Нов вариант на COVID-19 с множество мутации прикова вниманието на

...
Нов вариант на COVID-19 с множество мутации прикова вниманието на
Коментари Харесай

Южноафрикански вариант на COVID прикова вниманието на учените, СЗО свиква спешна среща |

Нов вид на COVID-19 с голям брой разновидности прикова вниманието на научната общественост. Световната здравна организация привиква през днешния ден незабавна среща, оповестиха международните организации.

Вариантът е засечен главно в Южна Африка. Опасенията на учените са, че при него разновидностите са доста повече от всички познати досега.

Според специалистите в Южна Африка, точно новата разновидност е виновна за увеличението на инфектираните в страната. Разновидността на вируса е засечена в и Ботсвана и Хонконг.

Заради новия вид на COVID-19 Англия сложи Южна Африка и пет други африкански страни в аления лист за пътешестване - полетите до там са неразрешени, а идващите от тези страни подлежат на карантина.

Вариантът на ковид, открит в Ботсвана и още няколко страни по света, е най-мутиралият и най-значимият досега от началото на пандемията, смятат учените.

Вариант В.1.1.529 евентуално ще получи название от гръцката писменост по подобие на познатите към този момент „ Делта “ и „ Алфа “. Новият тип има толкоз доста разновидности, че учените го разказват като отблъскващ и най-притеснителен досега.

Какво е известно за супервируса

Необичайното и значимото на този вид на ковид е големият брой мутации, които учените са разкрили. Общо те са към 50, като 32 са само на шиповидния протеин – мястото, към което актуалните ваксини са ориентирани, за да предотвратят заболяване.

При по-подробно разглеждане на шиповидния протеин са открити 10 разновидности на върха на шиповидния протеин, като за съпоставяне – при извънредно заразният „ Делта “ вид разновидностите на върха са единствено две.

Според учените този брой разновидности евентуално са пристигнали единствено от един болен пациент , който не е съумял да пребори COVID-19.

Колко е рисков

Учените са мобилизирани с цел да открият какъв брой инфектиран е новият вид на ковид и дали предизвиква по-тежко заболяване. В същото време означават, че многото разновидности не значат автоматизирано, че вирусът е по-опасен.

Главното терзание е, че този вид фрапантно се разграничава от оригиналния „ Алфа “ вид от Ухан, върху който са създадени всички познати ваксини. Това означава, че е допустимо имунизациите да не пазят от него.

В същото време учените означават, че от всички разновидности досега има примери за такива, които в началото са изглеждали рискови, само че по-късно се е схванало, че не са. Например вид „ Бета “ беше преди всичко в листата с притеснителните варианти при започване на 2020 година, само че защото „ Делта “ се популяризира по-бързо, „ Бета “ беше „ обхванат “ и изчезна.

Къде е открит досега

Новият вид досега е потвърден при 77 случая в Южна Африка, 4 в Ботсвана и един в Хонконг, който е непосредствено обвързван с пътешестване до Южна Африка. В същото време учените означават, че случаите евентуално са доста повече, тъй като още при тестване може да бъде засечен.

Тестването за ковид ревизира за съществуването на три генетични маркера. Единият от тях – S маркерът липсва в резултатите на разновидността от Ботсвана.

Все пак учените настояват, че няма място за суматоха, така като до момента не е потвърдено дали новият вид е по-заразен, по-опасен.  Дали съумява да избегне имунитета от имунизациите също не е ясно, защото страните, в които се популяризира най-вече – тези в Южна Африка имат изключително ниско покритие на имунизация, едвам 24%.

Проф. Кристина Пейгъл, шеф на Отдела за клинични оперативни проучвания на University College London, обобщава на наличен език какво е известно до момента за този вариант:

Обобщение за новия вид B.1.1.529 след отличното съвещание на Министерството на здравеопазването на Южна Африка по-рано през днешния ден (25 ноември – б.р.): Има толкоз доста неясноти, само че това, което Е известно, е извънредно притеснително и (по мое мнение) незабавно би трябвало да инспектиране аления лист (за пътувания – б.р.).

Здравното министерство на Южна Африка излъчи наживо онлайн брифинга си за новия засечен там вид.



Вариантът е изолиран тази седмица и е открит в три страни: Ботсвана, Южна Африка и Хонконг (при завърнал се от Южна Африка пътник).
В Южна Африка е засечен в провинцията Хаутенг (Gauteng) – равнищата на положителни в Тчуане (част от Хуатенг) са се повишили сензитивно в последните 3 седмици от под 1% до над 30%.

Заради това покачване секвенирането на Коронавирус sequencing е съсредоточено върху проби от Хуатенг. Почти всички скорошни проби от там (77) са с новия вид, който надвива над Делта. (...) Изглежда, че в Хуатенг B.1.1.529 скоростно измества Делта и C.1.2 разновидността. НО има и парченце шанс – при него също като при Алфа има отпадане на S-гена, което значи, че можем да го проследим при всички PCR положителни случаи, при които е употребен характерен вид тест (TaqPath). Това значи доста по-добри данни в действително време. НО положителните вести свършват дотук – тъй като данните за отпадащия S-ген допускат, че разновидността се популяризира доста бързо в Южна Африка. И в районната разбивка се вижда същият отвесен скок в съвсем всички райони. Този позитивен случай на пасажер от Южна Африка до Хонконг допуска, че B.1.1.529 към този момент е необятно публикуван в Южна Африка и че в други райони може скоро да последва скок като в Хуатенг.

Самото нарастване на тези графики (за отпадания S-ген в секвенираните проби по райони – б.р.) е доста обезпокоително и допуска, че B.1.1.529 може да има обилни преимущества пред Делта и C.1.2. Какво тъкмо е това преимущество и по какъв начин то се разпределя сред имунното отбягване и трансмисивността (предаването), към момента не е известно.

Знаем, че B.1.529 има доста повече разновидности от другите разновидности И има разновидности, познати от други вид, които се свързват ЕДНОВРЕМЕННО с по-лесно предаване на вируса И отбягване на имунния отговор. Броят и видът на разновидностите тревожи вирусолозите и имунолозите.

Научната академия на Южна Африка и Министерството на здравеопазването вършат „ световна услуга “ – не трябва да подценяваме значимостта на тяхната работа и бистрота тази седмица. Те правят незабавни лабораторни опити, с цел да схванат повече и не престават да наблюдават разпространяването.
За на следващия ден (днес – б.р.) е плануван нов брифинг на английската организация за здравна сигурност – сигурна съм, че те най-малко ще упоменат този вид. СЗО има съвещание през днешния ден (вчера – б.р.). Работещите в тази сфера във Англия на най-високо равнище са доста загрижени.

Предвид скоростта, с която разновидността се популяризира, и разновидностите, които биха могли да значат доста превъзмогване на имунитета от имунизация, мисля, че Англия би трябвало да предприеме изпреварващи дейности в този момент. Доколкото ни е известно, разновидността към момента не е тук. Изглежда рационално Южна Африка и околните ѝ съседи да бъдат добавени към аления лист за пътешестване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР