Нов конфликт избухна в управляващата коалиция днес - този път

...
Нов конфликт избухна в управляващата коалиция днес - този път
Коментари Харесай

ИТН опитаха да изгонят Христо Иванов от правната комисия с помощта на ГЕРБ, ДПС и Възраждане |

Нов спор избухна в ръководещата коалиция през днешния ден - този път за квотите на парламентарните групи по комисии. " ИТН " направиха опит, благодарение на опозицията, да увеличат представителството си в две централни комисии - бюджетна и правна - за сметка на " Демократична България ".

OFFNews научи, че в последна сметка, след съвсем час и половина почивки за договаряния, управляващите са се договорили да усилят квотите на всички парламентарни групи като цяло, без това да става за сметка на някоя партия.

Преди великденската почивка на депутатите " ИТН " - по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси. ИНТ настояват, че са били ощетени при разпределението за сметка на " Демократична България " и Българска социалистическа партия. От " Възраждане " също желаят да имат повече места в парламентарните комиси, а при започване на днешния спор Има Такъв Народ оповестиха, че ще ги поддържат. 

След първото гласоподаване на смяната в бюджетната комисия, когато се виждаше, че опозицията е напът да помогне на Има Такъв Народ с препоръчаните промени, водачът на групата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски изиска 30-минутна отмора. След края на тази отмора, на собствен ред Тошко Йорданов изиска половин час отмора от името на Има Такъв Народ.

По информация на OFFNews след втората отмора ръководещите са постигнали единодушие, само че изненадващо и Георги Георгиев от " Възраждане " изиска още 15 минути пауза.

В последна сметка Има Такъв Народ гласоподаваха срещу личните си оферти и ще внесат други според новите сделки. 

Има Такъв Народ настояват, че са ощетени, а другите облагодетелствани

Дебатите по тематиката започнаха с изявление на някогашния ръководител на Народното събрание Ива Митева, която обоснова предлагането на Има Такъв Народ и го назова " опит да си възвърне това, с което е била ощетена " още при взимането на тези решения.

" Има Такъв Народ не желае членове на комисията повече, в сравнение с ѝ се поставят съгласно правилника, в който ясно е записано, че квотите в комисиите се дефинират от броя депутати. Редно е грешките да бъдат поправени. Има Такъв Народ е ощетена в две огромни комисии с двама народни представители ", съобщи тя. 

Според Митева, с изключение на Демократична България, " облагодетелствани " са и Българска социалистическа партия. Тя разгласи предлагането на Има Такъв Народ за заслужено и сподели, че работна група би трябвало деликатно да прегледа съставите на комисиите и да се види дали има още ощетени парламентарни групи.

" Отправяме искания към тези две комисии, тъй като те са двете най-важни комисии в Народното събрание и претенциите ни би трябвало да са ориентирани в тази посока ", обясни Ива Митева. 

Тя съобщи, че Има Такъв Народ ще оказват помощ на другите " ощетени ", включително и " Възраждане ". 

Председателят на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че ощетени са " Възраждане ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които се водят съдружен сътрудник., сподели той. 

Как да разделим Крум Зарков на две?

Лидерът на Георги Свиленски сподели, че Ива Митева твърде дълго е говорила за " ощетени и облагодетелствани ". По думите му депутатите не са картофи, които да се разделят на десетични числа.

" Ако твърдите, че Българска социалистическа партия са най-облагодетелствани за това, че имат човек повече, сътрудника от комисията за жалбите на жителите ще се откаже в този миг. Няма по какъв начин да разделим Крум Зарков на две - половината да върви в правна, другата в бюджетна. Затова е тази съразмерност и има парламентарна процедура от години да се гледат всички комисии в комплект. Що си изтегляте други хора от комисии, щом сте ощетени? Нали сте ощетени - би трябвало единствено да добавяте! ", съобщи той. 

Свиленски призова депутатите да отхвърлят всички оферти и да обсъдят предложенията на съдружен съвет. 

Лидерът на групата на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров изиска да изясни на Ива Митева " какво значи правдивост ":

" Има таблици, които вършат калкулации. На базата на тези правила направихме систематизиране, което беше ОК за всички и всички се съгласиха. Малко ми е необичайно по какъв начин 3-4 месеца след разпределението решихте, че някой е миропомазан. Не знам по какъв начин по този начин групата на Политическа партия не беше упомената като " облагодетелствана " и това постоянно се избягява. "

Според Гюров, в случай че ще се приказва за правдивост, би трябвало да се състави работна група, която да прегледа разпоредбите и макар многогодишната процедура, при потребност да ги промени. 

Финансистът Любомир Каримански (ИТН) съобщи, че някои членове на парламентарните групи при разискванията на разпределенията са неглежирали мнението на представителите на Има Такъв Народ. Той сподели, че би трябвало да се сметне всяка група " какво тегло " има и по този начин да бъдат разпределени местата по комисии и се впусна в доста детайлно изложение на квотите по бройки съгласно математически калкулации. 



Христо Иванов подготвен да напусне правна комисия, предлага и опозицията да има по-голямо посланичество

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разгласи, че е подготвен да напусне правната комисия, в случай че в действителност има незаслужено систематизиране сред партиите. 

" Парламентът обича да се забавлява по този метод - с интриги, само че това не наподобява добре. Не е мястото в парламентарната зала да се вършат такива сметки. Когато в един политически развой ненадейно решаваме да преразгледаме остарели решения, това слага значими въпроси.

Ако в последна сметка се стигне до заключението, че ние сме получили повече, аз персонално ще напусна правна комисия, без да върша никаква драма. Но считам, че когато преразглеждаме една формула, реализирана с допускане, е по-добре да преразгледаме цялото ", сподели той.

Според Христо Иванов основният минус на разпределението е, че обединението е нарушила правилото опозицията да има съответно посланичество в комисиите. " Казвал съм го и тогава. Нека обективно преразгледаме съставите на всички комиисии ", сподели съпредседателят на Демократична България.

Тошко Йорданов е на мнение, че няма нищо срамно Народното събрание да " взема решение неща, а не да ги взема решение единствено по коридорите ". Той прикани депутатите да гласуват измененията и след това да създадат работна група, която да прегледа изцяло разпределението. 

Нека си измерим килограмите и по този начин да решим кой какъв брой членове да има!

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов иронично предложи всички парламентарни групи да си премерят килограмите и това да реши разпределенито по комиисии. Според него дебатът е неподобаващ и няма място в пленарната зала. " Той дори не е детски, а е сурово детски за българския парламент. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР