Нов храм на името на Свети Атанасий ще освети утре

...
Нов храм на името на Свети Атанасий ще освети утре
Коментари Харесай

Старозагорският митрополит Киприан ще освети нов храм в село Виден

Нов храм на името на Свети Атанасий ще освети на следващия ден Старозагорският митрополит Киприан в село Виден, община Павел баня. Това заяви за Българска телеграфна агенция Йорданка Енева, зам.-кмет на Общината, която е поела и уговорката да бъде кметски наместник в селото.

Във Виден, което се намира на два километра от фамозното с минералните си води курортно населено място Павел баня, в този момент непрекъснатите поданици са 37, всички пенсионери, и всички са поканени на църковния празник. Има единствено трима възпитаници и всеки ден ги извозват до учебното заведение в Павел баня. Единственото семейство чужденци е от Русия.

Селото в полите на Средна гора е известно от епохи и картинно разказано в един от разказите на Чудомир. Намира се директно до пътя Казанлък-Калофер и в него са живеели дружно българи и турци, разказва фамозния повествовател Димитър Чорбаджийски. Разположено е покрай мястото, където река Тунджа се влива през днешния ден в язовира.

Първата православна черква във Виден, тогава известно с името Курухимитлий, е осветена през 1854 година след двадесетгодишна работа на майстори от Дебърско, свидетелстват църковните архиви. Била е изписана от казанлъшкия зограф Петьо Ганин. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по комплицирана скица, тъй че кухините съвършено да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон. В празнични дни там се разполагал хорът.

В средата на предишния век в България стартира стремително строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В построяването на язовир Георги Димитров, прочут през днешния ден като Копринка, се включват бригадири от цяла България.

През 60-те години на предишния век каптираните от река Тунджа води заливат региона и хората са изселени от Виден, а храмът е потънал. Двете камбани от камбанарията и църковната утвар са пренесени и съхранявани в църквата Рождество Богородично в Павел баня.
До завиряването на язовир Копринка в село Виден са живеели над 1000 души, напомни пред Българска телеграфна агенция Йорданка Енева. От тези години е останала и полуразрушената постройка на бившето Специализирано логопедично учебно заведение, което е закрито и не работи.

По самодейност на локалните хора и Община Павел баня през 2006 година стартира строеж на нова черква, планът е бил подарен от казанлъшкия проектант Борис Георгиев. Иконостасът е дело на майстор-резбарят Иван Бубев, а иконите - на мъглижкия художник Румен Рачев. От остарелия в новия храм към този момент са пренесени реставрирани шест огромни царски икони и 10 по-малки. Големият полюлей посред храма е закупен от Украйна.
Свети Атанасий става патрон и на новия Божи дом.

И първият, и днешният храм са съградени с дарения на локалното население и ктитори. Но главният донор на новия храм е Община Павел баня, която обезпечава за градежа и общински терен.

Днес посред голото поле могат да се видят единствено основите от остарели зидове, които локалните назовават Потопената черква.

Тази вечер, преди освещаването на храма владиката ще отслужи молебен измежду останките от първия храм. За миряните на следващия ден църковното настоятелството е приготвило курбан от две овце, които ще бъдат ритуално заклани.В началото на Светата божествена литургия на следващия ден за първи път след 66 години остарялата църковна камбана ще огласи покрайнината на Виден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР