, са по-ниски от настоящата сега правосъдна процедура, счита обаче Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. За въпросната методика се приказва от 2010 година, само че в този момент е готова за няколко месеца със „ стахановски усилия” и въпреки да е изчерпателен документ, на първо четене се вижда, че има дефекти.

„ В момента съдът присъжда на правоприемник при смъртен случай при злополука 120-130 хиляди, а с лихвите се стига и до 150 000, а по въпросната методика е 60 000”, означи Тодоров.

„ Това се отнася единствено до неимуществените вреди. В съда, когато се дефинира компенсацията, се дефинират и имуществените, и неимуществените вреди”, изясни Тодоров, съгласно който главната цел на тази методика че точно определянето на неимуществените вреди при гибел при злополука.

„ Що се отнася до имуществените, то там може да се стигне до това, че наследниците на по-богатите да получат повече, защото компенсацията се дефинира на база приходите, които е получавал умрелия “, означи Велев

„ Не се поставя друга цена на човешкия живот, всички страдаме еднообразно и това се дефинира в компенсацията за нематериални вреди, само че има разлика в приходите на умрелите и то се отразява в компенсацията за нематериални вреди “, изясни ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи и разкри, че за изчисленията в методиката са употребявани индикаторите на френската система.

„ Обезщетенията в методиката би трябвало да се приближат до тези от правосъдната процедура “, безапелационен е Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Методиката няма да пречи на тези, които са недоволни от компенсациите си, да се извърнат към съда с цел да ги оспорят, съобщи Велев.

Предстои гласуването на новата методика в Комисията за финансов контрол.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР