Нова генерация“ е една от емблематичните групи на българската поп

...
Нова генерация“ е една от емблематичните групи на българската поп
Коментари Харесай

Доайените на българското ню уейв звучене „Нова генерация“ с нов концерт

„ Нова генерация “ е една от емблематичните групи на българската поп и рок сцена. Групата има 5 албума зад тила си и е една от първите постпънк и ню уейв групи в България. От основаването си през 1987 година групата претърпява разнообразни трансформации, минава през раздробяване и след интервал от 10 години се възражда още веднъж. За да подсети в този момент, на 21 април, за себе си с дълго подготвян концерт в зала “Pirotska 5 event center “.

„ В началото през 1987 година „ Нова генерация “ бяха Димитър Воев, Кристиян Костов и Алина Трингова, след което ме взеха мен “, описа за БГНЕС един от сегашните членове на бандата Михаил Пешев. „ Аз свирех по разнообразни групи. После свирех с едни мои другари. И тогава Кристиян и Воев споделиха: „ Много сте години, само че с тия твоите другари нищо няма да стане. Затова се причисли към нас “. И аз си споделих, че тъкмо това би трябвало да направя. Записахме първия си албум. След това започнахме да пътуваме доста из България. Свирехме друга музика от това, което се правеше тогава “.

В началото на 1990 година Костов и Пешев отпътуват за Канада с първата емигрантска вълна. " Нова генерация " остават единствено двама - Димитър Воев и Алина Трингова. След усилиено търсене, се появяват Димитър Попов - Димбето (китара) и Екатерина Атанасова (клавири и вокал). В тази групировка, „ Нова генерация “ свири в Берлин на фестивала Songs. Там получава висока оценка от публиката и журито, а стила им се дефинира като филм на Тарковски.

„ Поради стичане на събитията през 90-та година аз и Кристиян заминахме дружно с Кирил Манчев, който беше барабанист на „ Нова генерация “, а свиреше и с група „ Ревю “, отвън България и се върнахме след 10 години “, описа Мишо.

„ След 92-ра година, аз свирех в друга тайфа и с други хора и когато те се върнаха започнахме още веднъж да се събираме и да свирим дружно “, добави описа Мони Воев.

Текстовете на Митко Воев и музикалният жанр на групата като че ли изпреварват времето си и оказват съществено въздействие в ню уейв звученето в България.

„ Използвахме много електроника още тогава, използвахме повече, в сравнение с съвсем всички останали в този миг в България “, сподели Мишо.

„ Всъщност тази музика най-вече импонираше на хората по това време “, добави и Мони.

Парчета като „ Само двама “, „ Скорпионите танцуват сами “, „ Ледове “, „ Страх “ и доста други остават в историята на българската ъндърграунд музика като едни от най-популярните и обичани различни произведения и до през днешния ден.

За Михаил Пешев преди всичко е музиката, а след това лириката.

„ Когато е група, първо е музиката, след това са текстовете. Защото другояче щеше да бъде просто текстове, издадени на книга. И нямаше да има музика. И нямаше да има тайфа „ Нова генерация “ “, съобщи той.

На идния концерт на сцената ще излязат истинските членове на групата – Катя, Мишо, Мони Воев и Кристиян, а с тях ще бъдат още Тери, Даката и Алекс, с цел да изпълнят обичани на няколко генерации почитатели части.

„ Ще чуете доста музика от всичките ни интервали, остарели части с нови аранжименти, по-съвременно звучащи. Ще изсвирим и части, които от дълго време не сме свирили или съвсем не сме свирили, ще бъде наш независим двучасов концерт. Ще бъдем дружно с DJ N:Mode – той ще подгрее и ще продължи празненството по-късно “, разгласи Мишо Пешев.

За Мони Воев концертът има и по-сантиментална нотка.

„ Миналата година се навършиха 30 години откогато брат ми ни напусна. Но нямаше по какъв начин да създадем концерт, тъй като басистката ни Алекс се снабди с отроче. Но в този момент е един добър мотив да се съберем и да се порадваме на музиката “, сподели той.

„ И да го създадем и в чест на Митко Воев – да напомним кой беше той и какъв човек беше “, добави Мишо.

Това, което въодушевява бандата толкоз години да бъде друга, е търсенето на по-неконвенционален път към основаването на нещо, признават двамата музиканти.

„ Да се хванеш за три обикновени акомпанимента – това постоянно е било доста елементарно и доста комфортен, утъпкан път. Но в случай че започнеш да търсиш по-различни неща – това преобразява звученето и изобщо цялата музика “, съгласно Мони Воев.

Това, което поучават новоизгряващите банди, е „ да не се отхвърлят и постоянно да са търсещи непознатото в музиката “.

„ И да са почтени с това, което вършат. Да не лъжат себе си и хората “, посъветва Мони.

Според Михаил сега нещата са „ свиреп комерсиални “ и не са по този начин, както са били преди време.

„ Но забавната музика постоянно се вижда и постоянно се прави оценка от хората “, твърди Мони Воев пред камерата на БГНЕС. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР