Нов метод спасява пациенти с исхемичен инсулт и до 6

...
Нов метод спасява пациенти с исхемичен инсулт и до 6
Коментари Харесай

Нов метод спасява пациенти с исхемичен инсулт

Нов способ избавя пациенти с исхемичен инсулт и до 6 часа след случая. Механичното изсмукване на тробмите от мозъчните съдове ще даде късмет на доста пациенти, които нормално стигат късно до болница. Опитът на нашите специалисти с този способ е главната тематика на конгреса на Българската асоциация по мозъчна хемодинамика през днешния ден. Методът се ползва единствено в две лечебни заведения, само че Министерството на здравеопазването ще сътвори стратегии за образование и повече центрове в страната - удостовери здравния министър Николай Петров.

Когато тромб запуши кръвоносен съд в мозъка, опциите за лекуване не са доста. И нормално зависят от бързата реакция. Механичната тромбектомия обаче доста удължава опциите за терапия.
акад. проф. Екатерина Титянова - ръководител на Българска асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика: Разширява така наречен лечебен прозорец за използване на това лекуване, а точно от 4,30 ч. до 6 часа.
Подобна вероятност би нараснала неимоверно процентите на дейно лекуване. Затова методът справедливо приковава вниманието на специалистите. Както при слагането на стенд, катетърът влиза през артерията на бедрото. Но вместо към сърцето отива към главата.

Д-р Нурфет Алиоски - ендоваскуларна неврохирургия, МБАЛ " Св. Анна ": Това е водещият катетър, който виждате какъв брой е необятен, стига се до устието на каротидната артерия, слага се вътре и с него се минава с този микроводач, виждате какъв брой е възтънък и тънък, през който се стига до самия тромб.
В един от разновидностите лидерът пробива и разгъва балончето на стенда в самия тромб и по-късно механично го издърпва и се засмуква от катетъра. По създание трансформация на коронарните стендове.

Д-р Нурфет Алиоски: В началото на подобен вид стендове и сътрудниците, които са ги поставяли, са видели, че с подобен вид стенд може да се извади тромба, който е в главата.акад. проф. Екатерина Титянова: Пациентът, който е потърпевш, може изцяло да оздравее без да развие остатъчен неврологичен недостиг. Ние знаем, че болните, претърпели мозъчен инсулт, постоянно са трайно инвалидизирани. Освен това някои и не претърпяват. А този способ дава опция да лекуваме даже и тези случаи, които преди не са могли да се лекуват. Дори имам присъединяване в правенето на доста тежък, мултидисциплинарен стандарт за лекуване на исхемичен мозъчен инсулт. А пътя до него е основаването на повече такива центрове в страната.
За да навлезе рутинно в практиката у нас, е нужна и стратегия за образование на експерти и изработването на механизъм за финансирането на метода.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР