Нов исторически срив отбеляза турската лира днес след като президентът

...
Нов исторически срив отбеляза турската лира днес след като президентът
Коментари Харесай

Тръмп бутна лирата още надолу, обяви удвояване на митата за алуминий и стомана от Турция

Нов исторически срив означи турската лира през днешния ден откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че е одобрил по-високи цени върху вноса от Турция, налагайки мита от 20 % за алуминия и 50 % за стоманата, предадоха международните организации.

" Току-що утвърдих удвояване на митата върху стоманата и алуминия по връзки на Турция, защото валутата им, турската лира, бързо поевтинява по отношение на нашия доста мощен ДОЛАР! ", написа Тръмп в Туитър.

" Сега (митата) за алуминия ще бъдат 20 %, а за стоманата 50 %. Отношенията ни с Турция не са положителни сега ", добавя президентът.

Изявлението му провокира ново обезценяване на турската национална валута до 6.79 лири за $. Няколко часа по-рано курсът за часове се промени от 5.50 до 6.50 лири за $. Обменните бюра започнаха да затварят, защото наличните в тях свършиха. Други пък вкараха ограничаване за продан до най-много 100 лири.

Президентът Ердоган излезе с апел за успокоение в опит да овладее обстановката, само че думите му единствено способстваха за още по-голяма суматоха на пазарите. От " свободното рухване " на лирата пострадаха и акциите на банките от Еврозоната. 

Няма разумно пояснение какво се случва от позиция на макроикономическите индикатори, съобщи в това време на конференция турският финансов министър Берат Албайрак. Турция ще одобри нов стопански метод при президентската система на ръководство, който ще бъде резистентен и ще се базира на " стратегически метод на мислене ", заявява Албайрак, който е шурей на Ердоган. Независимостта на централната банка е от извънредно значение за турската стопанска система, акцентира той. По думите му Турция ще има по-добра бюджетна дисциплинираност и ще бъде даден приоритет на структурните промени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР