Нов график за движение на влаковете, изготвен от Български държавни

...
Нов график за движение на влаковете, изготвен от Български държавни
Коментари Харесай

Важно за всички, които пътуват с БДЖ: Влиза в сила нов графи...

Нов график за придвижване на влаковете, направен от Български държавни железници (БДЖ), влиза в действие от 11 декември, неделя, оповестиха от сдружението.

Ще бъде продължен маршрутът на утринния трен от Кърджали за Димитровград, който към този момент ще пътува до Пловдив и следобяд назад от Пловдив за Кърджали.

Удължава се маршрутът и на утринния трен от Велинград до Септември, който към този момент ще отпътува от гара Аврамово за възстановяване на обслужването във високопланинския район.

Ще бъде възобновено придвижването и на дневния трен по теснолинейката от Септември за Велинград и Аврамово, който ще има комфортни връзки от и за София, Пловдив, Пазарджик и други. Нови два районни влака ще пътуват сред Самуил и Исперих, посредством които ще се даде опция за комфортно вечерно пътешестване от посоки Русе, Варна и други до общинския център Исперих.

След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през идващия летен сезон е планувано да се движат нощни влакове сред София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и сред Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в противоположното направление.

С новия график е планувано придвижването и на 14 интернационалните бързи влака (2 от тях ще се движат единствено през летния сезон).

Запазва се всекидневното придвижване на влаковете сред България и Турция с нощния трен по маршрут София - Халкали - София, както и директните вагони сред Букурещ и Халкали, влаковете сред България и Сърбия с пътешестване сред София и първия граничен град Димитровград на територията на Сърбия, както и влаковете сред България и Румъния посредством интернационалната връзка по направлението София - Букурещ със утринния трен София - Варна с директни вагони за Русе и следобедният трен Русе - София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния интервал е планувано да пътува и пряк вагон по направлението Варна - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - Варна. Другата опция за интернационална връзка сред България и Румъния е по направлението София - Крайова, която се реализира в гара Видин със утринния трен София - Видин и обедния Видин - София.

При правенето на новата транспортна скица, БДЖ всяка година съгласува придвижването на бързите и пътническите влакове с регионалните и общинските администрации по места, прецизират от компанията.

Проектът на графика беше оповестен за публично разискване през септември, с цел да могат клиентите на БДЖ да се срещнат с оферти вид за разписанието на влаковете през идната година и да имат задоволително време да реагират с аргументирани оферти към превозвача и съответните регионални и общински управляващи. Това се прави за възстановяване на транспортното обслужване на популацията, по тази причина и огромна част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили оферти от тяхна страна, допълват от БДЖ.

През идната година ще се резервира размерът на транспортите, заложен в подписания контракт с страната за осъществяване на публични транспортни услуги. Превозът на пасажери ще се прави с общо 575 влака, от които: 86 бързи влака (6 от тях ще се движат единствено през летния сезон), 127 пътнически влака и 362 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат единствено в избрани дни от седмицата или избрани интервали от годината. 

Подробна информация за новия График за придвижване на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от чиновниците на гишетата „ Информация ” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информативен телефон 02/931 11 11 или от електронния справочник на формалната интернет страница на сдружението: www.bdz.bg.

Преди дни от БДЖ оповестиха, че специфичен Коледен трен ще пътува на 17 и на 18 декември по маршрута София до Банкя и назад. Празничната комбинация ще бъде формирана от три украсени вагона и ще потегли от Централна гара София в 11:10 часа. В Банкя влакът ще дойде в 11:38 часа, където пътуващите могат да се пренесат от една коледна атмосфера в друга, като посетят коледното градче в центъра на курортния град. Атракционният трен ще тръгне от гара Банкя назад към Централна гара София в 14:00 часа, където ще дойде в 14:28 часа.

Специален коледен трен на БДЖ ще пътува на 17 и 18 декември и по част от маршрута на теснолинейката. Влакът ще се движи и в двете направления: от Септември до Велинград и от Велинград до Септември.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР