Нов завод за електрически велосипеди ще се изгражда в индустриална

...
Нов завод за електрически велосипеди ще се изгражда в индустриална
Коментари Харесай

Светът ще върти е-байкове, произведени в България

Нов цех за електрически колела ще се построява в индустриална зона „ Марица “ край Пловдив. Инвеститори са пловдивският производител на колела „ Макском “ и австрийската компания Pierer Group - притежател на световноизвестната марка мотоциклети КТМ, която сполучливо навлезе и в бизнеса с електрически байкове. Договорът за взаимна активност бе подписан сред притежателя на „ Макском “ Максим Митков и Щефан Пиерер - съучастник и основен изпълнителен шеф в Pierer Mobility.



Джойнтвенчър компанията ще се записва в България под името „ Pierer & Maxcom Mobility “.

Инвестицията в новия цех ще е над 60 милиона лв., разпределени поравно сред съдружниците. Той ще се простира на повърхност от 131 дка, с разгъната застроена повърхност към 50 хиляди кв. метра. В него ще се обезпечат нови 1000 работни места за Пловдив и района. Там ще се създават одобрените марки в портфолиото на Pierer Group - Husqvarna, GAS GAS и Raymon. Цялата продукция ще е за износ. По проект заводът би трябвало да е подготвен през втората половина на 2023 година, а производството да започва през 2024 година

„ Нашата цел е да реализираме над 300 хиляди електрически байка на година, както и да разтеглим производството с други двуколесни транспортни средства. За 10 години взаимното ни сдружение ще създаде над 3 млн. електрически байка и ще експортираме за над 5 милиарда евро колела за света “, сподели Максим Митков след подписването на контракта. Преди това формалната делегация от Министерството на стопанската система и бизнеса прегледа индустриалната база на „ Макском “.



Ето кои правила следва пловдивската компания „ Макском”, с цел да се трансформира в водач на пазара на колела:

Ценности и корпоративна просвета

За да бъдем измежду най-хубавите работодатели и да създадем една мотивираща корпоративна просвета, използваме комплекс от дейности.

На първо място, постоянно слагаме фокус и върху нашия бизнес, и върху потребностите и упованията на нашите чиновници. Имаме стратегия за платени годишни образования на нашите чиновници, за насърчаване на техните пълномощия.

За да отговорим на упованията на чиновниците ни, в огромна степен се водим от добре познатата на всички Пирамида на Ейбрахам Маслоу. Там на второ място след чисто физиологичните потребности е нуждата от сигурност. Именно по тази причина сигурността е залегнала като полезност в нашата корпоративна просвета.

От позиция на нашите чиновници, а и освен, един от главните индикатори за сигурност е постоянното погашение на възнаграждението. Тук несъмнено се гордеем, тъй като за цялата ни над 24 години история нито един път не сме забавили даже и с един ден изплащането на възнагражденията на нашите чиновници.

На второ място, сме създали транспарантна и почтена система за пресмятане на месечните хонорари за всеки чиновник. Системата ни е насочена по този начин, че да покачва удовлетвореността на чиновниците ни и да подтиква все по-доброто им показване.



На последващо място в корпоративната ни просвета е залегнала концепцията за принадлежността към дадена общественост. За да създадем чувството за такава принадлежност, организираме голям брой събития, празнуване на фирмени събития, празнуване на новогодишни празници, тиймбилдинг уикенди и доста други в тази посока.

На част от проведените събития отличаваме с разнообразни призове в разнообразни категории всички наши сътрудници, които са съдействали добавена стойност и в корпоративната ни просвета, и в осъществените от нас бизнес резултати.

Част от нашата бизнес тактика е и наемането на точните за нашия екип и цели чиновници. За тази цел, с изключение на вътрешния ни екип, използваме и услугите на реномирана външна HR организация, която ни оказва помощ в този развой. Не на последно място, даваме опция за кариерно развиване на сътрудниците, които има подобен капацитет и упоритости. Това дружно с програмата за образования на нашите чиновници обезпечава още една тяхна нужда, а точно - устрема към себереализиране и себеразвитие. Всичко маркирано дотук, в комплекс, дава като резултат обстоятелството, че огромен % от сътрудниците в нашия екип са със стаж в " Макском " над 10-15 години, а доста от тях и над 20 години, което приказва ясно единствено за себе си.

Креативност и нововъведения

Основно предизвикателство пред нашия отрасъл е неналичието на готови подготвени фрагменти, които да идват от съответните образователни заведения. В тази връзка влагаме в развиването на личен обучителен център, партнирайки си с някои междинни профилирани учебни заведения в града. Имаме подписани контракти за образователна процедура с възпитаници от гимназиите по електротехника и механотехника. Също по този начин за образователната 2020/2021 година сключихме с гимназията по електротехника контракт за дуално образование, с което чакаме да изградим дълготрайни взаимоотношения и да имаме опция да участваме в практическото образование на децата и основаването у тях на индустриални привички.

От друга страна, прилагаме система от целеви бонуси, които подтикват инициативността, повишението на компетенциите и ангажираността на личния състав, само че макар практиката с бонусите, имаме вяра, че същинската добавена стойност у личния състав може да бъде реализирана по пътя на образованията от по-ранна възраст и основаването на чувството за ангажираност и себеусъвършенстване у всеки наш чиновник.

Въздействие и ангажираност

Резултатът от нашите HR тактики е елементарно измерим и забележим. Повече от 1/3 от чиновниците ни са със стаж при нас над 5 години. А има и звена, където близо 70% от чиновниците са част от нашия екип над 5 години, и над 50% - с над 10 години стаж. Това приказва единствено за себе си, изключително в мощно конкурентна индустриална зона като Икономическа зона Тракия - най-мащабния стопански план в България, с над 30 000 заети в над 120 компании, 80 от които задгранични.

Друг измерим индикатор, който удостоверява триумфа на напъните ни, са годишно провежданите измежду нашите чиновници анкети за задоволеност. Актуалната към тази година анкета задава 19 въпроса, които се отнасят до разнообразни аспекти на удовлетвореността на чиновниците ни. Над 89% от отговорите са утвърдителни. А на другите 11% гледаме като на опция да продължаваме да подобряваме нашите HR практики за увеличение на ангажираността и удовлетвореността на нашите чиновници.

Социални придобивки

Днес компанията обезпечава за своите чиновници: цялостни осигуровки, карти за фитнес и за спорт, 8-часов работен ден и обезпечен безвъзмезден превоз -удобен и съгласуван с работните смени. Към тях можем да прибавим отлични условия на труд, въвеждащо образование и обезпечени благоприятни условия за хранене.

Фирмата е един от спонсорите в новата галерия от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес медия” - “Пловдив през годините”, на тематика „ Архитектурата на модерния град”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР