Нов невероятен взрив от биографията на Васил Терзиев! Кандидатът за

...
Нов невероятен взрив от биографията на Васил Терзиев! Кандидатът за
Коментари Харесай

БОМБА! Васил Терзиев е племенник на Петър Младенов - Танкиста

Нов необикновен гърмеж от биографията на Васил Терзиев! Кандидатът за кмет на София от жълтопаветната десница е племенник на Петър Младенов, който бе дълготраен министър на външните работи по времето на Тодор Живков и негов правоприемник отпред на страната.

Агенция БГНЕС споделя за фамилията на Петър Младенов, по-известен като Пешо Водката или Пешо Танкиста, който е от видинското село Тошевци. Заради бащата на Младенов - Тошо, името на селото е променено - от Урбабинци на Тошевци.

Той е партизанин и в негова памет родното му село е прекръстено. Сестра му Йордана е баба на Иглика Цекова (Терзиева по мъж), която е майка на претендента за кмет на София Васил Терзиев.

Кариерното развиване на Иглика Цекова в Министерството на външните работи става точно по времето на Петър Младенов, когато е министър. Младенов е назначен за министър на външните работи на 35 години по персонално гледище на Живков.

Бившият ръководител на Комисията по досиетата Методи Андреев описа, че високопоставени чиновници на Държавна сигурност са били освен бащата и дядото на Васил Терзиев, само че и неговата майката. Иглика Цекова Терзиева е офицер в Шести отдел на Първо основно ръководство на Държавна сигурност.



Петър Младенов остава в историята ни със скандалната си фраза: " По-добре танковете да дойдат ", изречена по време на огромния митинг на 14 декември 1989 година пред Народното събрание. Тогава над 20 000 души желаеха анулацията на член 1 от комунистическата конституция, съгласно който цялата власт беше в ръцете на Българска комунистическа партия.

Макар и произнесена на 14 декември 1989 година, репликата стана известна по време на предизборната акция на Съюз на демократичните сили през лятото на 1990 година като част от клип, направен от режисьора Евгени Михайлов. Самият Младенов твърдеше, че не е казвал: " По-добре танковете да дойдат ", а " По-добре Станко да пристигна " (става въпрос за някогашния министър-председател Станко Тодоров, който от 1987 година беше отлъчен от Българска комунистическа партия, беше в неприятни връзки с Живков и имаше престиж измежду съперниците му). 

Никой обаче не му повярва, а последващите експертизи демонстрираха, че е споделил точно: " По-добре танковете да дойдат ". 

След излъчването на клипа избухнаха митингите, известни като " Града на истината " - стотици палатки пред постройката на президентството. По време на " Града на истината " беше сбъднат палежът на Партийния дом - една от спорните и неразгадани случки в най-новата ни история. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР