Нов ферибот, свързващ Ел Салвадор и Коста Рика, има за цел да намали времето за доставка, да избегне гранични проблеми

...
Нова фериботна линия за търговия, движеща се през Централна Америка,
Коментари Харесай

Нова фериботна линия за търговия, движеща се през Централна Америка, започна да работи в четвъртък, свързвайки директно Ел Салвадор и Коста Рика с изключение на Никарагуа и Хондурас

От MARCOS ALEMÁN Associated Press 10 август 2023 г., 17:30 Пандемия от коронавирус, Никарагуа затвори границата си с Коста Рика в знак на протест срещу здравните мерки, приложени от властите на Коста Рика, по-специално тестване на камион шофьори за COVID-19.

През февруари Никарагуа експулсира повече от 200 затворници, които правозащитни групи и чужди правителства бяха описали като политически, качвайки ги на самолет за Съединени щати. Десетки хиляди никарагуанци избягаха в Коста Рика, откакто правителството на Ортега яростно потуши националните протести през 2018 г., което доведе до няколко кръга санкции от правителството на САЩ и Европейския съюз.

Докато някои бизнес асоциации в Ел Салвадор заявиха, че са оптимисти за ферибота, транспортните компании го омаловажаха, като казаха, че няма да е жизнеспособен, защото ще бъде по-скъп от преместването на стоки по суша.

Фериботните оператори казват, че ще могат да преместят около 100 тракторни ремаркета на 430 мили (691 километра) по море за по-малко от 24 часа.

Куеляр каза, че не е предназначено да изолира Никарагуа. „Тук и двата начина ще съществуват едновременно“, каза тя.

Всъщност фериботът ще може да превозва много малко от търговията, която се движи през региона. Кристиан Флорес, президентски комисар по стратегическите проекти на Ел Салвадор, каза, че фериботът ще може да премести само около 3% до 5% от съществуващия транспортен пазар.

Marvin Алтамирано, президент на Асоциацията на никарагуанските шофьори на камиони, каза пред местната преса тази седмица, че новата фериботна услуга е тревожна и безотговорен акт от страна на Ел Салвадор и Коста Рика, но омаловажи нейното въздействие. Той не отговори веднага на искане за коментар по имейл.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР