Нов тип мозъчно-компютърен интерфейс може лесно да се постави в

...
Нов тип мозъчно-компютърен интерфейс може лесно да се постави в
Коментари Харесай

Удобен и ефективен: SpiralE преобръща с главата надолу идеята за мозъчно-компютърни интерфейси

Нов вид мозъчно-компютърен интерфейс може елементарно да се сложи в ушния канал. Той не пречи на слуха и дейно улавя мозъчните талази.

Екип от китайски инженери, работещи в няколко институции, е създал нов вид мозъчно-компютърен интерфейс, който може елементарно да се слага и изважда от ушния канал. Според тяхното изследване, оповестено в списание Nature Communications, основан е нов вид интерфейс, който е по-малко инвазивен от съществуващите устройства.

Интерфейсът мозък-компютър е устройство, което разрешава връзка сред мозъка и компютър. По-голямата част от тези устройства работят в еднопосочен режим. Те се употребяват за вписване на мозъчните талази, с цел да ги преобразуват в текст или в електронни сигнали, които могат да се употребяват за ръководство на други устройства, като да вземем за пример инвалидна количка.

Въпреки това множеството съществуващи мозъчно-компютърни интерфейси имат значителния минус, че са инвазивни. Настоящите подходи включват потреблението на електроди, прикрепени към скалпа, или микроигли, проникващи в черепа. Новият интерфейс, създаден от китайския екип, е освен по-малко инвазивен, само че и може елементарно да се включва и изключва.

Новият интерфейс, който е с формата на запушалка, се назовава SpiralE. Той може да бъде вкаран в ушния канал посредством завъртане в една посока и изваден посредством завъртане в противоположна посока. Устройството е направено най-вече от мек материал, което го прави комфортно за носене. Конструкцията обезпечава свободно прекосяване на звуковите талази, което подсигурява, че няма да се стигне до загуба на слуха. Мекият материал също по този начин предотвратява ехото навътре в спиралата.

Изследователският екип допуска, че SpiralE може да отвори порти за нови приложения на интерфейсите мозък-компютър заради лесната си приложимост. Експертите плануват създаването на приложения, които трансформират цели мисли в текст, манипулират обекти в действителния и виртуалния свят и вероятно усъвършенстват паметта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР