Изкуственият интелект е новата арена за технологична надпревара в света(снимка:

...
Изкуственият интелект е новата арена за технологична надпревара в света(снимка:
Коментари Харесай

Надпреварата за AI патенти: Китай оглавява списъка


Изкуственият разсъдък е новата сцена за софтуерна конкуренция в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай господства в световната конкуренция за патенти в региона на генеративния изкуствен интелект. Компании от азиатската страна са подали повече от 38 000 патентни поръчки в интервала от 2014 до 2023 година, съгласно нов отчет на Организация на обединените нации, огласен в четвъртък. Това е шест пъти повече от поръчките, подадени от основани в Съединени американски щати изобретатели, отбелязва Световната организация за интелектуална благосъстоятелност на Организация на обединените нации.

Генеративният изкуствен интелект (GenAI) е тип AI, който разрешава на потребителите да генерират наличие като текст, изображения, музика, аудио и видео. В момента патентите за GenAI съставляват 6% от общите патенти за AI в света, съгласно отчета на Организация на обединените нации. „ Рязкото повишаване на патентната активност отразява скорошния софтуерен прогрес и капацитета в границите на GenAI ”, се споделя в отчета.

Географски, Китай води с 38 210 патента, с огромна преднина пред Съединени американски щати (6 276), Република Корея (4 155), Япония (3 409) и Индия (1 350). Страната се пробва да настигне  OpenAI, разработчика на ChatGPT, и американските софтуерни колоси Microsoft, Гугъл и Amazon в създаването на огромни езикови модели (LLM), откакто закъсня да влезе в играта.

ChatGPT завладя света през ноември 2022 година със способността си да генерира човешки отговори на подканите на потребителите. Миналата година китайските софтуерни колоси, в това число Alibaba и Baidu, пуснаха свои лични LLM, с цел да конкурират разработчиците от Съединени американски щати.

В опит да затвърди наличието си в световната софтуерна конкуренция, през май Китай започва тригодишен „ проект за деяние ”, който цели да укрепи позициите на страната в AI чиповете и генеративния AI и да форсира построяването на национална изчислителна база, ориентирана към стимулиране на софтуерното и икономическо развиване.

(източник: ООН)

Китай има неусвоен пазар с огромен капацитет – елементарни консуматори и бизнеси, сътрудници за нововъведения, както и помощ за внедряване на генеративни AI технологии в разнообразни приложения или промишлености посредством потребление профилирани набори от данни, разяснява Уей Сун, старши съветник по AI проучвания в Counterpoint Research, пред CNBC.

„ Това е ключът към успеха на Китай – в действителност да разполага с действителни внедрявания на приложения, които могат да надминат Съединени американски щати в тази област ”, счита анализаторът.

Данните за изображения и видео преобладават в Gen AI патентите със 17 996 изобретения, следвани от текст (13 494) и тирада или музика (13 480), съгласно отчета на Организация на обединените нации. Анализирайки трендовете и данните за патентоването, организацията цели да помогне на политиците „ да оформят развиването на GenAI за нашата обща изгода ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР