Нова година е времето, когато е обичайно да се прави

...
Нова година е времето, когато е обичайно да се прави
Коментари Харесай

Как да постигнете целите си през новата година? Ето я ​​системата, която никога не се проваля

Нова година е времето, когато е всекидневно да се прави равносметка на миналата година и да се вършат проекти за бъдещето. Да се ​​реализират всички тези световни проекти обаче, от време на време е доста по-трудно, в сравнение с да се направи " лист с стремежи " за идната година, пише Forbes.

Психолозите считат, че това може да се дължи на " погрешно сложена сила ". Въпреки че може да имаме добра визия какво желаеме да подобрим, от време на време просто ни липсва схващане за това „ по какъв начин ще стигнем до такава степен “. За благополучие науката идва на помощ.

Психолозите упорстват, че не би трябвало да разчитате единствено на силата на волята, с цел да постигнете задачите си; стремежът към бързо решение на дългогодишни проблеми също няма да проработи. Психолозите обаче предлагат да се сътвори система, която ще помогне да се трансформира мечтаното държание в държание по дифолт и тогава ще стане доста по-вероятно да реализираме задачите си.

1. Целите са високи, навиците са дребни

Желанието ни да „ стартираме от нулата “ постоянно ни кара да си слагаме доста амбициозни цели. Например, споделяме си, че желаеме да реализираме доста строги цели за намаляване през идната година. Идва обаче Нова година и мотивацията ни постоянно избледнява - психолозите са сигурни, че цялата работа е в това, че задачата ни в началото е била доста нереалистична.

Вместо да преследвате доста ефимерна цел да отслабнете, по-добре е да си създадете табиет да вършиме леки 20-минутни тренировки през ден през първите 3 месеца. Психолозите поучават да се концентрирайте върху нещо стабилно и дейно.

Психолозите са сигурни, че би трябвало да започнете с нещо минимално – ежедневна разходка или лек стречинг и последователно да изградите и затвърдите този табиет. Основната концепция е да включим мечтаното държание в нашия лист с държания по дифолт. Когато тези елементарни привички се развият и затвърдят, ще ни бъде доста по-лесно да преминем към по-сложни задания, като вървене на фитнес или джогинг.

2. Принципът " ако-тогава ".

Психологът Торстен Мартини-Хенгер предлага различен метод за подкрепяне на развиването на мощни навици - планирането на дейности съгласно правилото „ ако-тогава “.

По създание всичко, което би трябвало да създадем, е да хакнем асоциативната архитектура на мозъка и да свържем мечтаното държание с съответна обстановка. Например всеки ден преди работа можем да вършим 5 клякания. Този способ, несъмнено, не подсигурява обвързаност към несъмнено държание, само че доста ще усили възможностите ни за осъществяване и фиксиране на избран табиет.

3. Целите изискват гигантски старания, навиците автоматизирано

Повечето от нас неправилно считат, че държанието ни е подбудено от усеща и стремежи, само че в действителност ежедневните ни ритуали са свързани с навиците. Това неправилно приписване на „ вътрешното положение “ на това, което е породено от навиците, беше разкрито в ново изследване на психолога Асафар Мазар.

Според психолога навиците са извънредно значими в живота ни, защото те са задействани по дифолт, което значи, че правим избрани дейности, даже и да нямаме особено предпочитание.

Друго проучване на психолога Уенди Ууд сподели, че навиците ни образуват съвсем 40% от ежедневното ни държание. Тоест имаме прелестна опция да автоматизираме мечтаното държание, развивайки го в табиет.

Според Мазар най-хубавото, което можем да създадем за себе си, е да понижим „ триенето “ сред себе си и мечтаното държание. Например, вместо просто да разчитаме на силата на волята си, с цел да вземем решение да се храним по-здравословно, би било доста по-добре да премахнем съхранението на „ рискови “ храни в кухнята и да ги сменяем със здравословни закуски.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР