Нов слънчев капацитет ще помогне за захранване на центровете за

...
Нов слънчев капацитет ще помогне за захранване на центровете за
Коментари Харесай

Google изгражда 1GW соларен капацитет в Тайван


Нов безоблачен потенциал ще помогне за зареждане на центровете за данни на Гугъл със зелена сила (снимка: CC0 Public Domain)

Интернет колосът Гугъл влага в подсилен от BlackRock тайвански слънчев разработчик, с цел да усили енергийния си потенциал на фона на взрива на изкуствения разсъдък и да понижи въглеродните си излъчвания, заяви CNBC.

Партньорството планува създаване на 1 гигават нов безоблачен потенциал в Тайван. Съгласно договорката, Гугъл ще направи финансова инвестиция, която следва да бъде утвърдена от регулаторите, в разработчика на слънчева сила New Green Power, с цел да улесни построяването на широкомащабна слънчева апаратура.

Гугъл не разкрива размера на инвестицията в New Green Power, компания от портфолиото на американската корпорация BlackRock. Инвестицията ще насърчи чистата сила в локалната електрическа мрежа на Тайван и ще помогне на Гугъл да реализира задачата си за нулеви чисти излъчвания във всички свои интервенции до 2030 година, споделят от компанията.

[related-posts]

Новият безоблачен потенциал ще помогне за зареждане на центровете за данни на Гугъл в района на Тайван със зелена сила. Част от потенциала за чиста сила ще бъде препоръчан на снабдители и производители на чипове за Гугъл в района, гласи формалното известие.

„ Очакваме да осигурим до 300 мегавата слънчева сила от тази апаратура посредством съглашения за закупуване на електрическа енергия (PPA) и обвързваните с тях документи за енергийни атрибути (Тайвански документи за възобновима сила или T-RECS), с цел да помогнем за посрещане на търсенето на електрическа енергия от нашия център за данни и офис интервенциите ни в Тайван ”, разясниха от компанията.

Тайван създава близо 60% от полупроводниковите чипове в света и има още по-голям дял от усъвършенстваните AI процесори, съгласно международната консултантска компания EY. Съоръженията за произвеждане на чипове са измежду най-енергоемките в света, защото това е дълъг и комплициран развой.

Около 97% от силата на Тайван се генерира от невъзобновяеми източници, в това число въглища и природен газ, съгласно данни на Енергийната администрация към Министерството на стопанската система на Тайван. Това постанова стимулиране на възобновимите енергийни източници.

„ Тъй като сме очевидци на повишаване на търсенето на цифрови услуги, задвижвани от AI и технологии, насочени към данни, става неотложно да се влага в чиста сила ”, сподели Дейвид Джордано, световен началник на климатичната инфраструктура на BlackRock.

През май Сингапур акцентира потребността от зелени центрове за данни, защото избухливото търсене на изкуствен интелект натоварва енергийните запаси. Целта е да се обезпечат най-малко 300 мегавата спомагателен потенциал в близко бъдеще посредством „ разрастване на зелена сила ”, споделиха от държавното управление.

Развитието на възобновимата сила в Азиатско-тихоокеанския район се разраства мощно, само че от ниска база, съгласно отчет на Boston Consulting Group от април. До 2030 година се планува делът на възобновимата сила да доближи 30 до 50 % от енергийния микс на множеството от пазарите в района, като за това ще са нужни „ обилни вложения ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР