Нов своеобразен държавен тинк-танк, създаден по инициатива на вицепремиера по

...
Нов своеобразен държавен тинк-танк, създаден по инициатива на вицепремиера по
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов лансира държавен икономически тинк-танк

Нов самобитен държавен тинк-танк, основан по самодейност на вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, ще поучава ръководещите в областта на стопанската система. Макар неговото институционализиране да не е приключено, някои от членовете на Експертният съвет за стопански разбори към този момент работят по първите си мнения, стана ясно при представянето му във вторник.

Органът събира в себе си изтъкнати български и задгранични експерти с богата академична биография, които ще изготвят стопански разбори безплатно в интерес на обществото и институциите, за да допринесат за вземането на по-добри решения за стопанската система на страната. Съветът, който ще се оглавява от професора по макроикономика в Norwegian Business School Пламен Ненов, даде поръчка, че ще бъде самостоятелен от политически обвързаности и няма да разяснява съответни управнически ограничения, а ще се фоксира върху по-дългосрочни трендове. Пъроначално съставът е образуван на база на предложения към изтъкнати университетски фигури от българия или следящи процесите в страната, като към момента процедурите за избор на бъдещи членове се изглаждат.

Идеята за събиране на експертен капацитет в областта на стопанската система се разисква от към година и се основава на сходни практики в страни като Франция и Германия. Все още не е ясно под шапката на коя институция ще бъде съветът и по какъв начин ще се подсигурява неговата самостоятелност, само че това следва да бъде изяснено през идващите седмици. Един от определените подходи е направените материали да не съставляват позиция на груповия орган, а да ангажират единствено мнението на създателя му, което е и честа процедура в аналитичните звена на интернационалните институции. Замисълът е членовете му да не могат да се показват извън, само че към този момент не е изцяло изчистено по какъв начин да бъдат защитени от възможен политически напън.
Реклама
Тъй като органът има единствено консултативна функционалност един от огромните опасности е дали политиците въобще ще се вслушват в мненията на специалистите. Пеканов изрече вяра, че това ще е по този начин защото страната има потребност от по-задълбочен стопански спор по доста тематики. " Все отново страната би трябвало да се учи от науката, само че това е неин избор ", сподели той. Съветът се построява във време, когато икономическите постулати се премислят: при започване на годината да вземем за пример надали някой си е помислял за налагане на ценови ограничавания на силата, а в този момент сходни ограничения се разискват в доста страни и на общоевропейско равнище. " Често приказваме за европейските стопански политики като реципиент, а би трябвало да сме техен проектант ", сподели служебният вицепремиер.
Платформа за приобщаване на още икономисти
Съветът ще изготвя стопански разбори въз основата на математически модели и с данни за българската стопанска система, като ще си сътрудничи с институции като Национален статистически институт и Българска народна банка. Органът желае да служи и като платформа за приобщаване на експерти от академичната общественост в страната и чужбина, както и на задгранични икономисти, а не на последно място - да бъде канал за предаване на стопански познания и опит към студентите.

Първоначалният състав на Съвета включва главно български специалисти с упехи отвън страната и с изявления във водещи университетски журнали, а измежду имената са и задгранични икономисти като Гунтрам Волф, някогашният шеф на тинк-танка Bruegel и сегашен шеф на института German Council on Foreign Relations. Председателят на Съвета, Пламен Ненов, с изключение на учител е и откривател в Норвежката централна банка и има докторска степен по стопанска система от MIT. Настоящите членове са общо единадесет, като измежду тях са Петьо Бонев, помощник професор по иконометрия в University St. Gallen; Ралица Ганева, професор по макроикономика в Софийския университет; Станли Гьошев, преподавател по финанси в University of Exeter; Джефри Нилсен, професор по макроикономика в Американския университет в България. Всички те участваха при представянето на плана, а редиците им се допълват още от Калоян Ганев, Йото Йотов, Георги Кочарков, Георги Камбуров и Теодора Цанкова. Като създатели се чака да се включат и външни специалисти. Анализите ще се разгласяват на специфичен уеб страница най-малко един път на три месеца, като първото мнение се чака през първото тримесечие на 2023 година В проектите е и организирането на годишна конференция.

Макар разпоредбите към момента да не са формализирани, се планува една трета от състава на Съвета да се обновява на три години, като самодейността да притегля нови попълнения ще бъде на ръководителя. Той, от своя страна, е с 5-годишен мандат без опция за възобновяване. Първоначалните членове са подбрани от университетските среди на база на техните научни достижения, разясни Ненов.
Реклама
Експертите хвърлиха светлина върху тематиките, по които ще работят. Сред тях са продуктивността на българската стопанска система, териториалните неравенства, икономическите и индустриалните политики, връзката сред макроикономиката и финансовата система в България, човешкият капитал, пазарът на труда и енергетиката.
Свързани публикации МВФ: В доста страни 2023 година ще се усеща като криза 11 октомври 2022, 16:10 Ръст от 3% на българската стопанска система чака Международният валутен фонд за 2023 година 11 октомври 2022, 16:05 Калин Христов: Инфлацията няма да бъде потисната просто като се повишат лихвите 11 октомври 2022, 12:30 Банките в Съединени американски щати заделят 4 милиарда $ за покриване на неприятни заеми 11 октомври 2022, 10:15 Бернанке, Даймънд и Дибвиг са носителите на тазгодишната Нобелова премия за стопанска система 10 октомври 2022, 14:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР