Нов кръг на преговори за ивицата Газа ще започне утре

...
Нов кръг на преговори за ивицата Газа ще започне утре
Коментари Харесай

Гутериш : Светът навлиза в ера на хаоса

Нов кръг на договаряния за линията Газа ще стартира на следващия ден в Кайро, като ще се организира под егидата на Египет и Катар, за да реализира " успокоение в линията Газа ", както и замяна на палестински пандизчии за заложници, държани в анклава, съобщи Франс прес, като цитира изказване на египетски представител.

Запознат с въпроса източник от " Хамас " също удостовери, че ислямисткото придвижване е приело новия кръг на договаряния, на които съгласно придвижването ще се разисква " преустановяване на огъня, завършек на войната и замяна на пандизчии ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш от своя страна предизвести, че възможна израелска сухопътна атака против Рафах, където са струпани стотици хиляди палестинци, притиснати до границата сред анклава и Египет, ще има " неоценими районни последствия ".

" Подобно деяние ще утежни експоненциално това, което към този момент е филантропичен призрачен сън, с непредвидими районни последствия ", акцентира Гутериш пред Общото заседание на Организация на обединените нации, като прикани още веднъж за " неотложно филантропично преустановяване на огъня " и освобождението на всички заложници. " Нашият свят навлиза в ера на безпорядък ", предизвести още генералният секретар, като изрази страдание за разделянето в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което го прави некадърен да работи пред лицето на " ужасяващите спорове ", които стават от ден на ден.

" Правителства подценяват и подкопават самите правила на многостранността, без да носят отговорност. Съветът за сигурност, главният инструмент за международен мир, е в задънена улица поради геополитически разделения ", съобщи той, до момента в който представяше целите си за 2024 година пред Общото заседание.

" Това не е първият случай, когато Съветът е бил разграничен. Но този е най-лошият. Сегашната нефункционалност е по-дълбока и по-опасна ", предизвести той, до момента в който представяше пред Общото заседание целите си за тази година.

Така, " по време на Студената война добре открити механизми помогнаха да се ръководят връзките сред свръхсилите ", означи той. Но " в днешния многополюсен свят такива механизми липсват ".

" Виждаме резултатите: рисково и непредсказуемо свободно придвижване с цялостна безотговорност ", осъди генералният секретар, като изрази паника за ново разпространяване на нуклеарни оръжия и за създаването на " нови способи човечеството да се самоизбива ".

" В света през днешния ден има толкоз доста яд, ненавист и звук. Всеки ден и при най-малката опция наподобява, че се стига до война. Ужасни спорове, които убиват и осакатяват цивилни в рекордни размери. Войни на думи. Войни за територия. Културни войни ".От Газа до Украйна, от Судан до Демократична република Конго, от Йемен до Бирма, " паралелно с разрастването на споровете, международните филантропични потребности доближават рекордни равнища, само че финансирането " не се усилва със същите темпове, добави той.

Гутериш подкани държавните управления на всички страни да се възползват от опцията, която ще им даде " Срещата на върха на бъдещето ", която ще се организира през септември в Ню Йорк в границите на Общото заседание, с цел да " оформят многостранния метод за идващите години ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред измененията, " от които светът в действителност се нуждае ", са съществени промени на Съвета за сигурност и на интернационалната финансова система, както и за основаването на " инструмент за незабавни случаи, който да усъвършенства интернационалните реакции на комплицирани световни разтърсвания " като пандемията от КОВИД-19, акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР