Нова директива, която по-строго регламентира отпускането на потребителски кредити, бе

...
Нова директива, която по-строго регламентира отпускането на потребителски кредити, бе
Коментари Харесай

Брюксел въвежда таван на таксите за обслужване на кредити

Нова инструкция, която по-строго регламентира отпущането на потребителски заеми, бе гласувана от Европарламента. Тя беше контрактувана през декември 2022 година Целта е кредитните пазари да действат безпрепятствено, само че и да се подсигурява високо ниво на отбрана на потребителите. Законодателството обгръща контракти за заем в размер до 100 хиляди евро. Тяхната реклама постоянно би трябвало да съдържа ясно и видно предизвестие, че заемането на пари коства пари. Подобно законодателство има за цигарите и алкохола, при които са наложителни надписи, че може да има щета от тях.

Според новите условия кредиторите ще би трябвало да вършат задълбочена оценка на този, който желае заема. Ще се ревизира и способността на потребителя да извърши отговорностите си. Финансиращите институции би трябвало да работят в полза на потребителя и да предотвратят изпадане в свръхзадлъжнялост.

Въвежда се също таван на таксите, които се събират при отпущането и обслужването на заем. Така щели да се предотвратят злоупотреби и да се подсигурява, че потребителите не могат да бъдат таксувани с несъразмерни лихвени проценти или други общи разноски по заемите. Овърдрафтът и превишаването на кредитните предели също се вкарват в общата регулация

От Европарламента показват, че това се прави, тъй като те стават все по-често срещани, само че и скъпи форми на кредитиране и с новите текстове се дава спомагателна отбрана от свръхзадлъжнялост. Дава се право на потребителите да се откажат от контракта за заем в период от 14 дни, без да показват причина за това. Освен това могат да погасят заема предварително и да понижат общите разноски по него. В преддоговорната информация следва ясно да се показва по какъв начин би трябвало да бъде изчислена тази отплата.

Хората, които са претърпели онкологични болести и аплайват за заем, за който се изисква застраховка, ще имат " правото да бъдат забравени ". Тоест след подобаващ интервал от време, тъй че болестта да не се отрази на застрахователните проценти. Небанковите кредитори и кредитните медиатори ще бъдат вписани в указател и ще има контрол върху тях от страна на националните самостоятелни органи. Това значи, че Българска народна банка ще има право да управлява и компаниите за бързи заеми.

Изключение от това условие се прави за дребните, междинните и микропредприятията. Директивата влиза в действие на двадесетия ден след публикуването в формалния вестник на Европейски Съюз. След това страните имат 2 години, с цел да одобряват нужните закони и административни разпореждания, и 3 години, с цел да я приложат.

България на процедура към този момент е изпълнила огромна част от условията по новата евродиректива. У нас има настоящ закон за потребителските заеми още от 2010 година В текстовете там са записани таван на оскъпяването на заема, опция за отвод от него в 14-дневен период, овърдрафтът също е включен, когато се погасява за повече от 3 месеца. Освен това е планувана и опцията за предварително погасяване, като таксата за това не може да е повече от 1% от цената на заема. Това значи, че би трябвало да се създадат промени в текстовете за рекламата. В момента се изисква да се показват лихвеният %, общият размер на заема, годишният % на разноските, срокът, цената на стоката или услугата, когато тя се заплаща в брой, общата сума, дължима от потребителя, и размерът на вноските. Сега ще би трябвало да се включат и предупредителните надписи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР