Нов Нов (б.р.Иванов Иванов), така се представяше проговарящият син на

...
Нов Нов (б.р.Иванов Иванов), така се представяше проговарящият син на
Коментари Харесай

Кой откри Иван Иванов, защо той остаря още на 36г., как Кан го видя в поддържаща роля?

„ Нов Нов ” (б.р.Иванов Иванов), по този начин се представяше проговарящият наследник на Иван Иванов, който феновете видяха във ВИП брат като рапър, когато го питаха по какъв начин се споделя присъстващите на празненствата в един звезден панелен блок на колелото на трамвай на Пазара Иван Вазов. Актьорът Пламен Дончев и брачната половинка му Режин събираха съседи с други другари. В блока им живееха освен Иван Иванов с Петя Силянова и Нов Нов, само че най-обичаната бг гимнастичка Лили Игнатова, футболната легенда Паро Никодимов, волейболната Боби Кьосев, доколкото помня. Домакините ги смесваха с Велко Кънев и брачната половинка му Дора, бъдещия министър Пушкаров, нашите, от време на време Леда Тасева, която живееше напълно наоколо. Пък ние, децата, попивахме.

По някое време, би трябвало да е било 87-а или 88-а година, Иван Иванов спря да идва. Не искаше да се демонстрира. Беше се състарил ненадейно. А, в този момент като си помисля, е бил единствено на 36 година, както е роден през декември. Тогава не можех да схвана за какво.

Сега си давам сметка: бяха спрели да го снимат. Или той беше спрял. Изведнъж. Вече няма по какъв начин да знаем...

Скоро закриха и Киноцентъра, а той не беше сценичен актьор. Откри поета в себе си. И последователно, с дребни връщания, се трансформира в актуален аскет, дори смени и София със село.

Никога повече не получи роля, почтена за себе си – не броя облика на мафиотски необут в неуместно продължение на Кървав спорт или наподобяващата по-скоро на новела тв продукция, където с невероятната му партньорка от кинокласиката Комбина - Ваня Цветкова бяха основни герои – и тя изчезна около пукването на демокрацията, само че в Америка...

Единственият, който съумя да го преоткрие по един трогателен, оправдателен и благ метод беше Борислав Колев с неговия документален филм Стоичков, където Иван Иванов има най-важната поддържаща роля.
Докато Ицо изяснява на екрана по какъв начин от филмовите му герои се е учил по какъв начин да бъде мъжага и по какъв начин да обича. Свидетел съм по какъв начин на първата прожекция на кино лентата в Кан, на която бях, уви, единственият българин в Грей, хора от целия свят, с всичките си искания и предвзетости се насълзяваха при цялата тази естествена сила, при този в действителност автентичен роман за любовта и за киното, който съпреживяваха със Стоичков и Иванов...

Някой би споделил, че Иван Иванов е най-големият български киноактьор след Стефан Данаилов.
Всъщност, той не е втори, а е другата страна на монетата.

Ламбо е любимец на ориста, звезда от дете, положителното момче от положително семейство от центъра на София, министър председателят на Народния спектакъл с безчет кино-,тв- и театрални функции, министър, народен представител. Иванов пък е неприятното момче от дълбоката провинция, направило се единствено. За да остане обичан и 45 година след звездния му дебют във Всичко е обич. Любим актьор, въпреки и с малко функции.

Шлифован и недодялан кинодиамант – може и по този начин да бъдат наречени двамата най-големи артисти в българското кино.

Кой е ключът към намирането и основаването на светлия лъч, на звездата Иван Иванов посред соцзастоя от края на 70-те и началото на 80-те години? Кой открива нешлифования елмаз и му дава шанса да блесне? Професор Вера Найденова.

Така тя съумя да сътвори киното, на което другояче десетилетия наред е хронист и критик, а значи – пресъздател.  
Важно е да се знае.
Още по-важно е да се помни!

Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР