Нов силно заразен вариант на COVID-19 се появи във Великобритания,

...
Нов силно заразен вариант на COVID-19 се появи във Великобритания,
Коментари Харесай

Нов силно заразен вариант на COVID-19 се появи във Великобритания

Нов мощно инфектиран вид на COVID-19 се появи във Англия, оповестиха западни издания. Мутацията, наречена XBB.1.5, към този момент се среща при един на всеки 25 случая на Острова. Той провокира паника и в Съединени американски щати, където е виновен за 4 от 10 заболели в страната.

XBB.1.5, който е вид на Омикрон, има разновидности, които му оказват помощ да избегне отбраната от имунизация и предходно боледуване. За момента обаче няма индикации, че XBB.1.5 предизвиква по-тежко заболяване. Експерти изясняват, че за една от разновидностите му се счита, че усъвършенства способността на вируса да се свързва с клетките.

Данните от института “Сангер ” във Англия демонстрират, че 4% от случаите през седмицата до 17 декември са породени от XBB.1.5. Той произлиза от разновидността на Омикрон - XBB, открит за първи път в Индия през август. Според професор Лоурънс Йанг от университета “Уоруик ” новият тип на вируса е мощно заразен и води до увеличение на приема в лечебните заведения в Ню Йорк, изключително измежду възрастните хора.

Здравни специалисти предизвестяват, че дългото очакване за настаняване убива до 500 души от ковид във Англия всяка седмица. Здравната работа там показва като причина дефицита на личен състав и болнични кревати, оповестява " 24 часа ".

Данни от центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати демонстрираха, че новият вид е виновен за 41% от случаите там. Само седмица по-рано те били 22%.

Според епидемиолога проф. Пол Хънтър по-голямата част от новите разновидности изчезват след няколко седмици. Въпреки това бързото нарастване на XBB.1.5. е обезпокоително и може да провокира нова вълна, добавя той.

Микробиологът доктор Саймън Кларк пък съобщи, че способността на XBB.1.5. да заобикаля имунитета, се следи единствено в лабораторията. “Трудно е да се разбере по какъв начин работи в действителния живот ”, отбелязва той. Според Кларк ще бъде забавно да се наблюдава обстановката през идващите месеци, защото нормалната годишна вълна от грипни хоспитализации нормално е най-висока през януари и февруари. Професор Франсоа Балу, специалист по инфекциозни заболявания в Лондон, съобщи, че случаите на новия вид евентуално ще се усилят в международен мащаб в близко бъдеще.

Същевременно Китай призна, че смъртните случаи от Коронавирус в страната са доста, а 70% от жителите на Шанхай са инфектирани, или към 18 млн. души. Рязкото повишаване на инфекциите стартира след неочакваното преустановяване на строгата политика за предварителна защита на вируса предишния месец. Здравните управляващи обявиха, че страната отбелязва нарастване в тежките и смъртните случаи. Въпреки това, в опит да смекчат обстановката, те обявиха, че скокът е сходен на този в други страни.

Президентът Си Цзинпин призна грешките на своята строга Коронавирус политика, която не съумя да овладее вируса и провокира първите всеобщи митинги в страната от десетилетия. Новата му тактика обаче докара до повишаване на случаите, като сега те доближават своя връх. През първите 20 дни на декември държавното управление пресмята, че зашеметяващите 248 милиона души - 18% от популацията - са се заразили с вируса в страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР