Нова железопътна линия ще осигури високоскоростна връзка между летището и

...
Нова железопътна линия ще осигури високоскоростна връзка между летището и
Коментари Харесай

Скоростен влак от летището до центъра на Бургас за 14 минути

Нова железопътна линия ще обезпечи високоскоростна връзка сред летището и центъра на Бургас през 2028 година. Трасето от 11 километра ще може да изминавано с трен единствено за 14 минути. А в това време ще бъде и екологична опция на всеобщия авто и публичен превоз. Това стана ясно през днешния ден на общественото показване на плана за градска железница, който бе показан в Бургас от генералния шеф на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ /НКЖИ инж. Мария Генова/ и инж. Иван Бакалски, началник на плана Пловдив – Бургас фаза 2.

„ Линията ще бъде в границите на града и съвсем напълно ще следваполосата на съществуващата жп линия. Отклонението към летището ще се извърши малко преди Сарафово. Две ще са железопъните гари – едната на самото Летище, проектирана като естакада, другата - в региона на Солниците. Ще бъдат построени две спирки, пешеходни надлези, подлези.

От Община Бургасвече е почнала да извършва обособени елементи по трасето, разгласи кметът Димитър Николов. „ Надявам се последната фаза във връзка с финансирането по оперативната стратегия да бъде реалност и в действителност да създадем едно транспортно оборудване, което ще облекчи трафика, ще понижи напрежението, шума, злополуките и ще е един напълно еклогичен превоз, спестяващ много замърсяване на атмосферата на града. Бургас ще получи по-приветлив и благоустроен образ, който да е забавен за туристите. Южното Черноморие ще получи една нова транспортна опция за чекиране на Летище Бургас от самата жп гара. След време се надяваме този план да се развие и да стигне от Слънчев бряг - Летище Бургас,ленище Бургас -до центъра на Бургас “,посочи той.

И акцентира. „ Държим на най-съвременна техника във връзка с обезшумяването на релсите. От извънредно значение е сигурността, имайки поради, че скоростта няма да е дребна. Искаме преносимия състав да бъде актуален, съответен, сбезплатен и безжичен интернет. В непосредствена непосредственост до спирката на УМБАЛ-Бургас построяваме Детска болница и желаеме тя да бъде транспортно-комуникационна,така че да дадем опция на пациенти и хора, които ще посещават този здравен комплекс, формиран от доста лечебни заведения, да могат да употребяват комфортно жп връзката. С втората спирка, която ще е в региона на Солниците, желаеме да съвместим, както посетителите на лечебната луга, калолечението, по този начин и феновете на плажа и водните спортове. Много ще държим на спирките, които ще бъдат в зоната на Солниците и езерото, да има обезпечено място с взор към тях за наблюдаване на птиците “.

Според предварителните планове планът ще бъде конкретизиран в елементи до края 2024 година, а хоризонтът на осъществяването му ще бъде четири години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР