Нова фишинг измама набира популярност в интернет. Хакери източват банкови

...
Нова фишинг измама набира популярност в интернет. Хакери източват банкови
Коментари Харесай

Внимавайте! Нова измама набира популярност в интернет

 Нова фишинг машинация набира известност в интернет. Хакери източват банкови карти, като се показват за евентуални купувачи по разгласи от уеб сайтове за онлайн търговия.

Марта Симова и сестра й Анна вземат решение да продадат остарялото си бюро. Правят фотоси и качват публикация в уебсайт за безвъзмездни разгласи. " Час по-късно Валерия ми написа в WhatsApp, че има интерес към бюрото. Задава ми много съответни въпроси, кара ме да и изпратя още фотоси. Всичко звучи супер обикновено ", споделя Марта.

Валерия написа от украински номер, имала обаче разумно пояснение за това. " Комуникацията тече в WhatsApp и номерът, който виждаме се вижда, че не български. Тя ни споделя, че живее във Варна, дава ни адреса си, приказва очевидно на някакъв негоден български. Предполагаме, че е украинка, омъжена за българин ", добавя Анна.

Валерия дала обещание да изпрати парите по банков път. Предложила това да се случи през посочен от нея уебсайт за онлайн заплащания. " Изпраща ми линк, стартирам да си вкарвам банковата сметка и нещо не се получи. Накарах сестра ми да опитва през нейната сметка и оттова – на един линк, на втори линк, действително светват 20 червени лампи ", споделя Марта.

Малко откакто вкарват данните на картата схващат, че от нея са източени 2000 лв.. Следва още един опит за изтегляне на сума. " След като получих втори SMS взех решение, че би трябвало да си спра банковата карта. Обадих се в моята банка, стопирах картата и отидох да подам претенция на заплащането, само че от банката споделиха, че то към този момент е минало, тъй че не могат да спрат парите, само че ще прегледат моя случая и се надявам да ми върнат парите ", споделя Анна.

Според банкови специалисти, при този вид машинация е мъчно заплащането да се анулира, защото клиентът е въвел всичките си данни безусловно непринудено. Анна и Марта към този момент са подали тъжба в полицията. Според кибер специалиста Явор Колев разкриването на сходни схеми е комплицирано и лишава време. " Да се написа от задграничен номер и да се написа от такива платформи, които не се хостват на територията на България е метод, по който нарушителите пробват да прикрият следите си, да пресечен връзката към тях, тъй че правоохранителните органи да не могат елементарно да ги стигнат ", изяснява той.

Затова и хакерите пишат на жертвите в разнообразни от уеб страниците за разгласи платформи, като изпращат линкове към уеб сайтове, имитиращи познати компании за разплащания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР