Нова глобална криза, сравнима с Голямата депресия, окончателното раздяла между

...
Нова глобална криза, сравнима с Голямата депресия, окончателното раздяла между
Коментари Харесай

Ера на разруха: Плашещи прогнози от бизнес гурута за 2024-а

Нова световна рецесия, сравнима с Голямата меланхолия, окончателното разлъка сред Съединени американски щати и Китай, военноморската обсада на КНР и краят на зомби фирмите - RBC събра най-мрачните прогнози на известни бизнес гурута и бизнесмени за идната година

Какво чака света през 2024 година?

Наред с резервираните прогнози, доста известни бизнесмени, вложители и анализатори вършат изказвания с шокиращи прогнози. Периодът на световни катаклизми, почнал през 2020 година, съгласно тях няма да завърши в близко бъдеще: в противен случай, международната стопанска система е изправена пред нови съществени провокации. Британският милиардер вложител Джереми Грантъм предвижда, че показателят S&P 500 на най-големите американски компании може да падне с повече от 50% и приканва да не се влага в Съединени американски щати, по-специално поради големия обществен дълг на страната, който доближи 33 трилиона $. Щатите към този момент са почнали да харчат повече за заплащане на лихви по него, в сравнение с за защита.
 Шокиращите прогнози на датската Saxo Bank за 2024 година
Шокиращите прогнози на датската Saxo Bank за 2024 година

Как ще бъде определен президентът на Съединени американски щати и какво да чакаме от изкуствения разсъдък

А Марк Шпицнагел, създател и капиталов шеф на хедж фонда Universa Investments, приказва за образуването на " най-големия кредитен балон в човешката история " и " стопанската система на бурето с барут ".

Робърт Кийосаки, вложител и създател на бестселъра " Богат баща, безпаричен баща ", най-ясно изрази упованията си за идната рецесия. Той заплашва с " най-големия провал в историята на света " и поучава да се изостави обичайна капиталова тактика 60/40 (60% в акции, 40% в облигации). Той счита тези, които се придържат към нея, за пасажери на " кораба на глупците ", които ще изгубят най-вече през 2024 година Кийосаки поучава да инвестирате в изцяло разнообразни активи.

Грантъм има вяра, че има 70% късмет за срив на фондовия пазар, срив, съпоставим по мащаб с този, който докара Съединените щати до Голямата меланхолия. Големите вложители към този момент се приготвят за бурята, като интензивно изхвърлят акции. Уорън Бъфет (милиардерът, началник на холдинга The Berkshire Hathaway) " почина със своите 147 милиарда $, парите му са в краткосрочни скъпи бумаги ", отбелязва Кийосаки. Прогнозите се основават на наблюдението, че

Акциите на фирмите костват доста повече, в сравнение с би трябвало

съгласно икономическите индикатори на самите компании. Аналогиите с 1929 година не са инцидентни. Президентът на капиталовия концерн Hussman John Hussman акцентира: в този момент, както в тази ситуация с балона на Roaring Twenties и балона на dot-com, възходящите цени на акциите не водят до понижаване на интереса към закупуването им, а в противен случай, до увеличение на вложенията с вярата за още по-голям напредък.
 Компании на ръба: Корпоративните банкрути през 2024 година ще набъбнат
Компании на ръба: Корпоративните банкрути през 2024 година ще набъбнат

Предприятията са изправени пред рсе по-нарастващи разноски

Легендарни вложители като Бъфет или Джон Богъл (основател на Vanguard Group) предизвестиха още през 2010 година, че фондовият пазар се е трансформирал в рисков балон за международната стопанска система. Оттогава балонът се разрасна и може да се спука всеки миг, предизвестява Хюсман. Инвеститорите като цяло от ден на ден споделят, че софтуерният взрив от 2010 година е основал нов балон на пазара. Всяка десета компания, чиито акции се търгуват на борсата, единствено имитира развиване. Стартъп манията се трансформира в настъпление на нежизнеспособни предприятия - и те към този момент започнаха да банкрутират.

Новата година ще бъде време за всеобщ отдих за компаниите-зомбита - сензационни стартъпи, трансформирали се в бизнеси за милиарди долари с помощта на евтини заеми, предизвестяват западни анализатори.
 Зомби фирмите – идващото огромно тестване за вложителите?
Зомби фирмите – идващото огромно тестване за вложителите?

Крахът на зомбитата и уроци за инвеститорите

Известни имена в листата, формиран от основния изпълнителен шеф на изследователската компания New Constructs Дейвид Трейнър и неговия екип, включват услугата за транспорти Uber, главният съперник на Tesla, производителят на електрически транспортни средства Rivian, веригата игрални конзоли GameStop, производителят на велоергометър Peloton и доста други. Портфейлите на съветските вложители включват до половината от тези зомби компании. Много е мъчно да се отървем от тях в този момент, под наказания.

Продължаващият спор сред Съединените щати и Китай

играе значима роля за оформянето на неприятната обстановка за американската стопанска система. Високопоставени китайски чиновници неведнъж са заявявали, че няма да разрешат на Тайван да разгласи самостоятелност, само че претендентът за президент на Тайван от ръководещата Демократична прогресивна партия, актуалният вицепрезидент Лай Цинде, е покровител на независимостта на острова.

Според известния английски историк Нийл Фъргюсън президентските избори в Тайван, които би трябвало да се проведат през януари 2024 година, могат да станат мотив за въоръжен спор сред КНР и Съединени американски щати. То става още по-реално на фона на намаляването на икономическата причинност на двете страни. В публикация, оповестена в Bloomberg, Фъргюсън изброява признаци, че Китай се готви за война и отбелязва, че това може да докара до " взаимно финансово заличаване " на Съединените щати и Китай и пагубни последствия за международната стопанска система.

Дори и да не се стигне до война, икономическата борба сред страните към този момент докара до съществени последствия и за двете. Поради комерсиалната война Китай губи статута си на " международна фабрика ": американските компании преждевременно трансферират най-важното си произвеждане в други страни. Кой ще размени Китай, с който Съединени американски щати си сътрудничат от няколко десетилетия? През юни 2023 година Вашингтон подписа поредност от съглашения с Индия за съдействие в региона на полупроводниците, телекомуникациите, космоса, квантовите компютри, изкуствения разсъдък, научните проучвания и създаването на оръжия.
 Китай към този момент не е търговски сътрудник №1 на Съединени американски щати: Мексико излиза на хоризонта
Китай към този момент не е търговски сътрудник №1 на Съединени американски щати: друга страна излиза на хоризонта

Страната не е имала по-голяма прелест за вложителите, колкото в този миг

Много хора поучават Индия да размени Китай

" Много хора споделят, че това е десетилетието на Индия ", сподели Боб Стърнфелс, ръководещ сътрудник и ръководител на консултантската компания McKinsey, пред The ​​Economic Times. " И мисля, че това е векът на Индия. " Една от аргументите за оптимизъм е, че до 2047 година 20% от работещото население на света ще живее в тази страна. В Съединените щати стана добра форма да се приказва за блестящото бъдеще на Индия: в случай че през 2019 година директните американски вложения в нейната стопанска система възлизат на $40,7 милиарда, то през 2022 година - към този момент $51,5 милиарда Много хора считат, че Съединените щати са ще трансформира Индия във " фабрика за нов свят ", която ще размени Китай.

Реалността обаче е много мрачна. Има доста китайски компании в топ 100 на софтуерните компании в света, само че нито една индийска. Повече от 224 милиона индийци са гладни, а повече от всеки пети е необразован. В случая на всяка друга страна бихме говорили за филантропична злополука, само че индийските управляващи съумяват да запазят имиджа на сполучлива страна. Виетнам и Мексико са посочени като други наследници. Самите Съединени американски щати обаче може да се трансфорат в новата световна фабрика и това ще се отрази на цялата международна стопанска система.

Лидерите мислят в остарели категории

Проблемите на водещите международни сили са още по-трудни, тъй като ще би трябвало да бъдат решени от политици, почнали кариерата си преди десетилетия, в напълно друга ера. Парадокс: свят, в който всичко се приказва за бъдещето, възобновяване, нововъведения, софтуерна гражданска война, се оглавява от все по-възрастни политици. Средната възраст на националните водачи е доста по-голяма от тази на болшинството от техните жители.

Вместо да вземат решение такива наболели проблеми като световното стопляне, глада или бедността, те са заети със Студената война на външнополитическо равнище и интриги на вътрешно равнище. Въпроси като създаването на закони за потреблението на невронни мрежи им се костват нещо пресилено.

Значителна част от намаляващата им мощ се изразходва в подмолна битка: те построяват персонална власт, основават кланове и се пробват да останат отпред допустимо най-дълго.

Въпреки че множеството от тези прогнози са много мрачни, има добра вест: нито една от тях може да не се сбъдне, даже в случай че е направена от световноизвестни бизнесмени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР