Нова хибридна специалност с български и португалски въвежда Филологическият факултет

...
Нова хибридна специалност с български и португалски въвежда Филологическият факултет
Коментари Харесай

ПУ готви учители по български и португалски

Нова хибридна компетентност с български и португалски вкарва Филологическият факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски ”. Тя ще е в направление „ Педагогика на образованието по… ” и ще приготвя учители по двата езика. В момента има и пловдивски гимназии, в които се учи португалски. А доста са и частните компании, които оферират образование по непознати езици, споделят от факултета. Отделно на пазара на труда се търсят фрагменти с два непознати езика, като постоянно условието е единият да е славянски.

Пловдивският университет ще обезпечи образованието по специалността със свои преподаватели и сътрудници от Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Филологическият факултет разкрива и още една нова компетентност - „ История и културно завещание ”, още веднъж в направление „ Педагогика на образованието по… ”. В същото време идната кандидатстудентска акция ще е нулева година за хибридната компетентност с физика и химия.

Учебните заведения имат огромна потребност от такива преподаватели, само че това са две тежки сами по себе си дисциплини и няма доста искащи да ги учат, изясни доцент Мария Стоянова, зам.-ректор по образователната активност на Пловдивския университет. За приключилите вероятностите също не са изключително положителни, защото хорариумът по двата предмета в учебните заведения не е огромен. По тази причина по-голям напор има към хибридната компетентност, която дава учителска дееспособност да се преподава математика и информатика.

Педагогическите профили в последните години са измежду най-желаните от кандидат-студентите в Пловдивския университет. Мотивацията да се учат пораства и поради държавната политика да се усилват заплатите в бранша, като последната стъпка с 20% нагоре е от началото на тази година. В последната кандидатстудентска акция искащите да учат педагогичен специалности бяха с към 120 повече по отношение на предната година, напомнят от вуза.

В същото време учителската специалност е измежду тези с максимален предстоящ дефицит на експерти в идващите години. Трайна е наклонността по-малко хора да влизат в гилдията, в сравнение с се пенсионират или това им следва напълно скоро.

Във Физико-технологичния факултет новата компетентност е „ Технологии в телекомуникациите ”. От нея ще излизат инженерни физици, които са нужни на мобилните оператори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР