Нова година, нови цени, нови правила - ето какво влиза

...
Нова година, нови цени, нови правила - ето какво влиза
Коментари Харесай

От тази година отпадат данъчните облекчения за деца

Нова година, нови цени, нови правила - ето какво влиза в действие от 1 януари

Новата година води със себе си нови цени, нови пенсии, нови правила, които директно ще се отразят на живота и бита ни, написа

Крак повлече КЕВР с първото си съвещание за 2022 година, на което утвърди поисканото нарастване на газа от " Булгаргаз ". Синьото гориво нарастна от през днешния ден с благословията на енергийния регулатор с над 30 на 100. Така цената му отсега нататък ще бъде 133,41 лева./MWh, което неизбежно ще се отрази на всички аспекти от живота на българина, както и на инфлацията.

От 1 януари до юни пенсионерите ще продължат да получават месечната добавка към пенсиите си, която е в размер на 60 лева Това е антикризисна мярка поради отражението на COVID-пандемията. От нея ще се възползват 2 058 100 български пенсионери, които държавното управление реши да поддържа финансово. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, без значение от размера на техните пенсии. Изплащането на добавката е за сметка на преизпълнението на данъчните доходи по държавния бюджет за 2021 година

Ваксинираните пенсионери пък ще получат спомагателни още 75 лева към пенсиите си, само че те ще бъдат начислени през февруари. Парите са бонус, както за хората от третата възраст с цялостен имунизационен цикъл, по този начин и за тези с бустерна доза. А пенсионерите няма да има потребност да подават никакви документи за задачата.

Продължава и изключителната конюнктура в страната, обвързвана с пандемията от ковид, като всички ограничения и правила ще са годни до 31 март т.г. към този момент.

В началото на годината влизат в действие освен нови цени на газа и нови добавки за пенсионерите, само че и увеличени условия за пенсиониране. Увеличава се броят на годините и стажа за излизане в заслужена пенсия. Мъжете ще могат да се пенсионират при навършени 64 години и 5 месеца, при изискване, че стажът им е 39 години и 2 месеца. Възрастта за пенсиониране на дамите нараства на 61 години и 10 месеца, а условието за застрахователен стаж е 36 години и 2 месеца.

От първия ден на 2022 година оптималният размер на една пенсия се усилва от 1440 лева на 1500 лева, а линията на беднотия се подвига от 369 на 413 лв..

Разходите на семействата за ремонт пък към този момент ще могат да се вписват в данъчната декларация и по този начин хората да си понижават облагаемия приход. Правилото влезе в действие при започване на предходната година, само че 2022 година ще е първата, в която този разход ще се заявява. Размерът на облекчението е до 2 хиляди лева годишно.

От 12 януари ще проработи връзката сред осведомителната система на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " и контролно-измервателните уреди в пунктовете за механически прегледи. Така данните от техническия обзор на колите за замърсяване ще постъпват неотложно в контролния орган откакто от половин година работят новите стикери и удостоверения за техническа редовност и пет екологични категории.

От януари с към лев би трябвало да се вдигнат и абонаментните такси на мобилните оператори, които клиентите би трябвало да получат начислени в януарските си сметки. Процентът на нарастването е сред 4 и 5 на 100, само че вицепремиерът на стопанската система Корнелия Нинова посредством подчинената ѝ КЗП издаде заповед за прекъсването му, като го назова нелоялна комерсиална процедура. Възможността за повдигането на цените обаче е дефинирана в договорите с клиентите, тъй че се чака реакцията на телекомите.

От тази година отпадат и данъчните облекчения за деца - размерът на еднократното облекчение за деца беше 4500 лева за едно, 9000 за две и 13500 лева за три деца. Родителите могат да изискат понижаване на на налога при подаване на годишната данъчна декларация, тъй като са изпуснали периода да го създадат през работодателя си. Но за идната година фамилното данъчно облекчение към този момент не важи. Поне на този стадий.

Все отново през януари България чака и Бюджет 2022, който ще има последната дума при определянето на данъчните и обществените политики, както и тяхното финансиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР