Нов доклад за състоянието на атомната енергетика - 2017 г.

...
Нов доклад за състоянието на атомната енергетика - 2017 г.
Коментари Харесай

АЕЦ сега и в бъдеще, или как експертите виждат сектора в състезание с ВЕИ


Нов отчет за положението на атомната енергетика - 2017 година към този момент е налице. Документът от 267 страници се пробва да направи „ самостоятелна оценка за развиването на атомната енергетика в света “. В него се съдържа подробна информация за положението на международната нуклеарна енергетика, в частност на атомните електроцентрали. Освен това създателите вършат и относителен разбор сред развиването на мирния атом и възобновимите източници на сила. В отчетът се прави обзор и на положението на атомната енергетика в България.

Пикът в развиването на атомната енергетика е реализиран през 1996 година Максималният дял на електрическата енергия, създадена от атомните електроцентрали в света (АЕЦ) от порядъка на 17,5 % е реализиран през 1996 година От тогава до момента каузи понижава и към актуалният миг е 10,5%.
Абсолютен пик на годишно произвеждане от 2660 Твтч е реализиран през 2006 година За съпоставяне, през 2016 година годишното произвеждане е 2476 Твтч, се споделя в документа.

70 % от международното произвеждане на електрическа енергия от АЕЦ се дължи на така наречен огромна петорка – Съединени американски щати, Франция, Китай, Русия и Южна Корея. От тези 70%, делът единствено на Съединени американски щати и Франция е 48 %.

Изведените от употреба реактори през 2016 година са 10, като половината от тях са в Китай. Средният период на строителството им е лишил 10,6 години.

Пуснатите в употреба през първото полугодие на актуалната 2017 година реактори са два - в Китай и Пакистан (реакторът в Пакистан е издигнат от китайски експерти). Този факт е значим за отбелязване, защото става въпрос за пуск на реактори за пръв път след повредата в АЕЦ „ Фукушима “ в Япония.

Броят на строящите се нуклеарни реактори спада за четвърта поредна година, означават още създателите на отчета. За съпоставяне, в случай че през 2013 година в развой на строителство са били 68 реактора в света, то в този момент те са 53, от които 20 се построяват в Китай. Освен Китай, още 12 са страните в света, в които тече строителство на нуклеарни реактори. От отчета излиза наяве, че при 37 от реакторите от посочените 53 в развой на строителство има закъснение от графика, което е по-скоро особено за бранша на нуклеарната енергетика.

Документът разяснява и други забавни обстоятелства, като тези да вземем за пример, че най-стари са ректорите в Швейцария – приблизително са на 42,2 години. В интернационален мащаб междинната възраст на реакторите е равна на 29,3 години, а в Европа – 32,4 години.
Годишните световни вложения в атомната енергетика са неведнъж по-ниски от тези в производството на сила от слънце и вятър.

По отношение на строителството на нови мощности, да вземем за пример, съгласно отчетът, от 2000 до 2016 година в региона на вятърната енергетика в интернационален мащаб са издигнати 451 ГВт нови мощности, а фотоволтаичните са 301 ГВТ. За съпоставяне в атомната енергетика те са общо 36 ГВт.
Ето по какъв начин стоят нещата и във връзка с производството, съгласно отчета.

Производството на електрическа енергия въз основата напразно през 2016 година е било от порядъка на 948 Твтч повече спрямо 20 години по-рано (1997 г.), а при слънчевата енергетика – с 332 ТВт.

В бранша на атомната енергетика създадената електрическа енергия през предходната година е била с 212 Твтч повече от 1997 година В Китай да вземем за пример, производството на електрическа енергия от вятър от 2012 година е с по-високо произвеждане от нуклеарната енергетика.

По отношение на Европа, в отчетът се отбелязва намаляването на атомните електроцентрали, а надлежно и производството на електрическа енергия.

Докладът не пропуща да направи съпоставяне на стойностите в другите браншове. Намаляването на цената на технологиите при вятърните и слънчеви централи през последните години докара и до намаление на създаваната от тях електрическа енергия.

Стойността на МВтч на АЕЦ в Съединени американски щати съставлява 35,5 $. При новото строителство себестойността на МВтч бе бира 150 $, означават създателите на отчета (стр. 188).

Във Англия, цената на електрическата енергия от Hinkley Point C и изчислена на 92,5 лири, избрана за период от 35 година и с индексиране на инфлацията.

Докладът обръща внимание и на упоритостите на Китай в атомната енергетика, като се допуска, че задачата за удвояване на АЕЦ през 2050 година надали ще бъде реализирана.

Къде е България

В документът се отделя особено внимание на всяка от страните, разрастващи нуклеарна енергетика. В частност на стр. 224 – 225 се преглежда положението на атомната енергетика в България. Според създателите през 2016 година производството на електрическа енергия от АЕЦ е било 35%, при 47,3 % през 2002 година Посочва се, че в единствената атомна централа в страната ни (АЕЦ „ Козлодуй “) работят единствено два реактора, както и извеждането от употреба на четирите блока. В отчета се показват и ограниченията по удължение на живота на реактори 5 и 6 в АЕЦ „ Козлодуй “.
„ От средата на 80-те години насам се вършат опити за създаване на друга атомна електроцентрала в Белене в Северна България, с компании от България, Франция, Германия, Русия, България, Съединени американски щати, а в този момент и Китай. Поради опасения, свързани с разноските и опазването на околната среда тези опити завършиха със прекъсване (на планът АЕЦ „ Белене “ б.р. ) през 1990 година и през 2012 година Освен Белене, се твърди, че полемиките не престават и за създаване на други реактори на площадката на Козлодуй.

В ревюто за България се разяснява в резюме и решението на арбитражния съд за АЕЦ „ Белене “ и опитите за възобновление на плана. Както пишат създателите на отчета „ Такива опити ще бъдат изправени през същите финансови провокации, както и преди “.

В частност документът хронологично преглежда договарянията през 2015 година от страна на министър председателят Бойко Борисов по време на визитата му в Китай за съдействие в региона на нуклеарната енергетика. Припомня несполучливият опит на Westinghouse, диалози с китайската CNNC, среща с премиера през декември 2016 година, както и опитите посредством Commercial Bank of China да се финансира АЕЦ „ Белене “, като се прецизира и възможна опция във връзка с цената на електрическата енергия.

Докладът може да намерите на: https://www.worldnuclearreport.org/IMG/pdf/20170912wnisr2017-en-lr.pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР