Нов метод за тестване на лекарствата за рак включва прозрачни

...
Нов метод за тестване на лекарствата за рак включва прозрачни
Коментари Харесай

Прозрачна мишка може би е ключът към откриването на лекарства срещу рак

Нов способ за тестване на медикаментите за рак включва транспарантни мишки , като по този метод може да се засекат тумори, които преди са били прекомерно дребни за разкриване.

Професор Али Ертюрк от изследователския център Helmholtz в Мюнхен, през 2018 година съумял да направи мъртва мишка транспарантна.

Екипът му употребявал химикали, с цел да получат характерни типове тъкани, тъй че да могат да бъдат сканирани в невиждани елементи.

Лекарствата, които използваме доста постоянно се тестват първо върху мишки. Учените споделят, че новият способ на сканиране може да направи гражданска война в медицинските проучвания .

Cancer Research UK съобщи, че новият способ има " голям капацитет ".

Transparent mouse could improve cancer drug tests
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Изследователите споделят, че методът разкрива доста повече елементи от към този момент съществуващите техники за сканиране. В един от първите опити екипът разкрил ракови тумори още в началните стадии на образуване.

Професор Ертюрк споделя, че това е извънредно значимо, тъй като би трябвало да бъде потвърдено, че медикаментите за рак отстраняват туморите първо при мишките, преди да бъдат тествани върху хората .

" ЯМР и ПЕТ скенерите ще ви покажат единствено огромните тумори. Това, което постигнахме с нашия способ е да можем да забележим тумора в една клетка – нещо, което не беше допустимо ".

„ Настоящите медикаменти удължават живота на пациентите с до няколко години и по-късно ракът се връща. Това е по този начин, тъй като процесът на лекуване в никакъв случай не е включвал елиминирането на тези дребни тумори, тъй като в никакъв случай до момента не са били забележими. “

Обикновено на лабораторните мишки се заразяват с рак и по-късно се сканират по познатите способи , с цел да се види по какъв начин прогресира туморът. След това стартират да ги лекуват с пробното лекарство и ги сканират още веднъж, с цел да се види какви са резултатите от лекуването.

Засега методът на сканиране на проф. Ертюрк може да се ползва единствено върху мъртви мишки, с цел да се види степента на напредък на рака или евентуалното влияние на лекуването. Първо мишките били инфектирани с рак, след което били направени транспарантни и най-после ги сканирали благодарение на новия способ. За да бъде тествана успеваемостта на обещано лекарство ще бъдат нужни единствено няколко транспарантни мишки.

Д-р Рупал Мистри, управител на проучванията в Cancer Research UK, сподели:

„ Този трогателен и неповторим сканиращ способ може извънредно доста да ни помогне в познанията ни за това по какъв начин действат телата ни и какво се обърква когато някой заболее от рак. “

Transparent Mice Let Researchers See Cancer Spread in Real Time
— Zesty Tech News (@zesty_tech)
„ Въпреки че учените ще могат да употребяват метода единствено за проучване на телата на умряли мишки, той може да ни каже доста за това по какъв начин се е развил ракът в ранните стадии на болестта. Да можем да виждаме туморите в цялото тяло ще даде на учените по-добро схващане за въздействието на другите типове медикаменти и лекувания, които се ползват. "

„ Напредъкът в технологиите като този е от значително значение за стимулирането на напредъка и се надяваме, че ще докара до нови способи за разкриване, лекуване и попречване на рака. “

Изследванията с мишки постоянно са насочна точка за проучване на процесите в човешкото тяло. Но новата техника може да се ползва върху всевъзможни животни. Може да се употребява, с цел да направи даже човешките тъкани и органи транспарантни , макар че е малко евентуално да се приложи върхо цялото човешко тяло в близкото бъдеще.

Създаването на транспарантна мишка включва унищожаване на всички мазнини и пигменти от натрупа й посредством химичен развой. В последна сметка наподобява като транспарантна пластмасова играчка, която се огъва извънредно елементарно . Органите и нервите са към момента вътре в тялото, само че са съвсем невидими.

Професор Ертюрк намерил метод да добави химикали, известни като антитела, с цел да подчертае частите от мишката, от които той се интересува за проучване под микроскоп. Различните антитела се задържат към другите типове тъкани и по този начин акцентират единствено това, от което откривателите се интересуват.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР