Нова космическа мисия на НАСА има за цел да се

...
Нова космическа мисия на НАСА има за цел да се
Коментари Харесай

НАСА ще блъска космически кораб в астероид, за да промени орбитата му

Нова галактическа задача на НАСА има за цел да се разбие в метеорита Диморфос, с цел да понижи скоростта му. Астероидът ще се забави единствено със сантиметър в секунда, само че това е задоволително, с цел да промени орбитата си и възможния курс.

Учените тестват, с цел да видят дали този способ може да помогне на Земята да се отбрани от бъдещи срещи с метеорити.

НАСА се готви да изстреля галактически транспортен съд, който да разбие в метеорит с цел да тества този способ за планетарна отбрана. Първата по рода си задача е с името DART или тест за пренасочване на двоен метеорит. Тя ще започва в 22:20 часа тихоокеанско време на 23 ноември на борда на ракета SpaceX Falcon 9 от базата на галактическите сили Vandenberg в Калифорния.

Учените ревизират дали могат да употребяват конфликта, с цел да трансформират орбитата на Диморфос, дълъг към 18 метра лунен метеорит, който е на милиони километри от Земята. Диморфос обикаля към по-голям метеорит, наименуван Дидимос, който е дълъг съвсем 800 м.

Очаква се и двата метеорита да дойдат на към 10 милиона километра от Земята през септември 2022 година, а галактическият транспортен съд се чака да доближи Диморфос – и да се разбие в него – почти по същото време.

Очаква се ударът на ускоряващия се галактически транспортен съд – движещ се с почти 22 000 км в час – да понижи скоростта на Диморфос с към 1%. Това може да не наподобява значително, само че е задоволително да се промени орбитата на по-малкия метеорит, която учените се надяват да следят от телескопи тук на Земята.

Целта на DART е планетарна отбрана

Крайната цел на DART е да получи информация за това по какъв начин галактическите организации могат да защитят Земята от смъртоносни метеорити, които се насочват към нея в бъдеще.

„ Земята е наранена от метеорити и части метеорити от самото начало. Всяка година Земята се сблъсква с метеорити с размерите на маса “, споделя Анди Ривкин, съосновател на DART от лабораторията по приложна физика на Университета Джон Хопкинс, във видеоклип от 2018 година, показан на уеб страницата на плана.

Той споделя, че обекти като Диморфос и Дидимос удрят Земята на всеки няколко хиляди години и са задоволително огромни, с цел да причинят обилни вреди „ в районен мащаб “.

Парче галактически лед с широчина 5 км мина на към 100 ​​милиона км от планетата през юли. През 2019 година пристигна към 120 метра необятен метеорит „ палач на цялостен град “, за който учените нямаха визия до едвам няколко дни преди да прелети на 70 милиона км от Земята. За съпоставяне, метеоритът, който поставя завършек на динозаврите преди 65 милиона години, е бил необятен към 9 км.

Мисията DART, създадена и ръководена за НАСА от лабораторията по приложна физика на Университета Джон Хопкинс, употребява „ на ниска цена “ галактически транспортен съд, който ще бъде оборудван с две слънчеви решетки, което ще го направи с дължина към 9 метра, се споделя на уеб страницата на плана.

Корабът е оборудван с камера, която да му помогне да го насочи към Диморфос, а италиански сателитен куб, който ще се отдели от галактическия транспортен съд преди удара, ще направи фотоси на конфликта.

Няколко години след удара изпълнен от плана DART, Европейската галактическа организация съобщи, че нейна задача, наречена Hera, ще изследва резултата на плана върху Диморфос и неговия сателит Дидимос.

НАСА започва задачи за удари на метеорити, целящи събиране на информация за галактически обекти. През 2005 година Агенцията организира задачата Deep Impact, с цел да удари кометата Tempel 1, която следи в продължение на осем години, преди да загуби връзка с галактическия транспортен съд.

Оригиналната публикация е оповестена в Insider.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР