Нов закон за политическите партии, който се подготвя в момента

...
Нов закон за политическите партии, който се подготвя в момента
Коментари Харесай

В Сърбия подготвят нов закон за политическите партии

Нов закон за политическите партии, който се приготвя сега в министерството на държавната администрация и локалното самоуправление, планува партия, която не взе участие в избори в продължение на осем години, да се изтрие от регистъра на партиите, оповестява вестник "Вечерне новости ", представен от Танюг.
Едно от нововъведенията, което евентуално ще се окаже в новия закон, е, че в случай че две политически организации се обединят в една, ще би трябвало да съберат 10 000 подписа, както в случаите, когато се основава нова партия, а събраните подписи сега на провеждането на учредителното заседание не би трябвало да са по-стари от 12 месеца, предава Българска телеграфна агенция.
С приемането на новия закон би могло да се попречи на основаването на нови партии посредством сливане на към този момент съществуващи, с което се заобикаля ново събиране на подписи - модел, който е всеобщо употребен в този момент, написа "Новости ". Също по този начин броят на политическите организации, които в Сърбия са 112, въпреки на политическата сцена интензивно да вземат участие тридесетина, доста би намалял.
Министерството е почнало процедура на обществени съвещания и разгласява началните основи за промени и допълнения към Закона за политическите партии. Коментари и оферти може да се внасят до 15 март, бе декларирано за "Новости " в това министерство.
Когато става дума за малцинствените партии, остава правилото, че би трябвало да съберат 1000 подписа. Новост е, че наименованието би трябвало да съдържа ясно определение на националното малцинство, чиито ползи съставлява. Това на процедура значи, че всички представители, да вземем за пример на унгарците, българите или албанците, би трябвало да имат имената на своите страни в наименованието на партията.
Една партия, както се показва, не може да има същото име, нито същите знаци като към този момент съществуваща. Може да се употребява название на политическа организация, която е закрита преди четири години. Все отново, може да се резервира името авансово и да се заяви на министерството по какъв начин ще се назовава бъдещата партия.
"Новости " показва още, че една политическа организация се изтрива от регистъра, в случай че не извършва активността си в сходство със закона, в случай че органите й не се срещат в периодите, планувани в устава, или в случай че конституционният съд забрани работата й. Законът планува и санкции от 50 000 до 500 000 динара, в случай че на обществеността не бъдат налични данни на показване в интернет и от партията не внесат молба за заличаване от регистъра.
Планът е законът да бъде признат през тази година, а партиите ще имат период от 120 дни да съгласуват уставите си с новите правила.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР